Konya’yı yutan tehlike: Artık geri dönüş yok

Kuraklık, kontrolsüz yeraltı suyu kullanımı ve iklim değişikliği Konya Ovası’nı çökertiyor. Uzmanlar, binlerce obruğun oluştuğu bölgede artık geri dönüş olmadığını vurgularken, acil önlem çağrısı yapıyor.

Konya’yı yutan tehlike: Artık geri dönüş yok

Konya Ovası, iklim değişikliği, kontrolsüz yeraltı suyu kullanımı ve azalan yağışlar nedeniyle geri dönülemez bir çöküş sürecine girdi. Binlerce obruğun oluştuğu bölgede uzmanlar, “Artık dönüş yok” diyerek uyarıyor.

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Dr. Özge Can Ataş, Türkiye’nin genel su durumu ve Konya Ovası’ndaki obruk oluşumları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Dr. Ataş’a göre, iklim değişikliğinin etkisiyle kar yağışları azaldı, yağış ve buharlaşma dengesi bozuldu. Bu durum özellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde, yeraltı ve yüzey sularının miktarını ciddi şekilde etkiliyor. Türkiye’de yağışların yüzde 65’i buharlaşıyor, kalan miktar ise yetersiz düzeyde yeraltı sularını besliyor.

“KONYA’DA GERİ DÖNÜŞ YOK”

Konya Ovası’ndaki çöküşün temel nedenlerinden biri, kontrolsüz ve aşırı yeraltı suyu kullanımı. Bölgede 90 bine yakın kuyu, özellikle tarımsal sulama için yoğun biçimde yeraltı suyunu tüketiyor. Ataş, bu durumun eriyebilir karbonatlı kayaçların çökmesine ve binlerce obruğun oluşmasına yol açtığını belirtti.

Dr. Özge Can Ataş; “Maalesef şu anda Konya’daki obruklar geri döndürülemez. Ancak bundan sonrası için acil önlemler almak şart.” dedi.

VAHŞİ SULAMA SORUNU

Ataş, özellikle Konya gibi tarım bölgelerinde hâlâ kullanılan vahşi sulama yöntemlerinin, toprak kalitesini bozduğunu ve su kaynaklarını hızla tükettiğini vurguladı.

konyayi-yutan-tehlike-artik-geri-donus-yok.jpg

YERALTI BARAJLARIYLA UMUT ARANIYOR

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Türkiye genelinde 100’ün üzerinde yeraltı barajı projesi yürütülüyor. Bu barajlar, yerin altındaki akiferlerde suyu depolayarak tarımsal sulama ve içme suyu ihtiyacını karşılamayı amaçlıyor.

Ayrıca, baraj ve göl yüzeylerinde buharlaşmayı önlemek amacıyla “gölge topu” gibi yenilikçi çözümler de öneriliyor.

UZMANLARDAN ÇAĞRI:

  • Sürdürülebilir su yönetimi uygulanmalı
  • Ruhsatsız kuyular denetlenmeli
  • Tarımda modern sulama yöntemlerine geçilmeli
  • İklim değişikliğiyle mücadele için politika üretilmeli

Konya Ovası, Türkiye’nin tahıl ambarı olmasının ötesinde, iklim krizinin en sert yüzünü gösteren bir uyarı levhası hâline geldi. Obruklarla dolan ovanın sessiz çöküşü, yalnızca Konya’nın değil, Türkiye’nin geleceği için de büyük bir tehdit oluşturuyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum