Çetiner: Zazadin Hanı bir film platosu haline geldi

Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından düzenlenen online Selçukya Sohbetlerine katılan Turizmci Hikmet Çetiner, Zazadin Hanı'nın bir film platosuna dönüştüğünü belirtti.

Çetiner: Zazadin Hanı bir film platosu haline geldi

Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından düzenlenen online Selçukya Sohbetlerinin bu haftaki konuğu turizmci Hikmet Çetiner oldu.

Program Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin açılış konuşmasında "Konya tarihi yapıları, ünlü simaları ve doğal güzellikleri ile başlı başına bir turizm şehridir. Biz de dernek olarak Konya kültürünü ve Selçuklu mirasını ön plana çıkaran çalışmalarla şehrin tanıtılmasına katkı vermeye çalışıyoruz" dedi.

KONYA TANITIMINDA HER ALANDA HİZMET VERİYORUZ

Program konuğu Turizmci Hikmet Çetiner ise yıllardır müzik, sinema, video yapımcılığı yaptığını belirtit. Çetiner "Müzik alanında Konya folkloru ve sufi müzik alanında ayrıca geleneksel Türk kültürü alanında albüm çalışmaları ile Konya ve İstanbul (İMÇ) müzik sektöründe 90 civarında albüm yayınladık. Hediyelik eşya kartpostal ve anahtarlık hizmetlerinin yanı sıra sinema ve video alanında da kültürel alanda farklı işler gerçekleştirdik. '9 dilde Mevlana Celaleddin-i Rumi' gibi ayrıca basılı yayıncılıkta da kitap yayıncılığı yaptık. 6 dilde 108 sayfalık Konya & Mevlana kitabı buna örnektir. Kültür-sanat ile uğraştığımız için Konya’nın yemek kültürü alanında hizmet ettik. Konya’nın geleneksel lezzeti etliekmek sektöründe faaliyet gösteren Kandil Etliekmek evini kurduk ve halen işletmekteyiz. En son olarak Konya’nın en önemli Selçuklu eseri Zazadin Hanı Kervansarayını turizme kazandırdık ve ipek yolunda kervansaray turizmi olarak Türkiye turizmine yeni bir destinasyon açmış olduk. Konya turizm sektöründe farklı dallarda hizmet etmeye devam ediyoruz." dedi.

"DÜNYA SİGORTA SİSTEMİ’NİN İLK ÖRNEĞİ SELÇUKLU KERVANSARAYLARIDIR"

Zazadin Hanı'nın Türkiye’nin en önemli Selçuklu eserlerinden olduğunu ifade eden Çetiner, şöyle devam etti:

"İpek yolunda Akdeniz’den ve Ege’den gelen kervanların toplanma merkezi konumunda olması ve büyüklüğü açısından Türkiye’nin önemli bir kervansarayı. 13.yüzyılda Konya’nın ticaretinin başlangıç yeri, yani Konya ticaretinin şekillendiği yerdir burası. Ege ve Akdeniz’den başlayıp burada birleşen İpekyolu Aksaray, Nevşehir, Kayseri üzerinden Çin’e Hindistan’a kadar uzanan 5000 kilometrelik bir ticaret ve baharat yoludur. Ayrıca Alanya’dan başlayıp Kırım’a kadar uzanan Keykubat yoludur. İpek yolundan 300-400 deve ile kervanlarla büyük tacirler gelir. Deri, kumaş, baharat, sebze, meyve gibi ürünleri getirip sattıkları yerdir kervansaraylar. Kervanların yanı sıra orduların menzil olarak konakladıkları aynı zamanda kale olarak da kullanılan yerlerdir. Tarihte çok önemli olan hanlar ve kervansaraylara gelen yolcular konaklamada 3 gün ücretsiz olarak misafir edilirmiş: Üç günden sonra ücret alınmış. Hasta gelen burada tedavi edilip iyileşinceye kadar ücret alınmazmış. Buraya gelen yolcular kapıdan girdikten sonra devlet güvencesi altına giriyor, malı ve canı Selçuklu devleti tarafından güvence altına alınıyor. Bu sistem ile de dünyada sigorta sistemi Selçuklu Devleti zamanında buralardan başlamıştır. Konya’daki ticaretin şekillenmesi konusunda Zazadin Hanı Kervansarayı çok önem arz ediyor. Ahiliğin meşalesinin yandığı yerdir burası... Ahi Evran’ın Konya’da yaşadığı yıllarda Konya’da ticaretin merkezi olan Zazadin Hanı’nda ticareti yönlendiren Ahi Evran’ın ahiliğin meşalesini burada yakmıştır."

Zazadin Hanı’nın aslına uygun bir şekilde düzenlenip ziyarete açılmasından bir film platosu haline geldiğini belirten Çetiner, TRT’de yayınlanan ve Türkiye’nin en önemli belgesel projelerinden biri olan 13 bölümlük ‘Kervan’ belgeseli başta olmak üzere ‘İhtiyarlar Taburu’ , geçen yıl vizyona giren ‘Direniş Karatay’ filmi, Konyaspor tanıtım filmi, Mavera, Ateşbaz-ı Veli, İmam Maturidi belgeselleri ve Malazgirt tanıtım filmi gibi kısa zamanda birçok filme ev sahipliği yaptıklarını kaydetti. Çetiner "Zazadin Hanı’nı 800 yıl önceki muhteşemliğine çevirerek hem Konya’mızı hem de Selçuklu kültürünü hafızalara güzel bir şekilde yer edinmesini sağlıyoruz" dedi.

Dernek Başkanı Fatma Şeref Polat ise konuşmasında "Hikmet Çetiner tek başına Konya’nın kültür turizm elçisi gibi önemli etkinliklere imza atıyor. 5 yıldır kutlanan Hz Mevlana'nın doğum günü şerbeti veladet de bunlardan biriydi. Kendisini bütün bu başarılı çalışmaları için tebrik eder, programımıza katıldığı için teşekkür ederim" dedi

Program, Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av. Fatma Şeref Polat ve Hrogram Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin tarafından Hikmet Çetiner’e günün anısına plaket takdim edilmesi ile sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.