'Medya, intihar haberlerinde kötü bir sınav veriyor'

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Selman Selim Akyüz, medyanın, son dönemdeki cinayet olarak da adlandırılabilecek intihar olaylarında, kötü bir habercilik sınavı verdiğini söyledi.

'Medya, intihar haberlerinde kötü bir sınav veriyor'

Dr. Selman Selim Akyüz, arka arkaya yaşanan intihar vakalarında medyanın haber verme şeklinin etkili olduğunu söyledi.

Akyüz, “Bu üçüncü toplu intihar vakası. Daha doğrusu cinayet... Kendi ailesini öldüren sonra da intihar eden insanların olduğu bir vaka ile karşı karşıyayız. Maalesef bu kadar sık şekilde, kopya gibi olayların yaşanması, örnek alma durumunun söz konusu olduğuna işaret ediyor. Tıpkı cinayet olaylarında öldürme şekillerinin, başka katiller tarafından örnek alınması gibi, medyada ayrıntıları anlatılan intihar vakalarının kopyalandığını görüyoruz. Dünyada ve Türkiye’de gazetecilik ve haber ilkeleri arasında intihar olaylarının özendirici olmayacak şekilde verilmesi gerektiği vurgulanır. Bir çok araştırma da bunu ortaya koyuyor, ancak Türkiye medyası olayların sansasyonel boyutunu ele alıp kötü bir habercilik sınavı veriyor” dedi.

İnsanların ailesini öldürmesinin intihar olarak adlandırılamayacağını ifade eden Dr. Akyüz, “Toplu cinayet ve intihar vakalarının tüm ayrıntılarının anlatılması, kesin olmayan ve özendirici olabilecek sebeplerin aktarılması, intihar yönteminin haberde ifade edilmesi hatta araçların nasıl temin edildiğinin belirtilmesi doğru değil. Habere konu olacak bir toplumsal sorunu anlatmakla bu tür haberciliğin karıştırılmaması gerekiyor. Medya acilen bu konuda ortak bir tavır sergilenmeli” diye konuştu.

RTÜK’ün bu konuda uyarıları olduğunu hatırlatan Akyüz, medya yöneticileriyle RTÜK yönetiminin bir araya gelerek ortak bir karar alabileceğini sözlerine ekledi.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.