Meram’ın yeni merkezi: Suriçi Çarşısı
Konya’nın Meram ilçesine Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında kazandırılan Suriçi Çarşısı’nın tanıtımını, Belediye Başkanı Mustafa Kavuş yaptı. Kavuş, 3 milyarı aşan maliyetiyle şehrin en değerli yatırımlarından birinde başlangıcı yapıyoruz." dedi.
Konya’da tarihi dönüşüm projesinin hayata geçirildiği bölgeye yeni bir çarşı yapıldı.
Meram Belediyesi tarafından Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapımı tamamlanan Suriçi Çarşısı hizmete giriyor.
Dev yatırımın tanıtımını, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş yaptı.
Başkan Kavuş'un açıklamalarından öne çıkanlar şunlar:
"Maliyet ve mahiyeti bakımından Meram ve Konya tarihinin en önemli yatırımlarından biri olan Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Suriçi Çarşısını tamamladık.
Meram son yıllarda, sizlerin de bire bir şahitliğinde, olağanüstü hızda bir değişim ve dönüşüm süreci yaşadı, yaşamaya da devam ediyor. İlçenin dört bir yanında, miadını doldurmuş, ömürleri bitmiş, yaşanılır olmaktan çıkmış ve sorun yumağı haline gelmiş yerleşim alanlarının, hızla modern, konforlu, yaşanabilir ve huzurlu alanlara dönüştürülmesi için önemli adımlar attık. Adeta harabe haline gelmiş alanlar artık güvenli yapılarıyla, sosyal donatılarıyla, nitelikli yeşil alanlarıyla insanların huzur içinde hayatlarını sürdürebilecekleri sıcak yuvalara ve mekanlara dönüşüyor.
İçinde ‘İnsan’ olan her yatırım gibi her dönüşüm projesi de bizim için önemlidir elbet, ancak Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi’nin, Meram ve Konya için ayrı bir önemi ve artı bir değeri var. Öncelikle şunun altını özellikle çizmek isterim ki; Şükran, pek çok yönden bir kentsel dönüşüm projesinden çok daha fazlasıdır. Şehrin kalbinde, tam da merkezinde, Konya’nın vizyon noktalarından biri ve hatta tabiri caizse vitrinidir. Bu, dün de böyleydi, bugün de böyle. İşte bugünkü gayretlerimiz yarına da böyle kalsın diye. Burada gerçekleştirilen dönüşüm, insana duyduğumuz sevginin ve Konya’ya hizmet aşkımızın yanında, tarihe, kültüre sahip çıkma anlayışımızın ve tabii ki ecdada duyduğumuz saygının da bir sonucu.
Bugün bizi bir araya getiren Suriçi dediğimiz bu alan Konya ve Konya Tarihi’nin adeta nüvesi, özeti gibi. Burası kadim Konya kültürünün, ticari ve sosyal hayatının da daima merkezi olmuş, tarih boyunca bu şehirde yaşamış tüm topluluklardan iz barındıran özel bir mekandır aynı zamanda.
Burada şu konunun altını bir kez daha çizmekte yarar görüyorum. Bizim burada ortaya koyduğumuz proje, her açıdan ve her yönden eşine az rastlanır türden bir çalışma oldu. Yoğunluk veya kat artırımı şeklinde yapılan klasik dönüşüm çalışmalarının aksine imar yoğunluğu ve yapı stoğunu azaltarak gerçekleştik. Yapı stoğunu 3’de 2 oranından fazla düşürerek gerçekleştirdiğimiz bu proje, bu yönüyle Türkiye’ye örnek bir proje oldu, olmaya da devam edecek inşallah. Bölge doğal alanların çoğaltıldığı ve yatay mimariye uygun yapıların inşa edilmesiyle yepyeni bir kimliğe kavuştu.
İşte bu proje tüm bu yönleriyle sadece bir kentsel dönüşüm projesi değil, şehrimizin ev sahipliği yaptığı bütün medeniyetlerin izlerini ve kültür varlıklarını gelecek nesillere aktaracak, şehrin yüzünü yenileyecek, misafirlerini kendine hayran bırakacak, yaşayanların hayatlarına renk katacak bir projedir.
Bu aşamaya gelene dek zorlu bir süreç yaşadık. Çıkan tarihi yapılar sebebiyle iğne ile kuyu kazdık adeta. Yılmadık, azmettik, gayret ettik ve nihayetinde Cenabı Hakk’a şükürler olsun ki bugüne kavuştuk.
Bu noktada Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi’nin etapları ve son durumları hakkında sizlere kısa bir hatırlatma da yapmak istiyorum.
