Konya’nın gurbetçi ilçesine adını hangi bey verdi?

Kulu; kış aylarında 50 bin, yazın ise 150 bin kişinin yaşadığı Konya’nın gurbetçi ilçesi. Nüfusunun iki katından fazlası yurt dışında yaşayan ve adı Kuluforniya’ya çıkan Kulu’nun adı nereden geliyor? İlçeye adını veren bey kim? İşte cevaplar.

Konya’nın gurbetçi ilçesine adını hangi bey verdi?

Konya’nın 300 yıllık ilçesi Kulu’nun ismi nereden gelmiştir? Hangi tarihte ilçe oldu, ilçeye adını veren bey kimdir? İşte Konya Kulu’nun geçmişine yönelik merak edilenler…

KULU ADI NEREDEN GELMİŞTİR?

Kulu, klasik devirlerde “Drya Harabeleri” üzerine kurulmuştur. İlçenin 300 yıllık bir geçmişi vardır. 1708 yıllarında Kulupoğlu Mustafa Bey’in Afyon dolaylarından (Afyon-Karabağ) ailesi ve kendisine bağlı aşiret beyleri ile birlikte Kulu’nun şimdiki bulunduğu yere gelerek yerleşmesi ile iskân başlamıştır. Zaman geçtikçe insanlar obalar halinde etrafa dağılarak ve çeşitli yerlerden gelen diğer insanlarla kaynaşarak köy ve mahalleleri oluşturmuşlardır.

Aşiret beyinin isminin Kulupoğlu Mustafa (Kulu Beyi) olmasından ötürü, ilçemizin adı Kulu olarak söylenmeye başlanmış ve Cumhuriyet dönemiyle birlikte bu isim kesinlik kazanmıştır.

ERZURUM, MUŞ, AĞRI, KIRIM, TÜRKİSTAN…

100-150 yıl kadar önce birtakım aşiretler Osmanlılar tarafından Erzurum, Muş, Ağrı çevresinden alınarak ilçeye iskân ettirilmiştir. Ayrıca daha sonra Kırım, Türkistan taraflarından gelenler de ilçemizin köy ve kasabalarına yerleştirilmişlerdir.

KULU NE ZAMAN KONYA’YA BAĞLANDI?

1926 yılında bucak olan Kulu önce Şereflikoçhisar ilçesine, 1933 yılında da Cihanbeyli ilçesine nahiye olarak bağlanmıştır. 1954 yılında Ankara’nın Haymana ve Bala ilçelerine bağlı köylerden birkaçı Kulu sınırlarına dahil edilmiş ve Konya İlinin bir ilçesi olmuştur.

konyanin-gurbetci-ilcesine-adini-hangi-bey-verdi-003.jpg

KONYA’NIN GURBETÇİ İLÇESİ: KULUFORNİYA

Kulu, 1960’larda kendi halinde bir kasabayken o dönem Türkiye’den Avrupa’ya işçi akını başladı. Bu göç kervanına Kulu da katıldı. Kulu’dan önce küçük bir işçi kafilesi 1965’te İsveç’e gitti. İlkini, aralarında Abdullah Yücel’in de olduğu 5 kişilik ikinci bir kafile izledi. Uzun bir yolculuktan sonra İsveç’e varan Yücel, Kulu’daki arkadaşı İsmail Sayan’a mektup yazdı:

“Kulu’da herkese söyle de duysunlar. İsveç’te aş var, İsveç’te iş var, İsveç’te para var, durmasın gelsinler!”

konyanin-gurbetci-ilcesine-adini-hangi-bey-verdi.webp

Kısa süre sonra çalışabilecek durumda olan Kululu gençler İsveç’e gitmek için yollara düştü. İsveç’e gidip düzenini kuranlar ailesinin diğer fertlerini de yanlarına aldırdı. Böylece İsveç’teki Kululuların sayısı zamanla 100 bine yaklaştı.

Memleketini özleyen Kululu işçiler zaman zaman otobüslerle memleketlerine tatile geldi. İsveç’e göç eden ilk Kulular bir yandan akrabalarını yanına alırken diğer yandan kazandıkları parayı memleketlerine göndererek ev yaptırdı. İsveç’te emekli olan Kululular halen yaz tatillerini Kulu’da geçiriyor.

konyanin-gurbetci-ilcesine-adini-hangi-bey-verdi-002.jpg

İlçede ‘İsveç’ adında bir kuru temizleme dükkanı ile bir esnaf lokantası, eski İsveç Başbakanı Olof Palme’nin soyadını taşıyan bir restoran var. Palme’nin ismi bir bulvar ile bir parka da verilmiş.

50 bin kişinin yaşadığı Kulu'nun nüfusu, yaz aylarında ziyarete gelen gurbetçilerle 150 bine kadar çıkıyor. İlçede, dönem dönem kuzey Avrupa ülkesinden gelen siyasetçiler, seçim çalışması da yapıyor.

Gurbetçiler arasında "Kuluforniya" olarak da anılan Kulu'da, çevre ilçelerin aksine birçok ulusal ve uluslararası markanın mağazası, 8 banka şubesi ve geniş alışveriş imkanları bulunuyor.

DÜDEN GÖL

Düden Gölü, Konya'nın Kulu ilçesi sınırında, denizden 950 m yüksekliğinde, 800 hektar büyüklüğünde, tektonik göldür. Kulu Deresi ve çevredeki küçük pınarlarla beslenen gölün suları hafif tuzludur. Dışarı akışı olmadığı için kapalı havza olan göl sığdır. Gölün güneyinde suları tatlı olan Küçük Göl yer alır. Göl içinde göçmen kuşlarının ürediği dokuz küçük ada yer alır. Göl su kuşları için üreme ve göç yeridir. Yaz ördeği, Macar ördeği, Pasbaş patka, Dikkuyruk, Kılıçgaga, Büyük cılıbıt, Akdeniz martısı ve Gülen sumru gölde üremektedir. Kara boyunlu batağan, Angıt, dikkuyruk, Uzunbacak, kılıçgaga, Akça cılıbıt, Sakarca gölü üreme ve kışlamada kullanır. Göl tüm dünya korunan dikkuyruklarında üreme alanıdır. Son zamanlarda gölde 172 kuş bulunduğu, 54 türün burada ürediği tespit edilmiştir. Alan Avrupa'da yok olamaya başlayan flamingoların yaşadığı alandır.

konyanin-gurbetci-ilcesine-adini-hangi-bey-verdi-001.jpg

KULU NÜFUSU

TÜİK’in 2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre; Kulu’nun nüfusu 30 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 51 bin 612 kişi. 25 bin 794 erkek nüfusu bulunan ilçedeki kadın nüfusu sayısı ise 25.818. Kulu, nüfus bakımından merkez dışında Konya’nın 7. büyük ilçesi.

KULU BELEDİYE BAŞKANI KİM?

Kulu Belediye Başkanı Murat Ünver, 1964 yılında Kulu’da doğdu, ilk, orta ve lise eğitimini Kulu’da tamamladı. Önlisans İşletme Bölümü mezunu olan Belediye Başkanı Murat Ünver, 3 kız,2 erkek çocuk babasıdır.

Belediye Başkanlığından önce çiftçilik ve müteahhitlik yapmaktadır. 2004 - 2009, 2009 - 2014 yerel seçimlerinde Kulu Belediye meclis üyeliği yapmıştır. 2019 yılı Mahalli İdareler Seçimlerinde Kulu Belediye Başkanı olarak seçilmiştir.

konyanin-gurbetci-ilcesine-adini-hangi-bey-verdi.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum