Payitaht Konya’da tarihi ve kültürel mekanlar!
Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Konya birçok tarihi ve kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor. Etkileyici yapılarıyla ünlü olan şehir, yemek kültürüyle de ön plana çıkıyor. İşte, Selçuklu’nun Kadim Başkenti Konya’da gezilecek yerler…
Konya, Türkiye'deki en eski yerleşim birimlerinden biridir. Konya'da yerleşimin Prehistorik (Tarih öncesi) çağdan başladığı görülmektedir. Konya'nın merkezinde yer alan ve aynı zamanda bir höyük olan, Anadolu Selçuklu sultanı II. Alaeddin Keykubad'a nispetle Alâeddin Tepesi adı verilen suni tepe ve çevresinde yapılan araştırmalar sonucu, prehistorik çağ içinde gerek Neolitik (Cilalı Taş Devri) ve Kalkolitik ve gerekse Erken Bronz Çağ'larına ait kültürel bulgulara rastlanmıştır.
Yine prehistorik çağa ait höyüklerden, merkeze 15 km mesafede yer alan ve Konya'nın bugünkü merkez Harmancık mahallesinde yer alan Karahöyük ve Konya Ovası üzerinde, bulunmuş en eski ve en gelişmiş Neolitik devir yerleşim merkezi olan Çatalhöyük bulunmaktadır.
İşte, Selçuklu’nun Kadim Başkenti Konya’da gezilecek yerler:
MEVLANA MÜZESİ
Konya'daki inanç ve kültür turlarının önemli duraklarından Mevlana Müzesi ve Türbesi 1926'da açılan Türkiye'nin eski müzelerinden biri. Mevlana Celaleddin Rumi'nin türbesine ev sahipliği yapıyor. Mevlana Türbesi dışında Hürrem Paşa, Sinan Paşa, Fatma Hatun ve Hasan Paşa türbeleri de bulunuyor.
Göz alıcı mimarisi ve zengin koleksiyonlarıyla ünlü müzede Mevlana ve Mevlevilik hakkındaki eserlerin yanı sıra Anadolu Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemine ait el yazmaları, kandiller ve antika müzik aletleri gibi objeler sergileniyor.
1276'da yapılan Mevlana'nın sandukasını da görmelisiniz. Geometrik desenler ve bitkisel motiflerle süslü sanduka keşfedilmeyi bekleyen bir kültür mirası.
MEVLANA MEYDANI
Konya'nın tarihi merkezi Mevlana Meydanı tarihi yapılarla dolu uğrak bir turistik destinasyon. Meydanda pek çok sanatsal ve kültürel etkinlik düzenleniyor. Mevlana Müzesi, Mevlana Kültür Merkezi, 2. Selim'in inşa ettirdiği Konya'nın en güzel camilerinden biri olan Sultan Selim Camii ve Yusuf Ağa Kütüphanesi gibi çok ziyaret edilen yerlerin yanı sıra keyifli tatil alışverişleri yapabileceğiniz tarihi çarşıları da gezme şansı bulabilirsiniz.
SULTAN SELİM CAMİİ VE KÜLLİYESİ
16. yüzyıl Osmanlı döneminden kalan bir tarihi yapı olan Sultan Selim Camii ve Külliyesi, Karatay ilçesinde Müze Alanı Caddesi üzerinde yer alıyor. 2. Sultan Selim'in Konya sancak beyi olduğu dönemde yapımına başlanan ve 1567 yılında yaklaşık 9 yılda tamamlanan mimari şaheser, klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak ilgi gösteriliyor.
İstanbul'un en ünlü camilerinden Fatih Camii'ne mimari açıdan oldukça benzeyen Sultan Selim Camii etkileyici iç süslemeleri, yarım kubbesi, ahşap ve taş oymaları ile görülmeye değer güzellikte. Günümüzde de hizmet vermeye devam eden Sultan Selim Camii, özellikle dini bayramlar ve kutsal günlerde tamamen doluyor.
ÇATALHÖYÜK
Konya'ya sadece 45 kilometre uzaklıktaki Çatalhöyük kültür ve arkeoloji tutkunlarını cezbediyor. 9.000 yıl önce inşa edildiği düşünülen bu yerleşim Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağı boyunca faal bir bölge haline gelmiş. Yıl boyunca düzenlenen turlarla ziyaret edilen Çatalhöyük, 2012'de UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi. Uzun süredir kazı çalışmaları yapılan Çatalhöyük'te binlerce yıllık çanak-çömlek ve günlük eşyaları görebilir, taş odalar ve kaya mezarları arasında gezinebilirsiniz. Rehberli turlarla ilginç bilgiler edinebilir ve Konya Otogarı'ndan kalkan Çumra minibüsleriyle kolayca ulaşabilirsiniz.
AZİZİYE CAMİ
Konya, birbirinden güzel onlarca camiye ev sahipliği yapıyor ve bu camiler içinde mutlaka görmenizi önerdiklerimiz arasında yer alan Aziziye Camii, 17. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilen bir şaheser. Karatay ilçesinde Selimiye Caddesi üzerinde yer alan tarihi cami, ilk olarak 1676 yılında inşa edilmiş ve 1867 yılında Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Sultan tarafından baştan yeniden tasarlanmış.
Son dönem Osmanlı mimari eserlerinden biri olması ile ayrı bir tarihi bir öneme sahip olan Aziziye Camii’nin başka bir önemli özelliği de Barok mimarisi ile klasik Osmanlı mimarisinin bir birleşimi olması. Hem mimarlık meraklılarının hem de tarih severlerin Konya’da mutlaka görmesi gereken yapılardan olan, tek kubbeli ve çift minareli inşa edilen Aziziye Camii, etkileyici mimari özelliklerini günümüze kadar korumayı başarmış bir tarihi hazine.
KAPU CAMİİ
17. yüzyıl Osmanlı dönemi mimari eseri olan Kapu Camii, Konya'nın en büyük ve güzel camilerinden biri. Meram ilçesinde Esenlerli Sokak üzerinde, hem yürüyerek hem de toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşabileceğiniz güzel bir konumda bulunan tarihi cami, 1658 yılında Mevlevi dergahı pirlerinden Hüseyin Çelebi tarafından inşa ettirilmiş.
Klasik Osmanlı ve İslam mimarisini birleştiren tasarımı, kesme taşlarla inşa edilmiş devasa duvarları ve 8 kubbeli çatısıyla mimari meraklılarını da büyüleyen Kapu Camii, etkileyici içi süslemeleriyle de ünlü ve günümüzde hala hizmet vermeye devam ediyor.
İPLİKÇİ CAMİİ VE MEDRESESİ
Mevlana Celaleddin Rumi'nin 12. yüzyılda dersler verdiği ve Konya'nın tarihi kalbi olan Alaaddin Tepesi’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde inşa edilen İplikçi Cami ve Medresesi, Konya'nın görülmesi gereken çarpıcı yapılarından biri. II. Kılıçarslan döneminde inşa edilen tarihi cami; Selçuklu mimari özelliklerini yansıtan klasik taş mimarisi, ahşap ve taş süslemeleri ile huzurlu atmosferde güzel bir gezi deneyimi yaşatıyor.
Günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış İplikçi Camii ve Medresesi’ne Konya'nın tarihi ilçesi Meram'da Emir Pervane Sokak üzerinde kolayca ulaşabilir, sabah 06:00 ile 21:00 saatleri arasında açık olan tarihi yapının iç bölümlerini de gezebilirsiniz.
