16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali başladı

Hazreti Mevlana’nın doğumunun 812’nci yıldönümü etkinlikleri kapsamında, 22-30 Eylül tarihlerinde bu yıl 16’ncısı düzenlenen Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali görkemli bir açılışla başladı.

16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali başladı

Hazreti Mevlana’nın doğumunun 812’nci yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, TRT, Karatay, Meram, Selçuklu Belediyeleri ile Konya Turizm Tanıtım ve Eğitim Vakfı (KOTEV) işbirliğinde düzenlenen “16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali” Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda gerçekleştirilen açılış programı ile başladı.

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Konya Milletvekili Gülay Samancı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Belviranlı, Karatay Kaymakamı Abdullah Selim Parlar, Meram Kaymakamı Resul Çelik, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili ve Hazreti Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Bayru Çelebi, diğer protokol üyeleri ile dünyaca ünlü şarkıcı Della Miles’in yanı sıra yurt içi ve yurtdışından bir çok sanatseverin katıldığı festivalin açılış konuşmasını yapan Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar: “Hazreti Mevlana’nın Mesnevi adlı eserindeki “Hak aşıklarının gıdası, musiki dinlemektir” dizesinden yola çıkılarak yıllardır düzenlenen mistik müzik festivalinin, dünyadaki büyük kültür ve müzik lobileri tarafından dünyanın en iyi 8 festivali arasında yer aldığını ifade ederek, bugüne kadar festivale 45 ülkeden, 129 grup, 785 sanatçının katıldığını söyledi. Festivalin düzenlenmesinde emeği geçen tüm kamu ver kuruluşlara teşekkür eden Yarar, mistik müzik festivalinin Konya ve medeniyetimiz için büyük bir değer olan Hazret-i Mevlana ve Mevlevilik geleneğinin Konya’ya katkısı açısından önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

- Dünyanın En Prestijli Organizasyonu

Konuşmasına, festivale yurt içinden ve yurtdışından katılan sanatçı ve sanatseverlere teşekkür ederek başlayan Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak ise 2004 yılından buyana gerçekleştirilen etkinliğin yıllardır gelişme göstererek dünyanın en prestijli, en önde gelen ve en çok takip edilen organizasyonları arasına girdiğini söyledi. Dünyada binlerce organizasyon yapıldığının ve ilk sekiz içindeki bulunmanın önemine de değinen Vali Toprak, “Festivalin bu noktaya gelmesi tesadüf olamaz. Bizi harekete geçiren en önemli unsur Hazreti Mevlana’nın 812. Doğum yıldönümü. İlhamını Mevlana’dan alan bir müzik festivali, dünyanın dahi ihtiyaç duyduğu bütün ahlaki, vicdani ve insani duyguları özel olarak sanki bugün söylenmiş gibi vurgulayan bir öğretiden oluşuyor. Hazreti Mevlana’nın sözlerini bugün bile okuyup da bir vicdan muhasebesi yapıp titremeyeni düşünemiyorum. Aradan kaç yüz yıl geçerse geçsin insanlık adına hayatını koymuş, çaba sarf etmiş, Allah sevgisi, Allah aşkıyla gözyaşı dökmüş, onu kalbinin en uç noktalarına kadar hissetmiş bir düşünür. Bizleri burada bir araya getirmeye vesile olabiliyor. Kendisi vefat edeli 8 asır olmasına rağmen bizler dünyanın çok çeşitli ülkelerinden insanlar, sanatçılar ve sanatseverler olarak bir araya gelip böyle bir etkinlikte birbirimize karşı muhabbetimizi artırabiliyoruz.” dedi.     

- Sanatseverler Mistik Müzikte Buluştu

Protokol konuşmalarının ardından müzikolog Oğuz Elbaş’ın, Anadolu’da çeşitli türdeki müziklerin tarihi, gelişimi ve ses tarihimizin 12 bin yıllık müzik arkeolojisinin yer aldığı “Arkeolojik Çağlarda Anadolu Müzik Kültürü” sunumu ile devam etti. Daha sonra sahne alan Türk musikisinin ünlü bestekarlarından kanun virtüözü Göksel Baktagir ve bağlama virtüözü TRT sanatçısı Hasan Genç’in birlikte sunduğu ve repertuvarında saz müziği beste çalışmaları ağırlıklı olmak üzere Türk müziğinin yanı sıra herkesin gönlünde yer etmiş ezgilerin yer aldığı açılış resitali ise davetlilere müzik keyfi yaşattı. Festivalin açılış konseri ise sufi müziğinin önde gelen isimlerinden dünyaca ünlü Türk asıllı Amerikalı müzisyen ve ney virtüözü Omar Faruk Tekbilek’in akşam saat 20.30’da sahne alacağı konserle gerçekleştirilecek.

Festival kapsamında; ABD’nin yanı sıra Norveç, Rusya (Tuva), İran, Rusya (Dağıstan), Cezayir, Yunanistan, Tacikistan ve Türkiye’den sanatçı ve müzik toplulukları 9 gün boyunca sanatseverlere mistik müzik ziyafeti sunacak.  Konya Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi'ndeki konserler ücretsiz olacak. Konserler Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu'nda 8 gün boyunca her akşam saat 20.30'da başlayacak. İranlı sanatçı Alireza Ghorbani konseri ise 25 Eylül Çarşamba günü saat 20.30’da Selçuklu Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek. Festival, TRT’nin 30 Eylül 2019 Pazartesi günü saat 20.30’da Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda vereceği “Seher Yeli” özel konseri ile son bulacak.

Festival kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen ve kültürel-müzikal katma değeri ile kültür ekonomisini yükseltmeyi amaçlayan atölye çalışmalarında ise Tekke Musikisi, Abdal Musikisi, Cami Musikisi ve Cemevi Musikisi kendi ustaları tarafından anlatılarak uygulanacak. Atölye çalışmaları, 23, 25, 27 ve 28 Eylül tarihlerinde, saat 14.00-15.00 arasında Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda gerçekleştirilecek. Sanatseverler festival davetiyelerini, Mevlana Kültür Merkezi (MKM) ve Selçuklu Kongre Merkezi (SKM) den ücretsiz olarak temin edebilecekler. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.