YKS tercihleri öncesi Konya’da uzman isimden hayati uyarı

2024 YKS sonuçları 16 Temmuz 2024 tarihinde açıklandı. Adaylar tercih işlemlerini 25 Temmuz-02 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapacak. Konyalı uzman isimden tercih dönemi öncesi önemli uyarılar geldi.

YKS tercihleri öncesi Konya’da uzman isimden hayati uyarı

Konya Anıt Özel Öğretim Kursu Rehberlik Uzmanı Özcan Aladağ, Haber Dairesi muhabirine üniversite öğrencilerine, tercihler öncesi dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.

“YANLIŞ TERCİH ÇOK ŞEY KAYBETTİRİR”

YKS sınav sonuçlarının açıklanmasıyla tercih dönemi 25 Temmuz’da başlayacak. Tercih sürecinin başlamasıyla öğrencilerin ve ebeveynlerin yapması ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında değerlendirmelerde bulunan Konya Anıt Özel Öğretim Kursu Rehberlik Uzmanı Özcan Aladağ, “Yanlış tercih 1 yıl, yanlış üniversite 4 yıl, yanlış meslek 40 yıl kaybettirir” dedi.

Türkiye koşullarında bir mesleğin yaşam süresinin 35-40 yıl olduğunu vurgulayan Aladağ şunları söyledi:

“Öğrenciler 4-5 yıllık üniversite yaşamıyla 40 yıllık meslek yaşamını tercih ederken çok düşünmesi gerekiyor. Şehirlerin cazibesine kapılmadan üniversite ve bölümlerin analizi dikkatlice yapılmalıdır. Mesleğin istihdam olanakları iyi araştırılmalı mesleğin kişiliğe uygunluğunun değerlendirilmesi gerekiyor. Sahada mesleği icra eden kişilerle görüşülmeli, çalışma olanakları incelenmelidir. Yazılacak şehrin ulaşım, barınma, güvenlik, sosyal ve ekonomik yönlerine dikkat edilmelidir.”

yks-tercihleri-oncesi-konyada-uzman-isimden-hayati-uyari.jpeg

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NASIL VE NEREDEN YAPILACAK?

Öğrencilerin tercihlerini ÖSYM’nin internet sayfasından yapacaklarını belirten Aladağ, tercih süresi içinde değişiklik yapabileceklerini belirterek şunlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi:

  • Bir öğrenci 24 tercih hakkının tamamını kullanma hakkına sahip iken birkaç tercih de yapabilecektir. Bu 24 tercihin tamamı Lisans programları ya da tamamı ön lisans programları olarak tercih edilebilirken bir kısmı lisans bir kısmı da ön lisans programları olmak üzere karma tercih de yapılabilir.
  • Üniversitelerin taban puanları yıllara göre değişebildiğinden tercih yaparken başarı sıranızı göz önüne alınız.
  • Tercihlerinizi oluştururken bir tercih uzmanından destek alınız. Sosyal medyada ki bilgi kirliliğine dikkat ediniz.
  • 2024 tercih döneminde herhangi bir yükseköğretim programına yerleşen öğrencinin 2025 TYT ve AYT’ ye girmesi durumunda okul puanı yarıya düşecektir. Kayıt yaptırmak ya da yaptırmamak veya fakülteye devam edip etmemek puan kaybını engellemeyecektir.
  • Tercih ettiğiniz bölümün 1. sıraya ya da 24. sıraya yazılması kazanmanız açısından size avantaj sağlamayacaktır. Bu durumda tercih sırası değil puan göz önüne alındığından tercihlerinizin istek sırasıyla ve hata yapılmadan sıralanması gerekmektedir.
  • Tercihlerinizi oluştururken en çok okumayı arzu ettiğiniz bölümlerin birkaç tanesini puanlarına, sıralamasına bakmadan en üst sıralara yerleştirebilirsiniz. Ancak nasıl olsa gelmez düşüncesiyle kazandığınızda okumayacağınız bir bölüme kesinlikle tercihleriniz arasında yer vermeyiniz. Birinci tercihi istediğiniz kadar son tercihin de geleceğini düşünerek yazmanız önemlidir.
  • Yazacağınız tercihlerde seçtiğiniz üniversitenin devlet üniversitesi mi yoksa vakıf (özel) üniversitesi mi olduğuna dikkat ediniz. Program kodu 1 ile başlayan programlar Devlet üniversitelerini, 2 ile başlayanlar Vakıf (Ücretli) üniversitelerini, 3 ile başlayanlar Kıbrıs üniversitelerini, 4 ile başlayanlar Yurt Dışı üniversitelerini göstermektedir. Ayrıca tercih ettiğiniz bölümün özel koşullarını mutlaka inceleyiniz. Vakıf üniversitelerinin ücret, ulaşım, burs, yurt imkanlarına özellikle dikkat ediniz.
  • 2024 yılında Açık öğretim fakültelerinin bölümlerini tercih edecek öğrencilerin yerleşmeleri durumunda 2025 yılında okul puanları yarıya düşecektir.
  • Öğrenim ve katkı kredileri, burslar ve yurtlar için başvurular yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra www.kyk.gov.tr adresinden yapılabilecektir.
  • Özel yetenek puanıyla öğrenci alan bölümlerin, polis meslek yüksekokulu ve askeri okullara yerleştirme işleminin ÖSYM ile herhangi bir ilgisi yoktur. Bu okullarda okumak isteyen öğrencilerin ilgili üniversite ve kurumlarla görüşerek süreci takip etmeleri gerekmektedir.
  • Burs, başarılı ve ihtiyacı olan öğrencilere devlet tarafından geri ödemesiz verilen paradır.

yks-tercihleri-oncesi-konyada-uzman-isimden-hayati-uyari-001.jpeg

EK YERLEŞTİRME NASIL OLACAK?

Konya Anıt Özel Öğretim Kursu Rehberlik Uzmanı Özcan Aladağ, yükseköğretim programına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanların açılacağını belirterek, öğrencilerin bu dönemde de şansının olduğunu söyledi.

Aladağ, “Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirmeye başvuramayacaklardır. Ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanların altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir.” diye konuştu.

“DİKKAT! BU SENE KONTENJANLAR AZALDI”

İkinci öğretim programlarının kapatılması ve bazı programların kısıtlanması nedeniyle bu yıl genel olarak kontenjanların azaldığını belirten Aladağ, özellikle mimarlık, eczacılık, beslenme, ilahiyat, İngilizce, okul öncesi ve özel eğitim, PDR gibi bazı bölümlerin tercih edilirken kontenjan azalmasına dikkat edilmesini gerektiğini söyledi.

KONTENJAN ARTIŞI OLAN BÖLÜMLER

Yazılım Mühendisliği, ebelik, veterinerlik, hemşirelik, diş hekimliği ve tıp fakültesi gibi bölümlerin az da olsa kontenjanlarının artırıldığını söyleyen Aladağ, üniversite lisans programlarında toplam 60 bin kişilik kontenjan azalmasının yaşandığını vurguladı.

İLK KEZ AÇILACAK VE GELECEK VAAD EDEN BÖLÜMLER

Üniversitelerde ilk kez açılan ve gelecek vadeden bölümlerin olduğunu anlatan Konya Anıt Özel Öğretim Kursu Rehberlik Uzmanı Özcan Aladağ, adayların bu bölümleri de tercih edebileceklerini belirtti.

İLK KEZ AÇILACAK ÖNLİSANS PROGRAMLARI

  • Yapay Zekâ Operatörlüğü,
  • Büyük Veri Analistliği,
  • Otonom Sistemler Teknikerliği,
  • Dijital Dönüşüm Elektroniği,
  • Robotik ve Yapay Zekâ, Oyun Geliştirme ve Programlama,
  • Bulut Bilişim Operatörlüğü,
  • İmalat Yürütme Sistemleri,
  • Kurumsal Bilişim Uzmanlığı,
  • İnsansız Araç Teknikerliği,
  • Ön-Yüz Yazılım Geliştirme,
  • Arka-Yüz Yazılım Geliştirme

İLK DEFA ÖĞRENCİ ALACAK BÖLÜMLER

  • Veri Bilimi ve Analitiği,
  • Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi

yks-tercihleri-oncesi-konyada-uzman-isimden-hayati-uyari-003.jpeg

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.