Konya’nın 1906 rakımlı yaylası yılkı atlarına ev sahipliği yapıyor
Konya Seydişehir’de bulunan 2 bin 575 rakımlı Küpe Dağı, doğal güzelliği ile cezbediyor. Dağ eteklerinde bulunan 1906 rakımlı Küpe Çukuru Yaylası ise yılkı atlarına ev sahipliği yapıyor. Bitki zenginliğiyle dikkati çeken yaylada atlar özgürce dolaşıyor.
Konya’nın Seydişehir ilçesine bağlı Taraşçı mahallesinde bulunan 2 bin 575 rakımlı Küpe Dağı’nın her mevsimi ayrı bir güzellik sunuyor.
Dağın eteklerinde bulunan ve yaklaşık dört saat süren bir tırmanışın ardından varılan 1906 rakımlı “Küpe Çukuru” olarak adlandırılan Küpe Çukuru Yaylası, yılın 6 ayı yılkı atlarına ev sahipliği yapıyor.
İLKBAHARDA YEMYEŞİL BİTKİ ÖRTÜSÜ KAVUŞUYOR
İlkbaharda karların erimesiyle yemyeşil bitki örtüsüne kavuşan ve bitki zenginliğiyle dikkati çeken yaylada yılkı atları kış aylarına kadar özgürce dolaşıyor.
Efsanelere de konu olan yaylanın yüzlerce yıl konargöçerlere ev sahipliği yapıyor. Yerleşim yerlerinden uzak olması nedeniyle yaylanın doğal güzelliğinin bozulmadı. Bugüne ulaşılan yayla eskiden bu bölgeyi Antalya civarından konargöçerler, Bozahmetli ve İdrisli Yörükleri ile Seydişehir, Taraşçı, ve Gökçehüyük mahallelerinden köylüler yayla olarak kullanıyordu.
FOTOĞRAFÇILARIN GÖZDE MEKANI
Küpe Çukur Yaylası, zorlu bir bölge olduğu için herkes gidemiyor. İlkbahar ve yaz aylarında fotoğrafçılar ve doğa tutkunları bu eşiz coğrafya ile atları fotoğraf makineleri ile ölümsüzleştiriyor.
Taraşçı Mahallesi’nde yaşayan Mustafa Yaşar, “İlkbaharda Küpe Çukuru Yaylası’na bıraktığı atını kışın yaklaşması ile yakalayarak tekrar mahalleye getirdi.
Mustafa Yaşar, “Küpe Çukuruna tırmanmak oldukça zahmetli. Biz ilkbaharda atı olan birkaç arkadaşla birlikte zorlu bir tırmanıştan sonra bölgeye atlarımızı bırakıyoruz. Atlarımız yaklaşık altı aylık zamanda burada özgürce dolaşıyorlar. Burada ayı, domuz, kurt gibi yabani hayvanlar var. Onlara karşı sürekli hareket ederek hayatta kalıyorlar. Bu hareketlilik ve özgürlükte onları son derece dinç ve bakımlı hale getiriyor. Yanları değil yabani hayvan fotoğraf çekmek için insan bile yanaşamıyor. Buralara kışın metrelerce kar yağar ve yiyecek bulamazlar bizler de zarar görmemeleri için sonbaharda yakalayıp mahalleye getiriyoruz. Bizim için yakalamak zor olmuyor onlar bizleri tanıyor” dedi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.