KONYA BEDESTEN ÇARŞISI
Konya'nın en hareketli ticaret bölgelerinden biri olan Bedesten Çarşısı, Kanuni Sultan Süleyman döneminden beri ayakta. Restorasyonla eski görünümüne kavuşan çarşıda, yöresel el işi ürünler, antikalar, organik yiyecekler, baharatlar, takılar, mücevherler ve giysiler gibi pek çok şey bulabilirsin.
2000 yılından beri Konya'nın ticaret merkezi olan Bedesten Çarşısı hala çok canlı. El işi ürünler satan dükkanların yanında, Konya yemeklerini tadabileceğin restoranlar ve közde demlenen çayların keyfini çıkarabileceğin tarihi kahvehaneler de yer alıyor.
KARATAY MEDRESESİ
Konya'nın simgesi olan Karatay Medresesi Ferhuniye Mahallesi'nde bulunuyor. 1251 yılında inşa edilmiş ve uzun yıllar eğitim merkezi olarak kullanılmış. Sille taşlarıyla yapılan medrese duvar ve tavan süslemeleri ve Selçuklu dönemi işçilikleriyle dikkat çekiyor.
1955'ten beri Çini Eserler Müzesi olarak hizmet veren Karatay Medresesi'nde tarihi yapıyı inceleyebilir ve binlerce çiniyle süslü müze koleksiyonlarını gezebilirsiniz.
ALAADDİN KEYKUBAT CAMİİ
Alaaddin Keykubat Camii olarak da bilinen ve şehrin en sevilen tarihi gezi noktalarından Alaaddin Tepesi’nde yer alan Alaaddin Camii, Konya'nın en büyük ve en eski camisi olarak görülmeye değer bir eser. Sultanı 1. Rükneddin Mesud döneminde 1116 yılında inşa edilmeye başlayan ve I. Alâaddin Keykubad zamanında 1221 yılında tamamlanan etkileyici caminin avlusunda 8 tane Anadolu Selçuklu sultanın türbesini de ziyaret etme şansı bulacaksınız.
Anadolu Selçuklu dönemini yansıtan etkileyici ahşap ve taş oymaları ile süslenerek kesme taşlarla inşa edilen Alaaddin Camii, bulunduğu tepeden sunduğu panoramik Konya manzarasıyla da ziyaretçilerini büyülüyor. Camiyi gezdikten sonra sultanların türbelerini ve Alaaddin Tepesi'nin diğer etkileyici yapılarını da ziyaret edebilirsiniz.
SULTANLAR TÜRBESİ
Konya'nın simgesel yapılarından Alaaddin Camii'nin bahçesinde yer alan ve 8 tane Anadolu Selçuklu sultanının türbesini kapsayan Sultanlar Türbesi, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Caminin iç avlusunda I. Mesut, I. Kılıçaslan, II. Rükneddin Süleyman, I. Gıyaseddin Keyhüsrev, I. Alâeddin Keykubad, II. Gıyaseddin Keyhüsrev, IV. Kılıçaslan ile III. Gıyaseddin Keyhüsrev'in on köşeli kesme taşlarla tasarlamış ve çarpıcı kubbeleriyle Selçuklu dönemi mimarisini yansıtan türbelerini ziyaret edebilirsiniz. Konya inanç ve kültür gezilerinin değişmez adreslerinden biri olan Sultanlar Türbesi, özellikle dini bayramlar ve kutsal günlerde tamamen doluyor.
İNCE MİNARELİ MEDRESE
Konya'da İnce Minareli Medrese Selçuklu döneminin taş işçiliğine güzel bir örnek. 1254'te yapılan medrese, dini eğitimlere 19. yüzyıla kadar ev sahipliği yapmış. Kubbesi, ders odaları, kapısı ve çinili minaresiyle etkileyici bir mimari yapı.
Şimdi Taş Eserler Müzesi olarak kullanılan medresede Selçuklu ve Karamanoğlu dönemlerine ait süslemeler, kabartmalar ve figürler görebilirsiniz.
ALAADDİN TEPESİ
Konya’nın en etkileyici camilerinden biri olan Alaaddin Camii, 8 tane Anadolu Selçuklu sultanının türbesinin sıralandığı Sultanlar Türbesi, tarihi Alaaddin Çeşmesi ve etkileyici kümbetleri ziyaret edebileceğiniz Alaaddin Tepesi, 13. yüzyıla ait tarih kaynaklarda ünlü Yunan filozofu Platon'un mezarının bulunduğu yer olarak da geçiyor. Konya merkezinden kısa bir yürüyüşle veya toplu taşıma araçlarıyla kolayca gidebileceğiniz tepede hem tarihi hazineler hem de büyüleyici Konya manzaraları eşliğinde güzel bir gün geçirebilirsiniz.
KÜLTÜR PARK
Alaaddin Tepesi'nin hemen yanında 150.000 metrekare gibi büyük bir yeşil alanı kapsayan Konya Kültür Park, şehrin en büyük yeşil alanlarından biri. İçerisinde yılın her döneminde kültürel etkinlikler ve konserlerin düzenlendiği amfi tiyatro, yüzlerce farklı bitkiyle süslü çiçek bahçeleri, etkileyici heykeller, süs havuzları, yürüyüş yolları, spor sahaları ve geniş çocuk oyun alanları bulunan park; Mevlana Müzesi, Karatay Medresesi ve İnce Minareli Medrese gibi pek çok tarihi yapıya da oldukça yakın bir konumda.
Şehir gezilerinden sonra mola vermek, hafta sonları ve yaz akşamlarında ise kır bahçelerinde renkli fıskiyelerin danslarını izlemek için ziyaret edebileceğiniz Konya Kültür Park, 2009 yılından beri hizmet veriyor.
KONYA ZAFER MEYDANI
Konya'nın hareketli merkezi Zafer Meydanı tarihi yapıları, mağazaları ve yemek mekanlarıyla gezintiye başlamak için idealdir. Meydanda Selçuklu Anıtı ve Çapa Çeşmesi'ni görebilir, Türk devletlerinin bayrak ve kabartmalarıyla süslü sütunların fotoğraflarını çekebilirsiniz.
KONYA ARKEOLOJİ MÜZESİ
Binlerce yıllık zengin bir tarihe sahip Konya’da Cilalı Taş Devri, Erken Çağ, Demir Çağı’nın yanı sıra Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait binlerce eserin de sergilendiği Konya Arkeoloji Müzesi, tarih meraklılarının şehirde ilk uğramanız gereken yerlerden.
İlk olarak 1901 yılında Türkiye'nin en eski müzelerinden biri olarak kurulan ve 1962 yılında günümüzdeki binasına taşınan Konya Arkeoloji Müzesi’nin büyüleyici koleksiyonlarında Konya çevresindekiÇatalhöyük, Karahöyük ve Alaaddin Tepesi gibi kazı alanlarından çıkarılan paha biçilmez eserleri görme şansı bulabilirsiniz.
SIRÇALI MEDRESE
Konya'ya yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki tarihi Meram ilçesi merkezinde ziyaret edebileceğiniz başka bir önemli Anadolu Selçuklu dönemi yapısı da Sırçalı medrese. 13. yüzyılda 1242 yılında II. Gıyâseddin Keyhüsrev tarafından inşa ettirilen Sırçalı Medrese, döneminin önemli eğitim kurumları arasındaydı.
