Öğrenciler ara tatilde ne yapmamalı? Uzman isim fırsatları tek tek anlattı
İlk ve ortaöğretim kurumlarındaki milyonlarca öğrenci için ara tatil başladı. Peki, bu süre nasıl değerlendirilmeli, ne yapılmalı, ne yapılmamalı? Rehberlik Uzmanı Özcan Aladağ fırsatları tek tek sıraladı.
Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 20 milyon öğrenci, 11-15 Kasım'da 2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk ara tatilini yapacak.
“ARA TATİL İLAÇ OLACAK”
Konya Anıt Özel Öğretim Kursu Rehberlik Uzmanı Özcan Aladağ, yoğun bir tempoyla çalışan öğrenciler için kasım ara tatilinin ilaç olacağını söyledi.
YKS ve LGS öğrencileri için sınav sürecinde bir haftalık tatilin eksiklerin kapatılması için önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Aladağ, şunları söyledi: “Okullarda ve kurslarda bugüne kadar çok sayıda konu bitiren öğrenciler bu konularda oluşan eksikleri kapatmak için tatil süresince iyi bir imkân bulmuş oldular. Bu süreçte bolca deneme sınavı yapılmalı, eksik konular giderilmeli, bu konularla ilgili bolca soru çözümü yapmalılar.
“GÜNÜ ÜÇE BÖLÜN”
Öğrencilere günü üçe bölmelerini tavsiye ediyoruz. Günün birinci bölümünü vaktinde ve kaliteli bir uykuyla değerlendirmeliler. Kaliteli uyku akşam 23:00 ile gece 03.00 aralarında uykuda olmaktır. Bazı öğrenciler ders çalışmayı gece geç saatlere kadar sürdürüp günün büyük bir bölümünü de uykuya ayırma yanlışına girebiliyorlar. 8 saatlik bir uyku öğrenciyi hem zinde tutacaktır hem de çalışmalarındaki verimini arttıracaktır.
İkinci bölümde ise 8 saatlik ders çalışma süreci olarak kullanılmalı. Bu süreçte konu eksikleri giderilmeli, deneme sınavları yapılmalı ve yeni konulara hazırlık planlanmalı.
Ders çalışırken öğrenciler odaklarını derslerine vermeli, hedeflerine ulaşmak için masada oturduğu süreyi daha kaliteli hale getirmeli. Masa başında çok fazla oturan ancak gün sonunda fazla soru çözemeyen ya da eksiklerini kapatamayan öğrencilerin, odaklarını farklı alanlara kaydığını görebiliyoruz. Bazı öğrenciler ders çalışmanın ekran başında ders videoları ve soru çözümleri izleyerek geçirmenin verimli olduğunu düşünüyorlar, ancak online eğitimler belli bir süreden sonra öğrencilerin ekranlarda farklı kanallara gitmelerine neden olabiliyor. Bu nedenle teknolojiden yararlanarak ders çalışan öğrencilerin teknolojinin esiri olmamalarını tavsiye ediyoruz. Yemek kitabı okuyup, ancak mutfağa girip yemek yapmayan birinin şef olduğunu göremeyiz. Bu nedenle öğrencilerin ders video ve soru çözümlerine büyük zaman ayırmak yerine, kendilerinin soru çözümleri yapmaları daha faydalı olacaktır.
Hem YKS hem de LGS sınavını analiz ettiğimizde, zaman yönetimini iyi yapan öğrencilerin daha başarılı olduğunu görüyoruz. Bu nedenle soru çözümü yapılırken mutlaka süre tutulmalı, bu sürede sınav formatına uygun olmalıdır.
Sınavlara hazırlık sürecinde yapılan en büyük hatalardan biri de başarılı olan derslere daha fazla zaman ayırmaktır. Öğrenciler bu tatilde deneme sınavlarında başarısız olduğu derslere ve konulara daha fazla ağırlık vermeli, bu eksikleri gidermelidir. Bazı öğrencilerin kendilerini bazı derslerde eksik hissettiğini başarılı olamadığını düşünerek bir çaresizlik içinde olduğunu görebiliyoruz. Bu öğrenciler kesinlikle tatil süresince bu derslere ve konulara daha fazla zaman ayırmalı, önyargılarını bir kenara bırakmalıdır.
Birinci bölümü uykuyla, ikinci bölümü ders çalışmayla geçiren öğrenciler üçüncü bölümde dinlenmeyi hak etmiş olacaklardır. İyi ders çalışan öğrenciler dinlenme sürecini de kaliteli geçireceklerdir. İyi ders çalışmayan, süreyi iyi kullanamayan öğrencilerin yaptığı etkinliklerde mutlu olmadıklarını görüyoruz. Sinemaya giden, maça giden bir öğrencinin bu etkinlikleri çok sevdiği halde, ders çalışmadan bu etkinliklerde bulunduğu zaman mutsuz olduğunu görüyoruz. Bu nedenle öğrencilerin dersi sonuna kadar çalışarak dinlenmeyi de sonuna kadar kullanmaları önemlidir.
Ailelerin öğrencilerine güzel imkanlar verdiklerini görüyoruz. Bu imkanların kullanılması ve değerlendirilmesi ebeveynler için son derece önemlidir.
Anne ve babalar öğrencilerini testmatik gibi görmemeliler. Günün 8 saatini ders çalışarak geçiren öğrencilerin 8 saatte dinlenmeleri doğaldır. Bu nedenle anne ve babaların çocuklarıyla vakit geçirmeleri zihinsel olarak onların rahatlamalarına imkân verecektir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.