Konya'nın en büyük ilçelerinden biri olan Beyşehir'in tarihi yeniden yazılıyor
Konya'nın en büyük ilçelerinden Beyşehir'in geçmişten günümüze tüm konularını içinde barındıran tarihini Prof. Dr. Hüseyin Muşmal'ın editörlüğünde yeniden kaleme alınacak.
Tarih, coğrafya, sanat tarihi, arkeoloji, biyoloji, edebiyat, ilahiyat, iletişim, işletme, iktisat, kamu yönetimi, ziraat ve turizm alanlarında uzman olan birbirinden tecrübeli 30'a yakın akademisyenin katkısı ile Beyşehir'i her alanda tanıtacak olan kitabın ilk adımları atıldı.
Çalışmanın editörlüğünü Konya'nın tanınmış tarihçilerinden Beyşehirli Prof. Dr. Hüseyin Muşmal yapacak.
Projeye Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır'ın tam destek verdiğini ifade eden Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, 16 yaşında tarihçi olmaya karar verdiğini ve ilerde Beyşehir’in tarihini tekrar kaleme alacağı günlerin hayalini kurarak yaşadığını söyledi.
Muşmal, “Çocuk yaşlarda hayalini kurduğum tarihçiliğin nihayetinde doğup büyüdüğüm şehrim Beyşehir’i kaleme almak en büyük hedefimdi ve hedefimi gerçekleştirmenin gururunu yaşıyorum" dedi.
Daha önce ilçeyle ilgili kaleme alınan eserler hakkında da bilgi veren Muşmal, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Beyşehir’le ilgili Cumhuriyet döneminde çeşitli yayınlar yapılmış. Bunlardan bir tanesi Ömer Lütfü Tekinin, Recep Bilginer’in kitapları 1933–1935 yılında ilk kitap bir öğretmen tarafından yapılmıştır. Önemli bir çalışma, dünden bugüne Beyşehir diye birkaç defa da yayınlandı. Daha sonra da 1991 de İbrahim Hakkı Konyalı rahmetlinin 1956 yılında belediyeye teslim ettiği ve yıllarca belediyenin raflarında kalmış bir eseri kıymetli başkanımız döneminde yayın hayatına kazandırıldı. Bu çok önemli bir şey İbrahim Hakkı Konyalı bunu göremedi. Hazırladığımız bu kitapta o ilk zamanlardan kalan hayalin öykünün devamı olacak. Başkanımız döneminde yeniden Beyşehir tarihi yeniden yazılıyor. Çünkü başkanımızın önemli bir fikriydi. Bizim zamanımızda yeniden bu harçları bir araya getirelim. Beyşehirli evlatlarımız, Beyşehir tarihini yeniden yazsınlar. Dünyanın her tarafına dağılmış olan Beyşehirli akademisyenlerin uzman olduğu iletişim, ziraat, coğrafya, biyoloji ve tarih alanında pek çoğu akademik seviyesinde profesörlüğe ulaşmış aralarında doçent olan genç, dinamik Beyşehirlileri de bu projenin içerisine bulunuyor. 30 yakın akademisyenin kalemi ile yaklaşık 700-800 sayfa civarında prestij bir külliyat, Beyşehir’le ilgili bir külliyat hayata geçilecek. Kitabımızda Beyşehir’in tarihi olacak Beyşehir’deki kültürel miras, kültürel eserlerimiz olacak. Sanat tarihi hocalarımız, arkeologlarımız Beyşehir’in eski çağlarını yazacaklar. Beyşehir’in ziraatı, hayvancılığı yer alacak geçmişten günümüze Beyşehir’de ekonomi ticaret yer alacak. Beyşehir’de hasırcılık, halıcılık balıkçılık gibi Beyşehir’in el sanatları ve zanaatları geçmişten günümüze ahi kültürü ile işlenen eserler yer alacak. Bunun dışında da Beyşehir’in dili ağzı Beyşehirliler nasıl Türkçe konuşur bunlarla ilgili bir takım çalışmalar olacak. Aşçılık ve yemek kültürü olarak da Beyşehir’in yemekleri de bu çalışmanın içerisinde yer alacak. Bu vesile ile bize destek olan büyüğümüz ağabeyimiz, baba dostumuz, kıymetli başkanımız Adil Bayındır’ın bize açtığı bu yolda inşallah birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.