Etkileyici kesme taş ve moloz taş mimarisinin yanı sıra Selçuklulara özgür taş ve ahşap süslemeleri ile görülmeye değer güzellikte bir manzara sunan Sırçalı Medrese, 1900'lü yılların başlarına kadar medrese olarak hizmet vermeye devam etti ve günümüzde halka açık bir tarihi gezi alanı. Açık avlulu medrese örneklerinden en güzelleri arasında yer alan Sırçalı Medrese, Meram gezilerinde mutlaka görmeniz gereken bir mimari eser.
SAHİP ATA VAKIF MÜZESİ
Meram ilçesindeki Sahip Ata Vakıf Müzesi Konya'nın binlerce yıllık gelenek ve kültürünü görebileceğiniz güzel bir müze. Anadolu Selçuklu Devleti veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yapılan külliyeden oluşan müzede ailesinin türbeleri de yer alıyor.
Müzenin koleksiyonunda 200'den fazla değerli eser bulabilirsiniz, özellikle Selçuklu dönemine ait çini süslemeler ve oymalar dikkat çekiyor. Ayrıca dönem giysileri, antikalar, takılar, hat sanatı ve el sanatı ürünlerini inceleyebilirsiniz.
ŞEMS-İ TEBRİZİ CAMİİ VE TÜRBESİ
Mevlana Celaleddin Rumi’nin hayatında ve Mevlevi kültüründe önemli bir yeri olan 12. yüzyıl şairi Şems-i Tebrizi’nin türbesi ve şehrin en güzel camilerinden biri olan Şems-i Tebrizi Camii Karatay ilçesinde Şems Caddesi’nde ziyaret edilebilir.
Kümbet tasarımına sahip türbe ve etkileyici ahşap süslemeleriyle dikkat çeken cami özellikle kutsal günler ve dini bayramlarda yüz binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. 13. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi, Mevlana Müzesi ve Alaaddin Tepesi’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde yer aldığı için bütün bu tarihi hazineleri bir arada görebilirsiniz.
SİLLE KÖYÜ
Konya'ya sadece 10 kilometre uzaklıkta yer alan ve 5000 yıllık uzun tarihiyle günübirlik gezilerin değişmez adreslerinden biri haline gelen Sille Köyü, kesinlikle keşfe çıkmamız gereken bir yerler arasında. Huzurlu atmosferi, Arnavut kaldırımı küçük sokakları, taş ve ahşap mimari yüzlerce yıllık konakları ile sizi modern dünyadan alıp başka bir atmosfere sokacak olan köy, bölgedeki taş ocaklarından çıkarılan Sille taşları ve onlarla yapılan ürünlerle de ünlü.
İlk yerleşimin yaklaşık 3000 yıl önce başladığı düşünülen Sille’de antik kent kalıntılarını gezebilir; Bizans döneminde inşa edilen etkileyici Aya Elenia Kilisesi, Hacı Ağa Hamamı, Taş Camii, Subaşı Hamamı, Selçuklu ile Osmanlı döneminde inşa edilmiş etkileyici köprüler ve çeşmeleri yakından görebilirsiniz. Güzelliğinden dolayı yılın her dönemin fotoğrafçılık, tarih ve kültür gezilerinin düzenlendiği Sille Köyü’ne Konya Otogarı’nda her saat bulabileceğiniz minibüslerle veya toplu taşıma araçlarıyla 10 dakikalık kısa bir yolculukta ulaşım sağlayabilirsiniz.
ŞEYTAN KÖPRÜSÜ
Konya'nın 5000 yıllık bir tarihi hazinesi olan ve Sille Mahallesi’nde iki tane sarp kaya arasında inşa edilen Şeytan Köprüsü, hala gizemini koruyor. Yapılan araştırmalarda Frig, Roma, Anadolu Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemi mimari özelliklerine rastlanan etkileyici köprünün ilk olarak Cilalı Taş Devri’nde inşa edildiği düşünülüyor.
Benzersiz taş mimarisi ve devasa kanyon duvarları arasına nasıl yapıldığı anlaşılamamasından ismini alan Şeytan Köprüsü, benzersiz güzelliğiyle Konya doğa gezileri ve fotoğraf safarilerinin de değişmez adreslerinden biri haline gelmiş durumda.
AYA ELENİA KİLİSESİ
Konya'nın Selçuklu ilçesindeki Sille Mahallesi'nde bulunan Aya Elenia Kilisesi turistlerin sıkça ziyaret ettiği tarihi adreslerden. Şu anda Aya Elenia Müzesi olarak faaliyet gösteriyor. 327 yılında Helena tarafından yapılan bu kilise, Sille taşlarıyla yapılmış ve yüzlerce yıldır mimarisini korumuştur.
Tavan ve duvarlarda Hz. İsa, Hz. Meryem ve İncil'den sahnelerle süslü resimler bulunuyor. Hem tarih ve kültür meraklıları hem de mimari tutkunları için görülmeye değer bir yer.
SİLLE SEYİR TEPESİ
Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi’nin tarihi yapılarını kuş bakışı izleme imkanı sağlayan ve Selçuklu Seyir Tepesi olarak da bilinen Sille Seyir Tepesi, panoramik fotoğraflar çekmek için ilk uğramanız gereken yerlerden. 2021 yılı temmuz ayında halka açılan seyir alanı, kısa sürede hem Konya halkının hem de yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri haline geldi.
100’den fazla kamelya, spor sahaları, çocuk oyun alanları, yürüyüş parkurları ve koşu yollarının yanı sıra gül bahçeleri, restoranlar ve büyüleyici Konya manzaraları izleyebileceğiniz çay bahçeleri ile de çok popüler olan tepeye akşam uğrarsanız, ışıl ışıl parlayan Konya şehrinin fotoğraflarını da çekebilirsiniz.
SİLLE BARAJI PARKI
Konya'nın başka bir sevilen mesire ve gezi alanı olan Sille Barajı Parkı, 2017 yılında hizmete açıldı. Özellikle hafta sonları ve yaz aylarında serin havasıyla tatilcileri kendine çeken baraj gölünün çevresinde iyi düzenlenmiş yürüyüş yolları, tırmanma parkurları, uçurtma tepeleri, çocuk oyun alanları, eşsiz doğa manzaraları eşliğinde çayınız uygulayabileceğiniz kır bahçeleri ve yöresel lezzetler tadabileceğiniz restoranlar bulabilirsiniz.
MERAM BAĞLARI
Meram ilçesindeki Meram bağları, Konya merkezden yaklaşık 10 km uzaklıkta ve günübirlik gezilere uygun popüler bir yer. Meram Çayı boyunca kafe, restoran, yürüyüş yolları ve piknik alanları bulunuyor. Yazın deniz bisikleti ve kanoyla gezebilir, tarihi köprülerden sonbaharda güzel manzaraları fotoğraflayabilirsiniz. Bölgedeki tarihi yapıları da ziyaret edebilirsiniz. Meram bağlarında konaklama ve yemek seçenekleri mevcut.
MERAM DERE KÖPRÜSÜ
Konya'nın tarihi ilçesi Meram'da yer alan ve Anadolu Selçuklu döneminde yapılan en önemli tarihi yapılardan biri olan Meram Dere Köprüsü, şehrin görülmeye değer tarihi yapılarından biri. Kesme taşlarla Meram Çayı üzerine inşa edilen kemerli köprü, Konya’nın günümüze kadar sağlam kalmış en özel yapılarından biri olarak dikkat çekiyor.
