Selçuk Üniversitesi'nde astım ve KOAH hastaları için mobil tabanlı uyarı sistemi geliştirdi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı Lisans öğrencisi Mustafa Yurdakul, Prof. Dr. Şakir Taşdemir’in proje danışmanlığında, astım ve KOAH hastalarına yönelik mobil tabanlı uyarı sistemi geliştirdi.

Selçuk Üniversitesi'nde astım ve KOAH hastaları için mobil tabanlı uyarı sistemi geliştirdi

SÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı Lisans öğrencisi Mustafa Yurdakul yaptığı açıklamada, astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH); solunum yollarında duyarlılığın artmasına bağlı olarak solunum güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı gibi şikâyetlere yol açan kronik hastalıklar olduğunu söyledi. Bu tip hastalıklarda toz, duman, koku, polen gibi faktörlerin ataklara neden olduğunu ifade eden Yurdakul, dünyada solunum yollarına yönelik geliştirilen cihaz çalışmaları konusunda birtakım araştırmada bulunarak, astım ve KOAH hastaları için mobil tabanlı uyarı sistemi geliştirmeye karar verdiğini anlattı.

astim-ve-koah-hastalari-icin-mobil-tabanli-uyari-sistemi-gelistirdi-1-1.jpg

“CİHAZIMIZ, MOBİL VE TAŞINABİLİR ÖZELLİĞE SAHİP”

Yurdakul, astım ve KOAH tedavisinde ilk adımlar arasında; hastanın hava kirliliği bulunan ortamdan uzaklaştırılmasının yer aldığını belirtti. Cihazın 160 gram ağırlığıyla ‘taşınabilir olma’ özgünlüğüne sahip olduğunu aktaran Yurdakul, “Projemizde, astım ve KOAH tetikleyicileri arasında yer alan karbonmonoksit, partiküler madde (kansere neden olabilecek maddeler içeren civa, kurşun ve benzeri ağır metaller ile motorlu araçların egzoz partikülleri gibi), ozon gazı, nem ve sıcaklık değerlerinin ayrı ayrı değerlendirilip yorumlanabilmesi ve bireylerin hastalıklarını kendilerinin yönetebilmesi amaçlanmıştır. Cihazımız, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği eşik değerlere göre sesli ve görsel uyarıda bulunmaktadır. Cihaza entegre edilen sensörler aracılığıyla belirli sürelerde otomatik olarak ölçüm yapılabilmektedir. Ölçülen sensör değerleri Bluetooth veya Wifi modülü üzerinden kaydedilerek, uyarı bilgileri mobil cihaza gönderilmektedir. Cihazımız bu anlamda, hem bireysel hem de restoran, kafeterya, fabrika, yemekhane gibi toplu yaşam alanlarında kullanılabilecektir. Ölçülen değerler konum ve zaman bilgisi ile kaydedilerek mobil uygulama ile takip edilebilmektedir. Ayrıca ana cihaza (master) birden fazla mobil cihaz bağlanabilmektedir. Cihaz sayesinde astım ve KOAH’lı hastaların olası atağı ve diğer semptomları yaşanmadan önlenebilecektir. Hastaların yaşam kaliteleri artacak ve bulundukları ortamı bireysel olarak da ölçebileceklerdir.” diye konuştu.

astim-ve-koah-hastalari-icin-mobil-tabanli-uyari-sistemi-gelistirdi-3-1.jpg

Cihazı, diğer ölçüm cihazlarına göre oldukça uygun bütçeyle tasarladıklarını dile getiren Yurdakul, geliştirdikleri cihaz ile ithal cihazları kıyasladıklarını anlattı. Yurdakul, literatür taraması sonucunda, kendi tasarladıkları cihaza göre çok fonksiyonlu bir başka ölçüm cihazı tespit edemediklerini sözlerine ekledi.

astim-ve-koah-hastalari-icin-mobil-tabanli-uyari-sistemi-gelistirdi-5.jpeg

“TÜBİTAK BÖLGE BİRİNCİLİĞİ ELDE ETTİK”

Proje Danışmanı, SÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şakir Taşdemir, projenin geliştirilebilmesi için SÜ Bilimsel Araştırma Projelerinden (BAP) destek aldıklarını ifade etti. Projenin elektronik ve yazılım kısmından oluştuğunu kaydeden Prof. Dr. Taşdemir, “Projemiz, Konya’da yapılan TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarında Bölge (Konya, Antalya, İzmir, Denizli, Muğla, Manisa vb. iller arasında) birincisi olmuştur. Daha sonra projemize, TÜBİTAK 1512 Genç Girişimci (BIGG) Programı’na başvurmak amacıyla akıllı bir sistem ilave ettik. Bu programda da ön aşamayı geçtik. Cihazımız, daha akıllı olarak hem bireysel hem de kamuya açık alanlar (okul, hastane, işyeri, kafeterya gibi) olmak üzere farklı ortamlarda kullanılabilecektir.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.