Ramazan’da en çok ne yapılmalı? Müftü Yardımcısı Şimşek anlattı

Heyecanla beklenen Ramazan başladı, ilk oruçlar tutuldu. Peki, Ramazan’da nasıl ibadet edilmeli? Konya Müftü Yardımcısı Mustafa Şimşek, “Yapılması güzel olan ameller vardır. Bunların başında Kur’an okumak gelir. Çünkü Ramazan, Kur’an ayıdır” dedi.

Ramazan’da en çok ne yapılmalı? Müftü Yardımcısı Şimşek anlattı

On bir ayın sultanı Ramazan başladı, Müslümanlar ilk oruçlarını tuttu. İçerisinde bin aydan daha hayırlı olarak bildirilen Kadir Gecesi’ni de barındıran Ramazan, Müslümanlar için büyük bir öneme sahip.

Peki, Ramazan’da nasıl ibadet edilmeli? Konya İl Müftü Yardımcısı Mustafa Şimşek, Haber Dairesi muhabirinin sorularını cevapladı.

Şimşek, “Hz. Peygamber, Ramazan ayını ihya etmeye azami derecede ehemmiyet göstermiş, ümmetine de bunu tavsiye etmiştir. Bu kapsamda ‘Her kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek ramazan ayını ihya ederse önceki günahları bağışlanır.’ buyurarak Ramazan ayını her yönüyle bir kazanca dönüştürmeye ümmetini teşvik etmiştir. Ramazan ayını ihya bağlamında Müslümanın yapması güzel olan bazı ameller vardır. Bunların başında Kur’an okumak gelir. Çünkü Ramazan, Kur’an ayıdır. Nitekim Peygamber'imiz, Ramazan ayında Kur’an okumaya ihtimam gösterir, Cebrail’e de okurdu. Hatta vefatından önceki Ramazan ayında Peygamber Efendimizin, Hz. Cebrail’e Kur’an’ı baştan sona iki kez okuduğu belirtilir. Bir başka rivayette de Cebrail’in de Efendimize Kur’an okuduğu ifade edilir. Böylece bugün ‘mukabele’ olarak isimlendirdiğimiz bu uygulama onlardan bize mirastır” dedi.

ramazanda-en-cok-ne-yapilmali-muftu-yardimcisi-simsek-anlatti-001.jpg

“İSRAFTAN, GÖSTERİŞ VE ŞATAFATTAN KAÇINMAK MÜSLÜMANA YAKIŞAN BİR DAVRANIŞ OLACAKTIR”

Şimşek, “Ramazan ayının bir diğer güzelliği de iftarlarıdır. İftar, müminler için hem bağışlanma hem de sevinç vakitleridir. Hz. Peygamber bir hadislerinde ‘Oruçlunun iki sevinci vardır: Birisi, iftar vaktinde orucunu açtığı andaki sevinci, diğeri ise Rabbine kavuştuğu zaman orucunun sevincidir’ buyurmaktadır. Kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışmanın da bir göstergesi olan iftar yemekleri, Yüce Allah’ın hoşnutluğunu kazanmanın bir başka yoludur. İnsanların, zengin-fakir demeden aynı sofra etrafında bir araya gelmesine vesile olmak ramazan ayının bereketinden azami ölçüde istifade etmek demektir. Bu ikramlar aynı zamanda Müslüman için ecir kapısıdır. Allah Resulü, ‘Bir oruçluya iftar veren, o kişinin sevabı kadar sevap elde eder. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.’ buyurarak bu ikramlara teşvik etmektedir. Bununla birlikte, Yüce Allah’ın bahşettiği nimetlere şükrün de bir göstergesi olan iftar yemeklerinde israftan, gösteriş ve şatafattan kaçınmak Müslümana yakışan bir davranış olacaktır. Her yönüyle, Yüce Allah’ın bize bir lütfu olan Ramazan ayını en iyi şekilde değerlendirmek, bir daha ona kavuşamama ihtimaline binaen, yaptığımız bütün ibadetleri en iyi şekilde eda etmek bize düşen görevdir. Ayrıca ramazan ayında elde ettiğimiz güzel hasletleri korumak ve hayatımızın her anını Ramazan gibi yaşamak bizim için iki dünya saadetinin kapılarını açacaktır.” diye konuştu.

ramazanda-en-cok-ne-yapilmali-muftu-yardimcisi-simsek-anlatti.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.