Üzerinden Meram bağlarının harika fotoğraflarını çekebileceğiniz köprünün çevresi ise çay bahçeleri, kafeler ve geleneksel Konya lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlar ile oldukça hareketli. Meram Dere Köprüsü'nü ziyaret ederek hem tarihi yapıyı inceleyebilir hem de güzel manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
KOZAĞAÇ PARKI
Meram ilçesinin sevilen yeşil alanlarından biri de Hatip Caddesi üzerinde yer alan Kozağaç Parkı. Kaz ve ördeklerin yüzdüğü güzel göleti, yorgunluk atabileceğiniz çardakları, onlarca çeşit bitki ile süslü bahçeleri, yürüyüş yolları, koşu parkurları ve çocuk oyun alanlarıyla çok ilgi gören park, aynı zamanda şehrin en eski parklarından.
Son yıllarda yenilendikten sonra hafta sonları Konya halkının hem gezmek hem de spor yapmak için sıkça ziyaret ettiği Kozağaç Parkı’na şehir merkezinden yürüyerek veya toplu taşıma araçlarıyla rahatça ulaşabilir, sakin ve huzurlu atmosferde küçük bir mola verebilirsiniz.
KARAASLAN HADİMİ PARKI
Konya’nın en büyük şehir parklarından biri de Meram ilçesinde yer alan Karaaslan Hadimi Parkı. 7000 m2 göleti, 15.000 m2 meyve bahçeleri, çiçek bahçeleri içinde uzanan yürüyüş yolları ve çocuk oyun parklarıyla hafta sonları ve yaz aylarının sevilen adresi haline gelen parkın içerisinde çocuklarınızla birlikte keyifli zaman geçirebileceği bir lunapark da hizmet veriyor. Spor sahalarının yanı sıra çay ve kahvenizi yudumlayarak yorgunluk atabileceğiniz kır bahçelerinin de hizmet verdiği Karaaslan Hadimi Parkı’nda hem spor yapabilir hem de ailenizle güzel zaman geçirebilirsiniz.
ECDAT PARKI
Yapay bir göl çevresinde iki katlı ahşap, taş mimari Selçuklu ve Osmanlı konaklarının sıralandığı parkta alışveriş yapabileceğiniz hediyelik eşya dükkanları, kır bahçeleri ve kafelerde de güzel zaman geçirebilirsiniz. Klasik Osmanlı mimarisiyle tasarlanmış kamelyalar, tarihi bir liman, Osmanlı Sokağı, Namazgah Çeşmesi, seyir kuleleri, geleneksel Osmanlı kahvehanesi ve boğaz yalıları gibi pek çok etkileyici yapıyı gezinizde yakından görme şansı bulacaksınız.
TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ
2015'ten beri Konya'nın popüler yerlerinden olan Tropikal Kelebek Bahçesi turistlerin sıkça ziyaret ettiği bir merkez. 7600 metrekarelik alanı kapsayan bahçede, 100'e yakın farklı türde 20.000 bitki ve 15 farklı türde binlerce kelebek bulunuyor.
Çocuklara doğa ve bahçe eğitimi verilen kelebek bahçesinde birçok farklı böcek türü sergileniyor. Avrupa'nın en büyük kelebek uçuş alanına sahip olan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Selçuklu ilçesinde bulunuyor.
KYOTO JAPON PARKI
Konya ile Kyoto arasındaki kardeş şehir uygulamasından ötürü Kyoto Japon Parkı şehrin en ilginç ve egzotik noktalarından. Bu park, Japon mimarisi ve bitkileriyle sizi başka bir ülkede gibi hissettirecek türden. Selçuklu ilçesinde bulunan bu güzel parkta gölet, çiçekli bahçeler, kamelyalar ve kafeler yer alıyor.
Yazın gölette kayık ve sandalla gezebilir, Japonya kültürünü Konya'da yaşayabilirsiniz. Park, 2010'dan beri popüler ve Karani Caddesi'nde bulunuyor. Gölet kenarında Japon yemekleri sunan bir restoran da var.
MEVLANA KÜLTÜR MERKEZİ
Mevlana Müzesi'ne yaklaşık 5 dakika yürüyüş mesafesinde yer alan ve 100.000 metrekare gibi büyük bir alanı kapsayan Mevlana Kültür Merkezi açık ve kapalı semahaneleri, sergi salonları, binlerce kitaplık kütüphanesi ve araştırma merkeziyle Mevlevi kültürü hakkında bilgi almak için Türkiye’de gidebileceğiniz en güzel yerlerden.
Her yıl aralık ayında Mevlana Celaleddin Rumi anma törenlerinin de düzenlendiği ve dünyanın en büyük kandilinin yakıldığı kültür merkezinde yılın her dönemi sema gösterileri, konferanslar ve söyleşiler gibi pek çok etkinliğe katılabilirsiniz.
KONYA ATATÜRK EVİ MÜZESİ
Konya'nın çok ziyaret edilen turistik ilçesi Meram’da Zafer Caddesi üzerinde yer alan Atatürk Evi Müzesi, gezilerinizde kesinlikle ziyaret etmenizi önerdiğimiz çok etkileyici bir müze. Kesme taş, ahşap ve tuğlalarla 1900’lü yılların başlarında inşa edilen klasik bir Konya konağının restore edilerek 1982 yılında hizmete açılan müzenin dönem mobilyaları ile süsü salonları ve odalarında gezebilir, zengin koleksiyonlarda ise Mustafa Kemal Atatürk'ün Konya ziyareti sırasında çekilen fotoğraflar, Atatürk'e ait kişisel eşyaları, dönem gazeteleri, Kurtuluş Savaşı'na dair fotoğraflar, tarihi kitaplar ve belgeleri inceleyebilirsiniz.
MELİKE HATUN ÇARŞISI (KADINLAR PAZARI)
Konya'nın en eski ticaret merkezlerinden biri de Karatay ilçesinde yer alan ve ismini Mevlana’nın kızı Melike Hatun’dan alan Melike Hatun Çarşısı. Tarihi çarşı yöre kadınlarının ürettiği el emeği göz nuru ürünler de satıldığı için Kadınlar Pazarı olarak da biliniyor. Yüzlerce yıl boyunca olduğu gibi günümüzde de çok hareketli olan, turistlerin alışveriş yapmak için ilk uğradığı yerlerden Melike Hatun Çarşısı’nda bölge köy ve çiftliklerde üretilen organik sebzeler ve meyveler, kuruyemişler, baharatlar, Konya’ya özgü yiyecek ve içeceklerin yanı sıra yüzlerce el sanat ürününü de bir arada bulabilirsiniz.
Renkli ve hareketli tezgahlarıyla fotoğrafçıların en sevdiği gezi alanlarından biri olan Melike Hatun Çarşısı’na hem alışveriş yapmak hem de tarihi atmosferi yaşamak için uğrayabilirsiniz. Mevlana Müzesi gibi turistik noktalara kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan çarşı, Karatay ilçesinde Aziziye Caddesi üzerinde gezilebilir.
KONYA BİLİM MERKEZİ
Konya'da çocuklu ailelerin ve gençlerin uğraması gereken yerlerden biri olan Konya Bilim Merkezi, ilgi çekici bölümleriyle her yıl binlerce kişiye ev sahipliği yapıyor. Merkezde planetaryum, tematik sergiler, gözlem kuleleri, teleskoplar, laboratuvarlar ve geniş kütüphane bulunuyor.
