Konya’yı da sarsan depremler ne kadar devam edecek? Uzman isim cevapladı

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası hem artçı hem de bağımsız depremler sürüyor. Konya’nın da aralarında bulunduğu bir çok ildeki bu depremlerin ne kadar süreceği ve obruklar konusunda gözler uzmanlara çevrilmiş durumda.

Konya’yı da sarsan depremler ne kadar devam edecek? Uzman isim cevapladı

Kahramanmaraş merkezli iki ayrı depremden yaralar sarılmaya çalışılırken ardı arkası kesilmeyen artçı ve yeni depremlerle deprem korkusunu tetikleniyor.

Bir hafta önce Konya merkezli meydana gelen depremden hemen sonra Hatay’da ardından da Niğde ve Emirgazi’de meydana gelen depremler akıllara “Bu depremlerin sonu ne zaman gelecek?” sorusunu getirdi.

ARTÇI DEPREMLER NE KADAR SÜRECEK?

Haber Dairesi’ne açıklamalarda bulunan Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin çok büyük depremler olduğunu, bu depremlerden sonra da binlerce artçı deprem meydana geldiğini belirterek, bölgedeki artçıların sistem oturuncaya kadar devam edebileceğini, bunun da bir yıl sürebileceğini belirtti.

“BAĞIMSIZ FAY HATLARINI TETİKLEMEZ”

Fay hatlarındaki ana kırılmalardan sonra tali kırılmaların yaşanmasının olası olduğunu ifade eden Prof. Nalbantçılar, “Fay hatlarında birbiriyle irtibatlı kırıklar yaşanabilir. Ağaç dalları gibi düşünülürse, sadece aynı köke bağlı dallarda kırılmalar yaşanabilir. Bağımsız fay hatlarının bir birini tetiklemesi ise beklenen bir durum değil.” dedi.

2023/02/19/prof-dr-tahir-nalbantcilar.jpeg

DEPREM, OBRUK OLUŞUMUNA NEDEN OLUR MU?

Konya Karapınar’da depremlerin hemen ardından oluşan dev obrukla ilgili de açıklama yapan Nalbantçılar, obruk oluşumu ile deprem oluşumu mekanizmasının birbirinden farklı olduğunu, yaşanan depremle obruklar arasında bir bağlantı olup olmadığının bilinmediğini, ayrıca kısa vadede yapılacak çalışmalarla da bu bağlantının tespit edilemeyeceğini dile getirdi.

konya-obruk-2023.jpg

YENİ DEPREMLER BEKLENİYOR MU?

Bilim insanlarının farklı bölgelerdeki yeni deprem beklentileri konusundaki açıklamalarını da değerlendiren Tahir Nalbantçılar, deprem tahminlerinin mevcut fayların tektonik analizleri, alan-arazi taramaları, depremin tekrarlama aralıkları gibi faktörlere bağlı olarak yapıldığına dikkat çekti. Türkiye’de bu şekilde onlarca riskli yer söylenebileceğini ifade eden Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar, “Geçtiğimiz günlerde meydana gelen büyük depremler için de bu bölge için 500 yıllık deprem tekrarlanma periyodunun aşıldığı biliniyordu.” ifadelerini kullandı.

Deprem zamanının tahmin edilebilir bir şey olmadığını ifade eden, Nalbantçılar asıl yapılması gerekenin depremle yaşamayı öğrenmek ve buna uygun yapılar inşa etmek olduğunu sözlerine ekledi.

Haber Dairesi (Konya Haber)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.