Uzman isim seçim sonrası nasıl normale dönüleceğini anlattı
14 Mayıs ve 28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi sona erdi. Peki, seçim süreci insanları psikolojik olarak nasıl etkiledi, normale dönmek için neler yapmalıyız? Cevapları uzman isim verdi.
Konya’da bulunan Eflatun Sağlıklı Yaşam Merkezinde görevli Psikolojik Danışman Zeynep Yiğit, seçim sonrası psikolojisine ilişkin soruları yanıtladı.
İşte Psikolojik Danışman Zeynep Yiğit ile yapılan o röportaj:
Seçim Süreci insanları psikolojik olarak nasıl etkiledi?
İnsan biyo- psiko-sosyal bir varlıktır. Yaşanan herhangi bir olayda tüm bu alanlarda farklı etkiler gözlemlenir. Nitekim seçim süreci gibi seçim sürecinde ve sonrasında insanların öfke seviyelerinde artış gözlemlendi. Seçim sonrası evlerimizde farklı atmosferler oluştu. Bu atmosfer sonucunda birçok vatandaşımız da uyku bozuklukları, beslenme bozuklukları öfke ve kaygı düzeylerinde artış meydana geldi. Gündem hepimizi öyle etkiledi ki iş yerlerinde, sosyal ortamlarda ve aile içinde iletişim problemleri yaşanmaya başlandı. İnsanların birbirine tahammül seviyeleri ise fazlaca geriledi. Aynı ailede farklı siyasal görüşlere sahip olan aile fertleri arasında gerginlikler meydana gelmeye başladı. İnsanlar yaşanan olayların sonuçlarının hesabını birbirine kestiler. Toplumun en önemli yapı taşı olan aileden başlayıp farklı diğer gruplar için de çatışmalar meydana geldi. Farklı aile alt sistemleri olarak ebeveyn çocuk, eşler alt sistemi gibi tüm alanlarda problemler oluştu. Seçim süreci ve sonrasında birçok insanımızda genel işlevselliklerinde bozulmalar gözlemlendi. Yaşadığımız seçim süreci toplumumuza bakıldığında bireyleri kutuplaştırdı ve ideolojik yol ayrımlarına getirdi. Farklı görüşteki bireyler kendi görüşünde olmayan bireylere karşı farklı tutum ve tavırlar sergilemesine neden oldu. Toplumsal dışlanma ve ötekileştirmelere maruz kalan bireyler psikolojik olarak olumsuz etkilendi. Özetle seçim süreci ve sonrası insanları psikolojik olarak fazlaca etkiledi.
Seçim sürecinin sebep olduğu ideolojik ayrımlarla nasıl baş edebiliriz?
Elbette tüm insanların aynı görüşte olması mümkün değil. Fakat içinde bulunduğumuz durumlarda ideolojik ayrım ve ideolojilerin vazgeçilmezmiş gibi olması ve eleştirilemezmiş gibi olmalarıyla kutuplaşmalara sürükleniyoruz. Bu ayrımlar hayatımızdaki tüm alanları etkilediği gibi yaşam konforumuzu da azımsanmayacak seviyede etkiliyor. Bu bizi çıkmazlara sürükleyen bir durum. Temelinde insanların birbirine saygı duyması gerekmekte. Bir seçmen olarak seçim sürecinde sonrasında farklı kaygılar yaşamak oldukça normaldir. Belirli bir adayın seçilmesi veya seçilmemesi hakkındaki hararetli tartışmalar, kişiler arasında düşmanlık hislerinin artmasına sebep olabilmektedir. Empati kurarak farklı düşünen insanlarla olumlu iletişim kurmak daha iyi hissettirebilir. Öfke ile başa çıkabilmemiz için, tartışmalara girip düşmanca davranmak yerine, karşı görüşleri kabul etme ve karşı tarafı anlama konusunda açık olmak önemlidir.
Normale dönmek için neler yapmalıyız?
Seçim toplumsal anlamda bakıldığında neredeyse her yaştan ve her kesimden insanı etkileyen bundan dolayı da önem arz eden bir konu. Ancak bu konudan dolayı kutuplaşmalar ve gerginlikler istemeyeceğimiz bir durum. Saygı çerçevesinde görevimiz ve işimiz her neyse en iyisini yapmak hepimiz için faydalı olacaktır. Normale dönebilmek için iletişimde olduğumuz insanlarla ortak fayda ve hedefler doğrultusunda yaşamayı temel gaye edinmek en önemli adımlardan biri olacaktır. Stresi azaltmak için, seçimler hakkında sürekli haber izlemek yerine, belli bir zamanda haberi takip edebileceğiniz bir rutin oluşturulabilir. Haberleri ve gündemi takip etme ihtiyacımızı yok saymadan davranmak yerine bu ihtiyacımızı karşıladıktan sonra eylemi sonlandırmak yararlı olacaktır. Bunlara ek olarak stresi azaltmaya yardımcı olabilecek nefes egzersizleri ya da fiziksel anlamda egzersiz yapmak bu süreçte fayda sağlayabilir. Kişilerin kendilerine zaman ayırmaları hobi edinmek, spor yapmak veya meditasyon gibi uğraşlar edinmeleri hem stres ortamından uzak kalmalarına hem de zihinsel ve bedensel dinlenmelerine katkı sağlayacaktır. Tüm bunlara rağmen baş etme noktasında sorun devam ediyorsa ve kişilerin işlevsellik düzeyleri etkileniyorsa psikolojik destek almak doğru olacaktır.
Haber Dairesi (Konya Haber)
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.