TÜRK YILDIZLARI PARKI
Hem uçak meraklılarının hem de çocuklu ailelerin keyifle gezebileceği başka bir popüler Konya parkı da Ankara Caddesi üzerinde yer alan ve 3000 m2’den daha büyük bir alanı kaplayan Türk Yıldızları Parkı.
54 metre büyüklüğündeki Airbus A300 uçağın içinde hizmet veren 70 kişilik restoranıyla de yerli ve yabancı turistleri kendine çeken park uçuş simülatörü alanları, devasa göleti, süs havuzları, yürüyüş yolları, seyir terasları, macera parkuru ve hediyelik eşya dükkanları ile keyifli bir gezi deneyimi yaşatıyor. Türk havacılık tarihinden pek çok objenin sergilendiği müzesine de uğramanızı öneririz.
EŞREFOĞLU CAMİİ
Konya'nın başka bir görülmeye değer etkileyici camisi olan ve Beyşehir ilçesinde Kale Sokak üzerinde yer alan Eşrefoğlu Camii, Anadolu'nun en büyük ahşap direkli camisi olmasıyla ünlü. 1299 yılında kervansaray, türbe ve hamam ile külliye olarak tasarlanan Eşrefoğlu Camii, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de dahil edildi.
Özellikle Orta Asya'nın tarihi Semerkand gibi şehirlerde bulunan ahşap direkli camilerin etkileyici bir örneği olan ve kesme taşlarla inşa edilen cami, kubbeli mimarisi ile Selçuklu mimari özelliklerini de yansıtıyor. Aşı boyalarıyla yapılmış geometrik motifler, bitki desenleri, taş ve ahşap oymaları ile görülmeye değer güzellikteki caminin direkleri de sedir ağacından yapılmış. Çini mozaiklerle süslü görkemli mihrabını da incelemenizi önerdiğimiz Eşrefoğlu Camii, Selçuklu ve İslami mimarinin en ilginç örneklerinden biri olarak gezi listenize ekleyebileceğiniz bir şaheser.
TINAZTEPE MAĞARASI
Türkiye'nin en büyük ve dünyanın 3. büyük mağarası Tınaztepe Mağarası Konya'da keşfedilmesi gereken yerlerden. Seydişehir'de bulunan ve 1968'de keşfedilen mağara 22 kilometre uzunluğa sahip. Sadece 1500 metrelik kısmı açık olan ve 230 milyon yılda oluştuğu düşünülen mağarada sarkıtlar, dikitler, damlataş havuzları ve göletler arasında harika bir gün geçirebilirsin.
Astım gibi solunum sorunlarına iyi gelen temiz ve nemli havasıyla ünlü mağarayı, rehberli turlarla ya da Konya Otogarı'ndan kalkan Seydişehir minibüsleriyle ziyaret edebilirsin.
EFLATUN PINARI
Hititler dönemine ait kutsal su anıtı Eflatun Pınarı Konya'da görülmesi önerilen tarihi hazinelerden biri. Beyşehir'e 22 kilometre uzaklıkta bulunan anıt, M.Ö. 1300 yıllarında yapıldığı düşünülüyor. Yer ile gök arasındaki tanrıları temsil eden, 7 metre genişliğe ve 4 metre yüksekliğe sahip anıt, 14 taş yapıdan oluşuyor.
Eflatun Pınarı, adını antik Yunan filozofu Eflatun'dan alsa da ondan 1000 yıl önce yapılmış. 2014'te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenen anıt, uluslararası kayıtlarda Hitit Kutsal Su Tapınağı olarak anılıyor. Taş kabartmalarıyla arkeoloji ve kültür meraklıları için ilgi çekici olan Eflatun Pınarı'nı, doğa yürüyüşleri veya tarih turlarıyla keşfedebilirsin.
KİLİSTRA ANTİK KENTİ
Konya tarih, kültür ve arkeoloji turlarının önemli mola noktalarından biri olan, Konya'ya 55 kilometre uzaklıkta Gökyurt Köyü sınırlarında yer alan Kilistra Antik Kenti, ilk Hristiyanlık döneminde inşa edilmiş gezilmeye değer bir tarihi hazine. Kapadokya bölgesine görmeye alıştığımız kayalara oyulmuş kilise ve mabetlerin benzerlerini gezme şansı bulabileceğiniz antik kent, sarp kayanın içine oyulmuş yaşam odalarıyla da ilgi çekiyor.
Etkileyici manzaralarıyla rehberli doğa yürüyüşlerinin rotaları arasına giren Kilistra Antik Kenti’nin manastırlarında dini sahnelerin canlandırıldığı yüzlerce yıllık duvar resimlerini inceleyebilir, antik seramik atölyeleri ve gözcü kulelerini gezebilirsiniz.
NASRETTİN HOCA ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ
Selçuklu dönemi ve Türk tarihinin ünlü karakteri Nasrettin Hoca'nın doğum yeri olan Akşehir'deki Nasrettin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 1992'de restore edilmiş bir Konya konağında bulunuyor.
Konağın koleksiyonlarında dönem mobilyaları, Nasrettin Hoca'nın balmumu heykelleri, masallarının tasvirleri ve Konya'nın binlerce yıllık geleneksel kültürünü anlatan etnografya sergileri bulunuyor. Nasrettin Hoca hakkında ilginç bilgiler öğrenmek için müzeyi ziyaret edebilirsiniz
NASRETTİN HOCA GÜLMECE PARKI
Konya merkezine yaklaşık 135 kilometre uzaklıktaki Akşehir ilçesinde gezebileceğiniz en güzel parklardan biri olan Nasrettin Hoca Gülmece Parkı, Türk tarihinin önemli karakterlerinden Nasrettin Hoca'ya adanmış. Her biri farklı bir Nasrettin Hoca fıkrasını anlatan güzel heykelleri ile çocukların da çok ilgisini çeken parkta çiçek bahçeleri, yürüyüş yolları, dinlenme alanları ve kafeler gibi pek çok olanak bulabilirsiniz.
60 yıldan fazla zamandır düzenlenen Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği’ne de ev sahipliği yapan Gülmece Parkı’nın çevresinde ise Konya'nın yöresel lezzetlerini tadabileceğiniz kaliteli restoranlar sıralanıyor.
NASRETTİN HOCA TÜRBESİ
Konya'nın önemli simgelerinden ve Türk tarihinin ünlü karakterlerinden Nasrettin Hoca'nın 1284'te Akşehir'de öldüğü yerde bulunan mezarı, güzel erken dönem Türk-İslam mimarisi örneği. Dünyanın Ortası Nasreddin Hoca Türbesi adıyla bilinen yapı, Anadolu beylikleri döneminde yapılmış olup, 1878'de 12 sütun eklenmiş ve 1900'lerin başında restore edilmiş.
Her yıl düzenlenen Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği'nde binlerce kişi tarafından ziyaret edilen bu türbe hem mimari özellikleri hem de tarihi önemi ile önemli. Burayı, yanındaki Osmanlı padişahı I. Mehmet'in kızı Habibe'nin türbesiyle birlikte ziyaret edebilirsiniz.
OBRUK GÖLÜ (KIZÖREN OBRUĞU)
Doğa gezilerinin ve Obruk Yaylası'ndaki yayla turlarının popüler duraklarından olan Obruk Gölü, Kızören Obruğu adıyla da bilinir. Konya'ya 70 km uzaklıkta, 228 metre çapında ve 170 metre derinliğindeki bu göl, kireç taşlarının çözülmesiyle oluşan manzarası ve yanındaki tarihi Obruk Han ile ünlü.
