Karatay Gençlik Meclisi’nde 4 önemli kitabın tahlil programı büyük ilgi gördü
Karatay Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin düzenlediği Çevrimiçi Okumaları Programları devam ediyor. İlçenin kültürel hayatına katkı sunan programlar kapsamında 4 kitap ele alındı.
Karatay Belediyesi Karatay Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından dijital platformlar üzerinden düzenlenen etkinlikler devam ediyor.
Özellikle Çevrimiçi Okumaları Projesi programlarıyla adından söz ettiren Karatay Kent Konseyi Gençlik Meclisi, dijital platformlar üzerinden canlı olarak gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören söz konusu programlarda yazar söyleşileri, kitap tahlilleri ve tarihi ve güncel gelişmelere yönelik programlar gerçekleştiriyor.
Bu kapsamda 4 ayrı kitabın tahlili gerçekleştirildi. Amin Maalouf’un Semerkant kitabını Eğitmen Mustafa Eser, Aliya İzzetbegoviç’in Doğu Batı Arasında İslam kitabını Eğitmen İsmail Akyüz, George Orwell’in 1984 kitabını ise Eğitmen Emin Selek tahlil etti.
Amin Maalouf’un Semerkant kitabını tahlil ettiği programda katılımcılara hitap eden Eğitmen Mustafa Eser, şunları kaydetti: “Kur’an- Kerim hariç edebi şekilde yazılmış bütün kitapların içerisinde altı çizilecek satırlar vardır. Bazen birisine bir kitap önereceğim zaman açıklama yapma ihtiyacı duyuyorum. Hiçbir kitap mutlak anlamda hüsnü kabul ile kabul edilemez. Kur’an haricinde bütün kitaplara temkinli yaklaşarak süzgeçten geçirmek gerekir. Tasnif ettiğimiz Amin Maalouf’un Semerkant kitabı da bunlardan biridir. Maalouf, kitabını 4 bölümde ele almıştır ve Ömer Hayyam’ın Semerkant’a gelişi ile başlar. Oldukça akıcı ve insanı içine çeken kitap sürpriz ve beklenmedik bir şekilde sonlanıyor. Bu kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ederim.”
George Orwell’in 1984 adlı romanını tahlil eden Eğitmen Emin Selek de George Orwell’in 1984 kitabını distopik bir eser olarak niteledi.
Emin Selek, “Yazar bu kitabı kaleme alırken soğuk savaş yıllarında Amerika’nın, Rusya’nın Komünizmine karşı kullandığı etkili bir silah olduğunu görüyor. 1984 romanının Yevgeni İvanoviç Zamyat’in Biz romanına benzerlik göstermektedir. Buradan da anlayacağımız gibi orijinal bir eser ortaya koymamıştır” ifadelerini kullandı.
Yine İsmail Akyüz ise büyük ilgi gören programında Aliya İzzetbegoviç Doğu Batı Arasında İslam kitabını tahlil etti. Eserin Batı’yı ezme, perişan etme, yok etme; Doğu’yu da yüceltme gibi bir amacı olmadığına vurgu yapan İsmail Akyüz, Doğu olarak kastedilenin ise tamamen İslam Medeniyeti olduğunun altını çizdi. Akyüz, yazarın bir durum tespiti yaptığını, Batı’yı da olabildiğince somut verilerle işlediğini gördüğünü söyledi. Eğitmen İsmail Akyüz; sözlerini, “Buna göre de Doğu’nun yani İslam Medeniyeti’nin de Batı’ya karşı hangi yaklaşımı sergilediğini anlayabiliyoruz” diyerek tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.