Konya’nın göbeğindeki bu evler, göreni bir asır öncesine götürüyor
Konya Tren Garı’nın yanı başında bulunan ve tarihi yapısıyla dikkat çeken Alman Evleri, özgün mimarileriyle görenleri kendisine hayran bırakıyor. İşte, hem batı hem de Osmanlı mimarisinin karışımıyla 1896 yılında yapılan evlerin hikayesi.
Konya’nın Meram ilçesi Konevi Mahallesi Alay Caddesi'nde üzerinde bulunan ve “Alman Evleri” olarak da bilinen tarihi istasyon lojmanları tarihi yapısıyla öne çıkıyor.
ALMAN MÜHENDİSLER TARAFINDAN YAPILDI
II. Abdülhamit döneminde, Almanya’ya verilen demiryolu imtiyazı ile Alman Bankası finansörlüğünde, Georg Kawerau tarafından tasarlanan Konya Gar Binası, 1896 yılında Eskişehir-Konya demiryolu hattının tamamlanmasıyla birlikte hizmete girdi.
Bu hat aynı zamanda 1898’de inşasına başlanan Bağdat Demiryolu hattının da başlangıcını temsil ediyor.
Yapım sistemi ve malzeme kullanımı açısından gar binası ile uyum içinde olan bu yapılar, kendi özgün mimarileriyle zengin görsel özelliklere sahip. Alman Evleri, üç farklı plan tipinde ve birbirlerine yakın olmak üzere üçerli gruplar halinde inşa edildi.
GÖRENLERİ ASIRLAR ÖNCESİNE GÖTÜRÜYOR
Son yılların gözde caddesi üzerinde bulunan bu tarihi yapılar, geçenlerin dikkatini çekiyor. Birbirinden güzel bu evler görenleri bir asır önceye götürüyor.
KULLANIM HAKKI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE
Alman evleri, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescil edilerek koruma altına alındı.
Günümüzde ise Konya Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Demir Yolları arasında yapılan protokol ile birlik bu lojmanların kullanım hakkı 25 yıl süreyle Konya Büyükşehir Belediyesi’nde.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.