Eski dönemlerde yerleşim yeri olarak kullanılan ve göl içinde ve çevresinde bol bitki çeşitliliği bulunan Obruk Gölü, Toros Dağları'ndaki obruklara benzer ve bölgenin en büyük obruk gölüdür. Her mevsimde güzel fotoğraflar çekilebilecek olan göl, 2005'te ramsar alanı ilan edildi ve turizm çalışmaları halen devam ediyor.
KUBADABAD SARAYI VE KÜLLİYESİ
Konya'nın en ilgi çekici tarihi yapılarından biri de I. Alâeddin Keykubad tarafından 1220 ile 1236 yılları arasında inşa ettirilen Kubadabad Sarayı ve Külliyesi. Günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış tek Anadolu Selçuklu sarayı olmasından dolayı çok ziyaret edilen etkileyici yapı, tarihi kayıtlarda Büyük Saray olarak da geçiyor.
Selçuklu döneminin en etkileyici çini süslemelerinden bazılarına ev sahipliği yapan sarayın kobalt mavisi çinileri ise günümüzde Karatay Medresesi ve Çini Eserler Müzesi’nde sergileniyor. Konya tarih ve kültür gezileri ile keşfe çıkabileceğiniz, Beyşehir Gölü'ne oldukça yakın bir konumda bulunan Kubadabad Sarayı ve Külliyesi’nin iç bölümlerinin harika fotoğraflarını çekebilir ve 13. yüzyıl Selçuklu mimari özelliklerini inceleyebilirsiniz.
TUZ GÖLÜ
Konya, Ankara ve Aksaray arasında bulunan Tuz Gölü, Türkiye'nin yaklaşık %40 tuz ihtiyacını karşılamakla kalmayıp birçok kuş türüyle harika manzaralar sunuyor. Beyaz ve pembe flamingolarıyla ünlü göl, doğa gezileri ve fotoğraf safarileriyle ziyaret edilebilir.
Tuz Gölü ve çevresindeki sazlıklar, 40'a yakın endemik bitki türü ve yüzlerce su kuşu ile göçmen kuşlarla dolu. Kuş gözlemcileri ve kampçılar için uğrak bir nokta. İyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarıyla gölün, sazlıkların ve bataklıkların etrafını gezebilir, 1. derece doğal sit alanı olan Tuz Gölü'nü tek başına ya da rehberli turlarla ziyaret edebilir ve sevimli flamingoları izleyebilirsiniz.
BEYŞEHİR GÖLÜ
Yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta bulunan Beyşehir Gölü, Konya'da doğanın içinde vakit geçirebileceğiniz güzel bir yer. Türkiye'nin büyük milli parklarından biri olan Beyşehir Gölü Milli Parkı'na ev sahipliği yapar ve her mevsimde güzel manzaralar sunar.
Türkiye'nin 3. büyük ve en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü kuş çeşitliliği, endemik bitkiler ve adalarıyla keşfedilmeyi bekliyor. Zengin balık çeşitliliği sayesinde balık avı turları için de cazibe noktası. Gölün etrafında doğa yürüyüşleri ve bisiklet gezileri yapabilir, gün batımında ve kışın kar yağışında harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
BEYŞEHİR GÖLÜ MİLLİ PARKI
Konya'nın popüler doğa alanı Beyşehir Gölü çevresinde bulunan Beyşehir Gölü Milli Parkı, 88.000 hektardan büyük bir alanı kaplar ve 1993'te koruma altına alınmış. Bu parkta harika fotoğraflar çekebilir, doğa yürüyüşleri ve bisiklet gezileri yapabilirsiniz. Ayrıca 30'dan fazla adayı da görebilirsiniz.
Su kuşları ve göçmen kuşlar için seyir terasları bulunan Beyşehir Gölü Milli Parkı kamp alanlarıyla da ülkeden kampçıları çekiyor. Yaz aylarında sandal ve kano gezileri yapabilir, olta balıkçılığıyla yılın yorgunluğunu atabilirsiniz. Bu milli park, sadece Konya'nın değil Türkiye'nin de görülmesi gereken doğal güzellikler arasında.
ZAZADİN HANI
Selçuklu dönemi kervansaray mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan ve 1235 ile 1236 yılları arasında I. Alâeddin Keykubad tarafından inşa ettirilen Zazadin Hanı, hem İpek Yolu hem de Baharat Yolu’nun rotası üzerinde yer alan görülmeye değer kervansaraylardan biri.
2500 m2 kapalı ve 1000 m2 açık avlusu ile Selçukluların Konya'da yaptırdığı en büyühan olmasıyla da ayrı bir öneme sahip olan Zazadin Hanı, ticaret ve konaklama amacıyla tasarlanmış. 2017 yılında restore edilerek ziyarete açılan tarihi yapının içinde dükkanlar, mescitler, konaklama odaları, yazlık ve kışlık avlular arasında keyifle gezebilir, bu devasa Selçuklu kervansarayında dönemin mistik atmosferini hissedebilirsiniz.
MEKE GÖLÜ
Konya merkeze yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunan Meke Gölü, doğaseverler ve fotoğrafçılar için ilgi çekici bir yer. Karapınar ilçesinde yer alan bu volkanik göl güzel manzaralar sunuyor. Yerli ve yabancı turistlerin fotoğraf çekmek için ziyaret ettiği Meke Gölü, deniz seviyesinden 900 metre yükseklikte ve 800 metre uzunluğa ve 500 metre genişliğe sahip.
5 milyon yıl önce oluştuğu düşünülen Meke Gölü göçmen kuşlar için önemli bir durak noktası ve çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Rehberli yürüyüşler, fotoğraf safari turları, kuş gözlem turları veya bisiklet gezileriyle gölü keşfedebilirsiniz. Kuş göç dönemlerinde ise büyüleyici doğa manzaralarına tanık olabilirsiniz.
YERKÖPRÜ ŞELALESİ
Konya'nın ünlü doğa harikalarından Yerköprü Şelalesi şehir merkezinden yaklaşık 110 kilometre uzaklıkta, Hadim ilçesinde bulunur. Göksu Nehri kenarında yer alan şelale 400 metreyi bulan kayalar arasından akan beyaz sularıyla popüler bir gezi alanı. Yaz aylarında kaya göletlerinde yüzerek serinleyebilirsiniz.
Yerköprü Şelalesi doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılık gezileri için ideal bir mola alanı. Seyir teraslarından manzarayı izleyebilir, yürüyüş parkurlarında spor yapabilir ve kır bahçelerinde organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltısının keyfini sürebilirsiniz. Kamp ve kaya tırmanma için de popüler olan şelaleye Konya merkezinden Hadim minibüsleri ile 1,5 saatte ulaşabilirsiniz.
LEYLEKLER VADİSİ
Konya'nın Beyşehir ilçesinde bulunan Leylekler Vadisi doğa severler için görülmesi gereken adreslerden. Yüzlerce leyleğin yaşadığı ve adını verdiği bu vadi, Beyşehir Gölü kıyısında yer alıyor. Fotoğraf çekmek, doğa yürüyüşü yapmak ve kamp için ideal. Ayrıca leyleklerin yanında başka kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor.
Konya'da çam ormanları arasında piknik yapabileceğiniz güzel bir yer olan Leylekler Vadisi, leyleklerin yaşam alanı olarak koruma altında. İlkbahar ve sonbahar aylarında ziyaret ederseniz ardıç ağaçlarında yuva yapan leylek ailelerinin güzel fotoraflarını çekebilirsiniz.
