Konya’nın tarihi geçmişi çok bilinmeyen ilçesi

Konya’nın tarihi ilçelerinden biri de Ahırlı. Tarihi M.Ö. 2000 yıllarına dayanan Ahırlı’nın adı nereden gelmiştir? İşte Türklerden önce Bizans İmparatorluğunun hüküm sürdüğü Ahırlı’ya dair merak edilenler.

Konya’nın tarihi geçmişi çok bilinmeyen ilçesi

Tarihi geçmişiyle bilinen Konya’nın en eski ilçelerinden Ahırlı’nın adı nereden gelmiştir? Ahırlı bugünkü adını nasıl aldı? İşte Konya Ahırlı’nın tarihine yönelik merak edilenler.

AHIRLI TARİHİ

Ahırlı ilçesi tarihi hakkında çok fazla bir bilgi bulunmamasına rağmen, ilçenin tarihi M.Ö. 2000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Bölgede bulunan tarihi eserlerden de anlaşılacağı üzere Türklerden önce burada, Bizans İmparatorluğu hüküm sürmüştür.

1071 Malazgirt Savaşından sonra Anadolu’nun kapısının Türklere açılması ile birlikte Anadolu’ya Türk akınları yapılmıştır.

Büyük Selçuklu Hükümdarı Melihşah döneminde Kutalmışoğlu Süleyman Şah Anadolu’ya akınlar düzenlemiş ve bu akınların sonuncunca İznik’e kadar ilerlemiştir. Süleyman Şah Konya’ya geldiği zaman burasını fethetmiş, ilçemizin bulunduğu bölgeye de akıncılarını göndererek buranın fethini de sağlamıştır.

Bu tarihten itibaren İlçemiz bölgesi Türk hakimiyeti altına girmiştir. Konya’nın Türkleştirilmesi esnasında bu bölgeye Orta Asya’ dan (Horasan) Türk aileleri gelerek yerleşmişlerdir.

AHIRLI ADI NEREDEN GELMİŞTİR?

Ahırlı ilçesinin bugünkü ismini alışı ile çeşitli rivayetler bulunmakta olup bunların içinde olasılığı en güçlü olan iki rivayet şöyle:

Selçuklular döneminde bölgede, Ahu Bey isimli bir beyin yaşadığı, Ahu Bey’e istinaden de Ahurlu ismini alarak zamanla Ahırlı’ya dönüştüğüdür.

Diğer bir rivayete göre ise, Selçuklular döneminde Bozkır’ı ilk fetheden Bozkır Bey’in at bakıcısının bu bölgede yerleştiği ve Ahırlı adının buradan geldiği söylenmektedir.

konyanin-tarihi-gecmisi-cok-bilinmeyen-ilcesi-003.jpg

AHIRLI NE ZAMAN İLÇE OLDU?

Ahırlı ilçe merkezi Seydişehir - Bozkır karayolu üzerinde kurulmuştur. Ekonomisi tarıma dayalıdır. Çarşamba Suyu başlıca akarsuyudur.

konyanin-tarihi-gecmisi-cok-bilinmeyen-ilcesi-002.jpg

Bozkır ilçesine bağlı bir bucakken 9 Mayıs 1990'da 3644 sayılı kanunla ilçe olmuştur.

konyanin-tarihi-gecmisi-cok-bilinmeyen-ilcesi-001.jpg

AHIRLI GÜNCEL NÜFUSU

TÜİK’in 2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre; Ahırlı’nın nüfusu 30 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 4 bin 574 kişi. 2 bin 275 erkek nüfusu bulunan ilçedeki kadın nüfusu sayısı ise 2 bin 299. Ahırlı, nüfus bakımından merkez dışında Konya’nın 25. ilçesi.

konyanin-tarihi-gecmisi-cok-bilinmeyen-ilcesi.jpg

AHIRLI BELEDİYE BAŞKANI KİM?

Ahırlı Belediye Başkanı İsa Akgül, 1975 yılında Akkise Mahallesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Akkise’de tamamladı. 1995 yılında Selçuk Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Harita Ve Kadastro bölümünü, 2010 yılında Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitiren Akgül, 2011 yılında Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Ana Bilim Dalında Yüksek Lisansa başladı ve 2013 yılında yüksek lisansını tamamladı.

1996 yılında özel sektörde haritacı olarak çalıştı. 1996 yılında Refah Partisi Meram İlçe Gençlik Kollarında, 1997 yılında ise Konya İl Gençlik Kollarında görev yapan Akgül, 1997 yılında Memur olarak Meram Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürlüğünde göreve başladı.

2002 yılında Kamulaştırma Büro Şefi oldu. 2011 yılında çalıştığı birimin başına Emlak Ve İstimlak Müdürü olarak atandı. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulundan Gayrı Menkul Değerleme Uzmanlığı lisansı alan Akgül, 2012 yılında Meram Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğüne vekaleten atandı. Aynı zamanda Şehri Meram Konut Yapı Kooperatifi Başkanlığı yürütmektedir.

2014 ve 2019 yerel seçimlerde AK Parti’den Ahırlı Belediye Başkanı seçildi.

ahirli-belediye-baskani-isa-akgul.jpg

Konya Ahırlı İlçesinden görüntüler

Kaynak:Haber Kaynağı

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum