Ziya Gökalp, 100. vefat yıldönümünde Selçuk Üniversitesi’nde anıldı
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından vefatının 100. yıl dönümünde Ziya Gökalp Paneli gerçekleştirildi. Panelde Ziya Gökalp açısından kültür, medeniyet ve Türkçülük kavramları ele alındı.
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Temizel, Selçuk Üniversitesi Müzesinde düzenlenen panelin açılışında Gökalp’in fikirlerinin gelecek kuşaklara aktarılmasının önemini belirterek “Milliyetçiliği sadece bir kimlik değil, aynı zamanda bir toplumsal görev olduğunu savunmuştur. Ona göre Türk milletinin bağımsız bir şekilde var olabilmesi ve güçlü bir devlet olarak ayakta kalabilmesi için milli bilincin güçlenmesi gerekiyordu. Bu yüzden Gökalp, Türkçülük düşüncesini geniş kitlelere yaymak için kalemini güçlü kullanmıştır” dedi.
Açılış konuşmasının ardından Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Yörük’ün moderatörlüğündeki panele geçildi. Prof. Dr. Doğan Yörük, Ziya Gökalp’e ait fikirlerin yıllar geçmesine rağmen güncelliğini koruduğunu ifade ederek konuyla ilgili etkin ve yetkin isimleri panelde bir araya getirdiklerini söyledi.
Prof. Dr. Bünyamin Ayhan, Gökalp’in milliyetçilik ve ulus kavramları yerine Türkçülük ifadesine yer verdiğini aktardı. Modern dünyada milliyetçiliğin Fransız Devrimi ile başladığını belirten Ayhan, “Türk milliyetçiliğinin bugünkü geldiği noktayla Gökalp’in çizgisinden oldukça başka bir merhalede yer aldığını belirtebiliriz” ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Gürcan Şevket Avcıoğlu, Ziya Gökalp’in bilinen tanımlara göre özgün bir kültür tanımına sahip olduğunu dile getirerek hars ve medeniyet üzerine tartışmalardan örnekler verdi. Öğr. Gör. Harun Yıldız da Gökalp’e göre toplumun dinamiklerinin 3 husustan meydana geldiğini; bu kavramların Türkleşmek, İslamlaşmak ve muasırlaşmaktan oluştuğunu kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.