Abdullah Çatlı kızı Doç. Dr. Gökçen Çatlı üçüncü kitabını çıkardı

İstanbul Aydın Üniversitesinde öğretim üyeliği yapan Sosyoloji ve Antrolopoloji Bilimleri uzmanı Doç. Dr. Gökçen Çatlı üçüncü kitabı ‘Tomris Han Asil Kan’ ı 8 Mart dünya kadınlar gününde çıkardı.

Abdullah Çatlı kızı Doç. Dr. Gökçen Çatlı üçüncü kitabını çıkardı

1996 yılında meşhur Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı’nın iki kızından biri Akademisyen Doçent Dr. Gökçen Çatlı hayatını eğitim ve araştırma adamış bir öğretim üyesi. Babasının bir çok kurgunun içinde başrol oynamasının ardından onu anlatan kitapları kaleme dökmesinin ardından ilk kadın hükümdarlardan olan Tomris Han’ın hayatını yazdığı ‘Tomris Han, İlk Kan’ kitabı ile ilgili konuştu.

“BABAMIN GÖLGESİNDE OLMADIM, AKADEMİK KİŞİLİĞİM İLE DAHA ÇOK ÖN PLANDA OLDUM”

Doç. Dr. Gökçen Çatlı babası ile ilgili sorularda ‘’Toplumumuzda erkek evlatlara daha çok görev düşüyor, bizler kız evlat olduğumuz için fazla misyon yüklemedikleri için babamın gölgesinde çok kaldığımızı düşünmüyorum bir de rabbim dağına göre kar verirmiş. Davet edildiğim tüm programlara akademisyen, sosyolog, antropolog Doçent Doktor Gökçen Çatlı’ ismi ile çağrıldım. Tabii ki aile yapımızdan dolayı muhafazakar bir camiada yetiştim, babam hayatta iken de onunla sürekli kadının toplumdaki yeri ile ilgili sohbetler eder görüşlerini alırdım. Bizler iyi eğitimler alalım diye çok mücadele ettiğini de biliyorum. Babamın vefatında ben 19 yaşında bir genç kızdım, onun ölümü ile ilgili bir çok sansanyona ve haksızlığa karşı tek başıma savaştım. O zamanlar sosyal medya yoktu ya da televizyon kanalları bu kadar geniş değildi ama ben yine de sesimi duyurmak için var gücümle baş kaldırdım’’ şeklinde konuşarak 26 yıl öncesine baktığında hiçbir şeyi yanlış yapmadığını belirtti.

“TOMRİS HAN’I KENDİ DUYGULARIMI DA EKLEYEREK YAZDIM”

Akademisyen ve Yazar Doçent.Dr.Gökçen Çatlı son kitabı Tomris Han ile ilgili ‘’ Uzun süren araştırmalarım sonucu İlk kadın hükümdarlardan olan Tomris Han’ı yazdım. Tabii yazarken bir yazarlar yazdığımız yazının psikolojik alt yapısında kendi duygularımızı da yazarız. Kitabın başında da belirttim bu kitap gerçeklere dayalı akademik bilgiler ile kaleme alınmış tarihi bir roman. araştırmalarda bilgilere bazı boşluklar elbette oluyor , Hani bu o boşluklarda ben kurgular yaptım gerçeği yansıtabilecek, gerçeğe güçlü indirebilecek kurgular. O kurguları yapıyorken ki de kendimi düşünerekten işte babamla birlikte yaşadığımız hayattan da esinlendim. Çünkü tekrar ediyorum her yazar alt benliğinde yazıya bir şeyi döküyorken kendi yaşanmışlıklarından da katar. Mesela Tomris Han’ı yazarken o kadar gönülden yazdım ki o kadar çok sevdim ki Tomris’in mücadelesini, bir kere Türk tarihindeki ilk hükümdar olması, ilkleri yapmak onu unutulmaz yapar.’ dedi.

“TÜRK KÜLTÜRÜNDE KADININ ÖNEMİNİ TEKRAR ÖN PLANA ÇIKARMALIYIZ”

Tomris Han kitabının yazarı Doçent Dr. Gökçen Çatlı’’ ülkemizde ve dünyamızda kadın hükümdarlar adlarından hep söz ettirdiler. Ve bizim şu dönemde özellikle Türk kültüründe dişil doğurganlığı, dişil yapıcılığa çok ihtiyacımız var. Bize ait olmayan kültürlere değil aslımıza ait kültürel unsurlar ile ilerlememiz gerekiyor. Muhakkak her kültürün kadını kutsaldır ancak bizim kültürümüzün çok geniş ve şanslı olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden bu kitabı çok severek yazdım ‘’ diyerek devamının geleceğinin müjdesini verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.