Mistik Müzik Festivalinde Neşet Ertaş anıldı

Hazreti Mevlana’nın doğumunun 812’nci yıldönümü etkinlikleri kapsamında, bu yıl 16’ncısı düzenlenen Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivalinde bir ilk gerçekleştirildi. Festivalde, atölye çalışmaları adı altında düzenlen programda “Türk Musikisinde Abdal Geleneği” anlatıldı.

Mistik Müzik Festivalinde Neşet Ertaş anıldı

Hazreti Mevlana’nın doğumunun 812’nci yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen “16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali” nde bir ilk gerçekleştirildi. Anadolu’nun müzikal birikiminden çeşitli müzik ustalarının yer aldığı atölye çalışmalarında Türk müziğinden geleneksel formlar başlığı adı altında, “Türk Musikisinde Abdal Geleneği” anlatıldı. Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda düzenlenen programda, Milli Eğitim Bakanlığı ve TRT'de uzun yıllar görev yapmış, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Halk Müziği Topluluğu'nda sanatçılarından şair ve müzisyen Bayram Bilge Tokel, halk müziğinin bir kolu olan abdal müziğinin dini tasavvufi boyutu hakkında müzikseverlere sunum yaptı.

- “Din ve Musikinin Ayrılmaz Birlikteliği Mevlevi Musikisinde Hissedilir”

Tokel konuşmasına 16 yıldır düzenlenen festivalin gerçekleşmesinde emeği geçen ve festivale katılan sanatçı ve topluluklara teşekkür ederek başladı. Türkiye’de ve dünyada müzikle ilgili pek çok festivalin yapıldığını ancak tasavvufi ve mistizim içerikli festivallerin sayısının sınırlı olduğunun altını çizen Tokel konuşmasını şöyle sürdürdü. “Mistik Müzik Festivalinin Konya’da yapılıyor olması anlamlı ve bir o kadar da önemli. Çünkü Konya Selçukluya başkentlik yapmış bir şehir ve Mevlana’nın da daha sonra buraya yerleşmesiyle bir anlamda musikinin de merkezi olma rolünü üstlenmiş bir şehir” dedi. Din ve musikinin ayrılmaz birlikteliğinin en güzel örneğinin Mevlevilik ve Mevlevilik musikisinde hissedildiğini belirten Tokel, “Bu müziğin neşet ettiği, doğduğu, geliştiği bu topraklarda dolayısıyla Konya’da yapılıyor olması anlamlı ve önemli inşallah daha da gelişerek büyüyerek devam eder” dedi.

- Abdal Müziğinin Ustası ve Temsilcisi Neşet Ertaş

16 yıldır Konya’da düzenlenen etkinliklerde dünyanın çeşitli ülkelerinden çeşitli mistik müzik gurupları ve topluluklar tarafından bireysel icralar gerçekleştirdiğini, halk müziğinde abdal müziğinin tesirinde söylenmiş eserlerle ilgili ilk kez böyle bir program düzenlediğini ifade eden Tokel, konuşmasına şöyle devam etti. “Halk müziği içerisinde bir kol, bir tarz diyebileceğimiz abdal müziğinin de çok önemli dini tasavvufi bir boyutu var. Bu müziğin çağımızdaki en büyük ustası ve temsilcisi merhum Neşet Ertaş’tır. Özellikle hayatının son yıllarında söylediği türkülerin önemli bir bölümü deyiş ve nefes diyebileceğimiz hikmeti arifhane bilgiyi ve irfani kültürü esas alan eserlerdi. Onun temsil ettiği musiki geleneğinin bu festivalde anılması ve bir etkinlik olarak repertuvara alınması anlamlı ve önemli buluyorum.” dedi.

Tokel, daha sonra abdal müzik geleneğinin büyük ustalarından Muharrem Ertaş, Hacı Taşan, Çekiç Ali ve Neşet Ertaş’ın eserlerinden oluşan repertuvarını bağlamasıyla müziksevere hoş bir vakit geçirtti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.