GEVALE KALESİ
Konya Kalesi olarak da bilinen Gevale Kalesi, Konya merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Takkeli Dağ zirvesinde unutulmaz bir tarih gezisi sunuyor. Anadolu Selçuklu Sultanı Süleyman Şah tarafından karargah olarak kullanılan ve günümüzde az bir bölümü ayakta kalan kalenin 5000 yıllık başka bir kalenin üzerine inşa edildiği düşünülüyor.
Bölgede yapılan kazılarda Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemine ait pek çok tarihi eser de bulundu. Deniz seviyesinden 1675 metre yükseklikte yer alan Gevale Kalesi’nin etkiletici surları ve Süleyman Şah'ın kılıcı ile açtığı söylenen kale kapısını görebilir, bölgenin panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz.
PANORAMA KONYA MÜZESİ
Konya'nın Karatay ilçesinde bulunan Panorama Konya Müzesi kesinlikle görülmesi gereken etkileyici bir müze. Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti olan Konya'nın binlerce yıllık tarihini panoramik sergilerle görebilirsiniz. Müzede taç kapı, büyük avlu, Mevlevi okullarının maketleri, balmumu heykeller ve panoramik resimler bulunuyor.
Konya, İpek Yolu ve Baharat Yolu üzerinde yer alır ve binlerce yıllık ticaret geleneğine sahiptir. Panorama Konya Müzesi'nde Anadolu Selçuklu dönemine ait el sanatı örneklerini de inceleyebilirsiniz.
KARAPINAR ÇÖLÜ
Arabistan çöllerini andıran büyüleyici manzaralara şahit olmak için yerli ve yabancı turistlerin Konya’da mutlaka uğradığı yerlerden olan Karapınar Çölü, Türkiye’nin tek çölü olmasıyla ünlü ve şehir merkezine yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta Karapınar ilçesi sınırında yer alıyor. Sıcak hava ve kuraklıktan dolayı çöle dönüşen 4000 hektarlık bir alanı kapsayan Karapınar Çölü’nde 1960'lı yıllardan beri ağaçlandırma çalışmaları yapılmasına rağmen hala arazinin büyük bölümü çorak durumda.
Devasa kum tepelerinin süslediği büyüleyici manzaralar arasında doğa gezileri ve fotoğrafçılık turlarına katılabileceğiniz çölde ATV safarileriyle de ilginç bir gün geçirebilir ve benzersiz fotoğraflar çekebilirsiniz.
FASILLAR KÖYÜ VE FASILLAR ANITI
Konya'nın Beyşehir ilçesine yakın olan Fasıllar Köyü tarih ve kültür gezileri için popüler bir yer. Hitit, Roma ve Bizans dönemine ait tarihi yapılarla dolu olan köy farklı medeniyetlerin izlerini taşıyor. Rehberli turlarla binlerce yıllık yapıları gezebilir ve arkeoloji tutkunlarını cezbeden anıtları görebilirsiniz.
Dünyanın en büyük kaya anıtlarından 3500 yıllık Fasıllar Anıtı, Hititler dönemine ait. Anıt, Hititler ve Mısırlılar arasındaki Kadeş Savaşı'nı yansıtan taş oymalar ve çift başlı aslan kabartmaları ile süslü. 70 ton ağırlığındaki bu anıt Konya ve Türkiye'nin gizli tarihi hazinelerinden.
İSTİKLÂL HARBİ ŞEHİTLERİ ANITI
Konya'nın Karatay ilçesinde bulunan İstiklal Harbi Şehitleri Anıtı şehrin önemli simgelerinden. Çanakkale Zaferi ve Kurtuluş Savaşı dönemlerini anlatan müzesi ile dikkat çeker. Bu müze etkileyici maketler ve minyatürlerle ziyaretçilere tarihi bir deneyim sunuyor.
İstiklal Harbi Şehitleri Anıtı, Bayraklı Yol, Karşılama Kubbesi, Selçuklu Giriş Kapısı, Şehitlik Avlusu ve Gaziler Lokali gibi bölümleriyle popüler.
İZZET KOYUNOĞLU ŞEHİR MÜZESİ
Konya’nın en köklü ailelerinden olan Koyunoğlu ailesi tarafından kurulan ve 1913 yılı yapımı klasik bir Osmanlı konağında hizmet veren İzzet Koyunoğlu Şehir Müzesi, Konya’nın binlerce yıllık tarihi ve kültürünü yansıtan zengin koleksiyonları ile görülmeye değer müzelerden biri. Arkeolojik ve etnografik eserlerin yanı sıra tabiat tarihi bölümünü de gezebileceğiniz müzenin dönem mobilyaları ve antikaları arasında keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
Koyunoğlu Müzesi’nde 3000’e yakın arkeolojik eser, 4000’den fazla etnografik eser ve 4.500’den fazla sikke sergileniyor.
GÖMEÇ HATUN TÜRBESİ
Konya'nın Kız Kulesi olarak bilinen ve 13. yüzyıl Anadolu Selçuklu dönem mimarisini yansıtan Gömeç Hatun Türbesi, Konya merkezinde Selçuklu ilçesinde Ankara Caddesi üzerindeki Musalla Mezarlığı’nda yer alıyor.
Şehirdeki diğer türbelerden farklı olarak bir anıtı andıran eyvanlı kemerleri ve mozaik süslemeleri ile dikkat çeken türbe, Mevlana'nın yetiştirdiği ve halk arasında çok sevilen müritlerinden biri olan Gömeç Hatun için inşa edilmiş. Anadolu Selçuklu Sultanı Rükneddin Kılıçarslan’ın da karısı olan Gömeç Hatun’un etkileyici türbesi, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
VALİDE SULTAN HAMAMI VE MÜZESİ
Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi ve Sultan II. Selim’in annesi olan Valide Sultan adına inşa edilen Valide Sultan Hamamı ve Müzesi, görülmesi gereken çarpıcı bir tarihi hazine. Mimar Sinan'ın Konya'da inşa ettiği eserlerden biri olduğu tahmin edilen hamam, şehrin en güzel camilerinden biri olan Sultan Selim Camii ile aynı dönemde, moloz ve kesme taşlarla tasarlanmış.
Klasik Osmanlı hamam mimarisi yansıtacak kubbeli tarzı ile dikkat çeken Valide Sultan Hamamı’nın soyunma, sıcaklık ve ılıklık bölümlerini gezebilir, günümüze kadar sağlam kalmış tarihi yapıyı inceleyebilirsiniz. Konya'nın Karapınar ilçesinde yer alan hamamı tarih ve kültür turlarıyla da gezme şansınız var.
YUSUF AĞA KÜTÜPHANESİ
Konya'nın Karatay ilçesinde pek çok tarihi yapının sıralandığı Müze Alanı Caddesi üzerinde yer alan ve Mevlana Müzesi'nden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Yusuf Ağa Kütüphanesi, 1795 yılında 3. Selim'in annesi Mihrişah Sultan tarafından inşa ettirilen etkileyici bir yapı. Uzun yıllar boyunca ilmi araştırmalar ve eğitimler için kullanılan tarihi kütüphane günümüzde de 3000’den el yazması ve binlerce kitabıyla kültür meraklıları tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Hem tarihi mimarisi hem de zengin koleksiyonlarıyla
EREĞLİ MÜZESİ
Ereğli Müzesi, Konya'nın tarihi Ereğli ilçesinde bulunur ve binlerce yıllık değerli eserleriyle dikkat çeker. 1968'de açılan müzede, Cilalı Taş Devri'nden Osmanlı dönemine kadar uzanan eserleri görebilirsiniz.
