Konya’ya kenevir yetiştiriciliği için izin çıktı
Konya’ya kenevir yetiştiriciliği için izin çıktı. İlgili yazı Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne gönderildi.
Türkiye’de kenevir üretimi yapılacak 20. il Konya oldu. Konu Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Mart ayında Konya’ya yaptığı ziyarette AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan tarafından gündeme getirilmişti.
Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce 22 Mart 2024 yapılan başvuruya onay çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce Konya’ya kenevir ekim izni verildi.
Konya Valiliği Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne Genel Müdür Vekili Uğur Erdem imzası ile ulaşan yazıda şu ifadeler yer verildi:
“Ülkemizde kenevir üretiminin artırılmasına yönelik çalışmaların desteklenmesi, kenevir sektörünün sanayi hammadde ihtiyacının karşılanması, alternatif münavebe bitkileri arasında yer alması ve Konya İli' nin adaptasyon yönünden kenevir tarımına uygunluğu gibi hususlar göz önüne alınarak 2024 üretim yılından itibaren 29 Eylül 2016 tarihli ve 29842 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak kenevir ekim izni Bakanlık Makamının Olur'u ile uygun görülmüştür.
İl Müdürlüğünüz tarafından kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen üreticilerimize gerekli duyuruların yapılması, mevzuat hükümlerine göre ekim yapılacak alanların tespiti ve ilgili kolluk birimlerinin bilgilendirilmesi, tohum ekimini takiben hasat sonuna kadar olan süreçte gerekli kontrol ve denetimlerin 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkındaki Kanun ve 29 Eylül 2016
tarih ve 29842 sayılı Resmi Gazete'te yayımlanan Kenevir Yetiştiriciliği Ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre titizlikle yürütülmesi hususunda; Gereğini rica ederim.”
KENEVİR ÜRETİMİ ŞUAN 19 İLDE YAPILIYOR
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre izinli kenevir yetiştiriciliği şuan; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabiliyor.
KENEVİRİN FAYDALARI NELER?
Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.
Bir dönümünden, dört dönüm ağaca eş kâğıt çıkar.
Bir ağaç 20-50 yılda yetişir, kenevirse dört ayda...
Kenevir 8 kez kâğıda dönüştürülebilir, ağaç 3 kere…
Dönüşümlü ziraatta uygun yaz bitkisidir, dünyanın her yerinde kolaylıkla yetişir.
Çok az suya ihtiyaç duyar.
Kendisini böceklerden korumak için tarım ilacına ihtiyacı yoktur, dayanıklıdır. Yani kenevirle yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşsa tarım ilacı sektörüne de gerek kalmaz.
Tüm petrokimya ürünleri yenilenebilir olarak kenevirden daha ucuza üretilebilir.
KENEVİRİN KULLANILDIĞI BAŞLICA SEKTÖRLER
İlaç yapımı
Kâğıt yapımı
Yakıt yapımı (bio yakıt)
Kumaş yapımı
Otomotiv sektörü
Petrol ve petrokimyanın kullanıldığı her alanda alternatif
Kozmetik ve sabun yapımı
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.