Selçuk Üniversitesi ile AFAD arasında iş birliği! Obruklarla ilgili risk haritası çıkarılacak

Selçuk Üniversitesi ile Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü arasında obruk alanlarının tespitine yönelik iş birliği protokolü imzalandı. Projenin sonunda tarımsal yapının sürdürülebilirliğine yönelik bütüncül bir çözüm önerisi sunulacak.

Selçuk Üniversitesi ile AFAD arasında iş birliği! Obruklarla ilgili risk haritası çıkarılacak

Selçuk Üniversitesi ile Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü arasında “Obruk Alanlarının Tespitine Yönelik Proje” kapsamında iş birliği protokolü imzalandı.

İmzalar Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy ve Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun tarafından atıldı. Protokol ile AFAD ve Selçuk Üniversitesi arasında yapılacak teknik çalışmalar ile obruk oluşum risk sınıfları çerçevesinde tarımsal üretime yönelik yeni bir yol haritasının oluşturulması hedefleniyor.

selcuk-universitesi-afad-protokol-1.jpg

Tarımsal faaliyetlere yönelik arazi kullanımına ilişkin yapacağı değerlendirmenin sonunda konu ile ilgili öneri oluşturacak Selçuk Üniversitesi, riskli bölgelerde tarım, sulama ve diğer hidrolik hesaplamalarda kullanılmak üzere toprak örneklemeleri yaparak toprak – su potansiyelinin ölçülmesi, temel fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesinde rol alacak.

AFAD tarafından obruk duyarlılık haritalarının oluşturulmasından sonra riskli alanlarda sürdürülebilir sulu tarım için su kaynaklarının akılcı kullanımı, su tahsisleri, modern sulama yöntemlerinin kullanımı, bitki desenine göre sulama planlamalarının yapılmasını da Selçuk Üniversitesi üstlenecek. Proje ile obruk oluşumuna neden olan faktörlere yönelik çözüm önerileri belirlenecek ve obrukların, bölgenin sosyo-ekonomik yapısına etkisi araştırılacak. 

s1.jpg

“TOPLUMA FAYDA SAĞLAYACAK KONULARDA ÖNCÜ OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Kuraklığı doğrudan hisseden şehirlerden birinin de Konya olduğunu, bu nedenle de projenin çok önemli bir adım olarak değerlendirilebileceğini belirten Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy “Proje ile verimli sonuçların elde edilmesini umuyoruz. Belli planlar dâhilinde stratejik adımlar atılırsa sorunların çözümü daha kolay olur. Selçuk Üniversitesi olarak görevi devraldığımız ilk günden itibaren özellikle yerelde ve ulusalda aynı zamanda uluslararası alanda üniversitemizin kaynaklarını toplumun hizmetine sunmaya çalışıyoruz. Topluma fayda sağlayacak konularda öncü olmaya çalışıyoruz. Ziraat Fakültemiz de obruk alanlarının tespitine yönelik yürütülen çalışmada daha etkin ve verimli sonuçlar elde edilmesine katkı sağlayacak.” dedi.

Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun da “AFAD olarak akademisyenlerle birlikte hareket etmenin önemli olduğunun farkındayız. Bilim insanlarımızla ne kadar çok beraber çalışırsak kamuda, bürokraside daha sağlıklı kararlar alırız. O anlamda Selçuk Üniversitesine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.  

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.