Müzede, Konya ve çevresindeki kazılardan gelen eserler üç bölümde sergileniyor. Açık, kapalı ve yarı açık. Arkeoloji bölümünün yanı sıra, yöresel eserlerin bulunduğu etnografya salonunu da gezebilirsiniz. Müzede, el yazması Kur'an-ı Kerim, İslam dönemi sikkeleri ve madalyonlar gibi eserlerin yanı sıra 2 milyon yıllık mamut kemikleri de görülmeye değer.
AKŞEHİR BATI CEPHESİ KARARGÂHI MÜZESİ
Konya'nın tarihi müzelerinden biri olan Akşehir Batı Cephesi Karargahı Müzesi, 1905 yapımı bir Osmanlı konağında yer alıyor ve Kurtuluş Savaşı dönemine ışık tutan müzelerden. Batı Cephesi Karargahı, savaş sırasında Akşehir'e taşındı ve 9 ay boyunca şu anki müze binasında faaliyet gösterdi.
Atatürk'ün taarruz emrini verdiği bu konak, dönemin mobilyaları ve önemli komutanların çalışma odalarıyla dikkat çekiyor. Müzede Kurtuluş Savaşı'na ait belge ve fotoğrafların yanı sıra antika eşyalar da sergileniyor.
YERKÖPRÜ MAĞARASI
Konya'nın en bilinen tabiat harikalarından Yerköprü Şelalesi ile birlikte keşfe çıkabileceğiniz Yerköprü Mağarası, tamamen traverten içinde yer alan ülkemizin en ilginç mağaralarından biri. 5000 metre uzunluğundaki mağaranın şelale göleti içinde yer alan 3 metrelik girişinde dalışlar yaparak benzersiz manzaralara şahit olabilirsiniz.
Hem doğa yürüyüşleri hem de rehberli mağaracılık turlarıyla yakından görebileceğiniz Yerköprü Mağarası’nın içindeki milyonlarca yılda oluşmuş sarkıt ve dikitler arasında unutulmaz bir gün geçirebilir, benzersiz fotoğraflar çekebilirsiniz.
KÖRÜKİNİ MAĞARASI
Konya, doğa gezileri ve mağaracılık turlarının önemli bir parçası olan, Uzunsu Deresi’nin kayaları milyonlarca yıl boyunca aşındırmasıyla oluşan Körükini Mağarası, Balatini Mağarası olarak da biliniyor. 320 metre uzunluğa ve 30 metre yüksekliğe sahip mağaranın iç bölümlerini iyi düzenlenmiş gezi yoluyla keşfe çıkabilir ve birbirinden güzel 3 farklı galeriyi gezebilirsiniz.
Damlataş havuzları, devasa sarkıtlar ve dikitlerin harika fotoğraflarını çekebileceğiniz Körükini Mağarası’nın göletinde ise botlarla gezilere çıkabilirsiniz. Konya'nın Derebucak ilçesine bağlı Çamlık beldesinde bulunan mağara, şehir merkezine yaklaşık 145 kilometre uzaklıkta.
AK MANASTIR
Konya’da gezebileceğiniz başka bir etkileyici mağara manastırı olan Ak Manastır, tarihi kayıtlarda Eflatun Manastırı ve Deyrieflatun olarak da geçiyor. Uzun tarihi boyunca pek çok efsaneye konu olan manastırda Mevlana’nın 7 gün ve 7 gece kaldığı, mağara içinden akan ayazma suyunun da kutsal olduğuna inanılıyor.
İlk Hristiyanlık dönemlerinde yumuşak kayalar oyularak inşa edildiği düşünülen Ak Manastır’ın mağara içinde sıralanan şapelleri, iki kilisesi, keşiş ve yaşam odaları arasında unutulmaz bir gezi yapabilirsiniz. Konya’ya sadece 4 kilometre uzaklıkta Takkeli Dağ’ın eteklerinde yer alan manastır, günümüzde de kutsal kabul ediliyor ve her yıl belirli dönemlerde Ortodokslar tarafından ziyaret ediliyor.
GÜVERCİNLİK MAĞARASI
Milyonlarca yıllık etkileyici mağaralar açısından çok zengin olan Konya’da rehberli turlar ile gezebileceğiniz başka bir güzel mağara da Güneysınır ilçesinde yer alan Güvercinlik Mağarası. 130 metre derinliğe sahip ve 2 farklı galerisi bulunan mağara, 300 metreyi geçen büyüklüklerdeki devasa sarkıtlar ve dikitleri ile ünlü.
Milyonlarca yıllık damlataş havuzları arasında gezebileceğiniz Güvercinlik Mağarası, en sıcak yaz günlerinde bile serin kalan temiz havasıyla da keyifli bir gezi deneyimi sunuyor.
OBRUK YAYLASI
Sıcak yaz günlerinde serinlemek için gidebileceğiniz en popüler yerlerden biri olan Obruk Yaylası, Karapınar ilçesinde deniz seviyesinden 1050 metre yükseklikte yer alıyor. İlginç manzarasından dolayı çok ziyaret edilen Obruk Gölü'nden Tuz Gölü’ne kadar devam eden yayla, kuru ve sulu olarak iki bölüme ayrılıyor.
Yılın her mevsimi doğa gezileri, bisiklet turları ve kamp yapmak için gidebileceğiniz Obruk Yaylası, aynı zamanda sulak alanlarında yüzlerce kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. Obruk Yaylası gezilerinizde hem Obruk Gölü’nün hem de gölün yanında inşa edilen tarihi bir yapı olan Obruk Han’ın harika fotoğraflarını da çekebilirsiniz.
ŞERAFEDDİN CAMİ
Konya merkezde bulunan cami Selçuklu döneminde ünlü Selçuklu veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmıştır. Cami adını buradan alırken, caminin inşa tarihi 1248-1249 yılları arasında olduğu tahmin ediliyor. Caminin mimarisi dönemin tipik Selçuklu mimarisini yansıtmaktadır. Kare planlı bir yapıya sahip olan cami, sade ve zarif tasarımıyla dikkat çekiyor. Yapının ana ibadet alanı ortada büyük bir kubbeyle örtülü olup, caminin kuzey yönünde minaresi bulunur. Caminin iç mekânı da Selçuklu döneminin zarif süslemelerini yansıtır. Geometrik desenler, süslü hat yazıları, taş işçiliği ve ahşap detayları gelen misafirlere hayranlık uyandırmaktadır.
TAVUSBABA TÜRBESİ
Konya merkeze yakın olan, şehrin mistik atmosferini yansıtan ve yerel halk tarafından da önemsenen ve saygı gören türbe, bir derviş veya veli olan Tavusbaba'ya adanmak için yapılmıştır. Türbenin içinde Tavusbaba'nın kabri bulunmaktadır. Türbe, yerel halk ve turistler tarafından ziyaret edilen kutsal bir mekan olarak kabul edilir. Tavusbaba Türbesi, Konya'nın tarihinde olan Sufizm geleneğinin bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Sufizm, mistik ve içsel bir dinî yaklaşım olarak adlandırılır. İnsanlar ibadet ve dua etmek amacıyla buraya gelirler. Tavusbaba Türbesi, Konya'nın dini ve kültürel mirasını yansıtan, mistik ve tarihi bir mekan olarak biliniyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.