Projemizin birinci etabı çalışmalarını 21.000 m2’lik alanda yürütüyoruz. İçerisinde 158 adet dükkan, 149 adet ofis barındırmaktadır. Bu etapta çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, inşallah yıl sonuna kadar bu etabı da tamamlamayı hedefliyoruz.
3.Etap, 27.500 m2 alan içerisinde kazı ve projelendirme çalışmaları devam etmektedir.
Larende Etabı, Konya Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte yürüttüğümüz Larende Etabı çalışmalarımızda 42.200 m2’lik alanda park ve rekreasyon alanları oluşturuyoruz. Burada da projelendirme çalışmaları devam ediyor. Hatırlıyorsunuz buradaki işyerlerini Başka bir bölgeye taşımıştık.
Tescilli Ada Etabı, Türkiye’nin en büyük 2. Tescilli Bina Taşıma Projesi’nin yer aldığı etap, 5 bin m2 alandan oluşuyor. 9 binadan oluşan etapta da sona yaklaştık. İnşallah birkaç ay içerisinde buranın da açılışını yine hep birlikte yapacağız.
Arkeolojik Park Alanı, Türkiye’nin nadir Arkeolojik Park Alanlarından biri olacak bu bölgede de Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte projelendirme çalışmalarımız 16 bin m2’lik bir alanda hızla devam ediyor. Aynı bölgede Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte yürüttüğümüz Sırçalı Etabı, ise 27 bin 100 m2’lik bir alanda gerçekleştiriliyor. Buradaki çalışmalar kapsamında, Sırçalı Medrese etrafında düzenleme çalışmaları gerçekleştiriyoruz.
Bugün tanıtımını gerçekleştirdiğimiz ticari ve sosyal alanların çoğunlukta olduğu 2.Etap,’da ise 20.000 m2 alanda 126 dükkan, 64 ofis bulunuyor.
Az sonra görünce sizler de bana hak vereceksiniz; Kadim şehir Konya’nın merkezine çok yakışan bu etap; 20 bin 210 m2 inşaat alanına sahip. Bu etabın hizmetlerine başlamasıyla Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’dan bu yana günlük hayatın ve ticaretin merkezi olan bölgede yaşam yeniden canlanacak, yeniden renklenecek. Hepinizin malumu, bu bölge tarihi surların içinde kalan bölge. Tarihi yaşatmak adına Çarşımız, ismini de buradan aldı.
Suriçi Çarşısı, medeniyetimizin izlerini, günümüz teknolojisiyle yorumlanarak ve sosyal ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak projelendirildi. Bugünün teknolojisini ve estetiğini, tarihin dokusu ve ruhuyla en güzel şekilde birleştirmeyi başardık.
Konya ticaretine yeni bir soluk, turizmine yeni bir hareket getirecek Suriçi Çarşısı ile aynı zamanda Konya Medeniyetlerinin izlerini ve ecdadımızın mirasını da gelecek nesillere aktaracağız inşallah.
Birer birer temellerini atmıştık, şimdi de birer birer inşaatların tamamlandığı yeni bir sürece girdik. Bir ilçe belediyesi için çok büyük bir rakam olan 3 milyarı aşan maliyetiyle Konya’nın en değerli yatırımlarından birinde başlangıcımızı -Suriçi Çarşısı- ile gerçekleştiriyor olmanın onurunu yaşıyoruz. Sizlerin de malumu, 3 Milyar TL bir ilçe belediyesi için büyük bir maliyet. Bu para ile 40-50’den fazla en modern sosyal tesis yapabilirsiniz. Buna rağmen büyük bir çaba ve desteklerle bu aşamaya gelmiş olmakta ayrı bir başarı hikayesi oldu diye düşünüyorum. Bundan sonra bu projenin etaplarının açılışları için sık sık bir araya gelecek, şehre yeni bir yüz ve vizyon daha kazandırmış olmanın gururunu hep birlikte yaşamaya devam edeceğiz inşallah. Gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine herkesin kendinden bir şey bulabileceği bu projeyi dertlenen, destek veren herkese şükranlarımı sunmak istiyorum.
Mevlana Türbesi önünden başlayıp, Bedesten ve Suriçi Çarşısı ile devam eden alanın Türkiye'nin kültür, tarih, ticaret ve inanç turizminin göz bebeklerinden biri olacağından şüphem yok."
Daha sonra söz alan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaarslan, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Konya Valisi Vahdettin Özkan, değerli yatırımı şehre kazandıran Başkan Kavuş'un şahsında emeği geçenlere teşekkür etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.