Selçuk Üniversitesi'nde komplo inançları araştırılacak
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Nuh Akçakaya’nın yürüttüğü proje, TÜBİTAK 1001 programı kapsamında kabul edildi. Proje, Türkiye'deki komplo inancını etkileyen faktörleri incelemeyi amaçlıyor.
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Nuh Akçakaya, komplo inançlarını etkileyen güvensizlik, paranoya gibi faktörlerin, rasyonel düşünme, sosyolojik gerçeklik ve sosyal medya kullanım alışkanlıklarıyla şekillendiğini belirterek, “Güvensizlik, paranoya gibi birtakım değişkenlerin komplo inancını artırdığı düşüncesindeyiz. Bununla beraber rasyonel düşünme becerisi, kişinin içinde bulunduğu sosyolojik gerçeklik ya da sosyal medya kullanım pratiklerinin de bu inancı azalttığını düşünüyoruz. Bunları saha araştırmasında açığa çıkarmak için çaba göstereceğiz. Birbiriyle alakalı 4 farklı araştırma yapmayı planlıyoruz. En son araştırmada Türkiye çapında alan uygulaması yapmayı düşünüyoruz” diyen Akçakaya, bu unsurları saha araştırmalarıyla ortaya koymayı hedeflediklerini ifade etti.
DEZENFORMASYONA ÇÖZÜM ARANIYOR
Projenin saha bölümünde 18 yaş üstü yetişkinler ve öğrencilerle yapılacak iki farklı araştırma olacağını ifade eden Akçakaya, “Bununla birlikte X üzerinden yapacağımız araştırma da olacak. Özellikle pandemiden bu yana bu inanç biçiminin dünya çapında arttığına dair geniş bir söylem birliği var. Proje çıktılarımızdan bir tanesi de dezenformasyon gibi sosyolojik problemlerin üstesinden gelmek için bilimsel ürün ortaya koymak. Bilgi kaynaklarının teyit edilmesi gerekiyor. Medya okuryazarlığı konusunda müfredat açısından daha fazla hassas olunması gerekiyor. Rasyonel ve eleştirel düşünme becerilerinin de edinilmesi gerekiyor” diye konuştu.
PROJEDE YER ALAN İSİMLER
Proje ekibinde, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Koçak rehberliğinde, İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nermin Küçüksönmez ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Faruk Yıldırım da yer alıyor. Ekip, yürütülecek saha araştırmalarında komplo inancı ile ilgili geniş bir veri tabanı oluşturmayı hedefliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.