Konya’nın tarihi mahallesinde afet riskine karşı çalışma başlatıldı

Konya’da 5 bin yıllık tarihi yerleşim yeri Sille Mahallesi, taş evleri ve oyma mağaralarıyla turistlerin ilgisini çekiyor. Ancak mahallenin “Afete maruz alan” olarak belirlenen kısmında kaya düşmesi riskine karşı çalışma başlatıldı.

Konya’nın tarihi mahallesinde afet riskine karşı çalışma başlatıldı

Konya’nın Selçuklu İlçesinde yer alan 5 bin yıllık Sille Mahallesi; Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait izler barındırıyor. Taş evleri ve oyma mağaralarıyla turistlerin ilgisini çeken mahallede “Afete maruz alan” olarak belirlenen kısmında kaya düşmesi riskine karşı çalışma başlatıldı.

Selçuklu Belediyesince sürdürülen kaya ıslah çalışmaları kapsamında, düşme-kopma riski taşıyan bazı kayalar alandan temizleniyor, bazıları da sit alanı olan bölgenin siluetini bozmamak için uzaktan görülmeyecek şekilde çelik filelerle bulunduğu yere sabitleniyor.

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, kaya ıslah çalışmalarının yapıldığı alanda gazetecilere konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

konyanin-tarihi-mahallesinde-kaya-dusmesi-riskine-karsi-calisma-baslatildi.jpeg

Sille'nin şehrin ve ülkenin en önemli turistik mekanlarından biri olduğunu, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden izler taşıdığını söyledi.

Turistik, tarihi ve kültürel önemi nedeniyle bölgenin dokusunu korumaya, dokuyu bozmadan bütün güvenlik tedbirlerini almaya çalıştıklarını aktaran Pekyatırmacı, “Burada ciddi manada bir kayalık alanımız var. Bu bölge uzun yıllardır 'afete maruz alan' olarak belirlenmiş vaziyetteydi ve buradaki kayalardan kaynaklı kaya düşme riskiyle karşı karşıyaydık. Sadece hemen aşağısındaki Baraj Caddesi değil, aşağıda kalan evlerin bulunduğu bölge de aynı şekilde 'afete maruz alan'ın içerisindeydi.” ifadelerini kullandı.

konyanin-tarihi-mahallesinde-kaya-dusmesi-riskine-karsi-calisma-baslatildi-001.jpeg

“SİLUETİ BOZMAK DEĞİL, MUHAFAZA ETMEK İSTİYORUZ”

Sille'de çok ciddi çalışmalar yaptıklarını anlatan Pekyatırmacı, “Sille bizim göz bebeğimiz. 5 bin yıllık tarihi olan bir bölge. Böyle bir bölgede, bu şekilde riskli bir alanın olmaması gerekiyor. Burası çok yoğun insan sirkülasyonunun olduğu bir alan. Biz de uzun yıllardır çalışıyoruz.” dedi.

konyanin-tarihi-mahallesinde-kaya-dusmesi-riskine-karsi-calisma-baslatildi.jpg

2019 yılından itibaren bölgenin 3 boyutlu fotoğraflarının çıkarıldığını dile getiren Pekyatırmacı, şunları kaydetti:

"Bütün kayalar tek tek tespit edildi, hepsi risk derecesine göre numaralandırıldı. Tehlike arz eden ve zaman içerisinde düşme ihtimali olan kayalar tespit edildi. Raporlamalar yapıldıktan sonra bir proje ortaya çıktı. 2021 yılında yaptığımız ihaleyle projeyi uygulamaya başladık. Bütün kayaların üzerindeki işaretlere, numaralara göre kırılması gerekenler kırılıyor, indirilmesi gerekenler indiriliyor, bu işlemler yapılırken yine buradaki mevcut kayaların ileride olumsuz bir durum meydana getirilmemesi için üst örtüleri oluşturuluyor, file kaplamaları yapılıyor. Kayaların tamamını ortadan kaldırmamız mümkün değil. Böyle bir amacımız da yok. Çünkü bir taraftan da aslında buradaki kayalar Sille'nin silueti haline gelmiş durumda. Bu silueti bozmak değil, muhafaza etmek istiyoruz."

konyanin-tarihi-mahallesinde-kaya-dusmesi-riskine-karsi-calisma-baslatildi-001.jpg

Pekyatırmacı, kaya ıslah çalışmalarının ardından, her türlü riski önlemek adına alt kısma da çelik bariyerler yapacaklarını bildirdi.

konyanin-tarihi-mahallesinde-kaya-dusmesi-riskine-karsi-calisma-baslatildi-002.jpg

konyanin-tarihi-mahallesinde-kaya-dusmesi-riskine-karsi-calisma-baslatildi-003.jpg

konyanin-tarihi-mahallesinde-kaya-dusmesi-riskine-karsi-calisma-baslatildi-004.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.