Mevlana Müzesi’ndeki Kubbe-i Hadra restorasyonu sürüyor

Mevlana Müzesindeki Kubbe-i Hadra aslına uygun şekilde yeniden restore ediliyor. Bugüne kadar 7 kez tamir ve bakımdan geçen kubbeye turkuaz rengi 1960'taki son restorasyonda uygulandı. Çalışmaların 2021 yılı Aralık ayındaki Şebi Arus törenlerine kadar tamamlanması planlanıyor.

Mevlana Müzesi’ndeki Kubbe-i Hadra restorasyonu sürüyor

Adına ilahiler söylenen Mevlana Müzesi'nin Kubbe-i Hadra'sını (Yeşil Türbe) süsleyen turkuaz renkli çiniler, 1960'tan bu yana en kapsamlı restorasyonunu geçirecek.

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Mevlana Müzesi ile özdeşleşen ve 13. yüzyılda yapılan turkuaz renkli kubbeye bugünkü şekli Kanuni Sultan Süleyman döneminde verildi.

Bugüne kadar 7 kez tamir ve bakımdan geçen kubbeye turkuaz rengi ise 1960'taki son restorasyonda uygulandı.

ÇALIŞMALAR TİTİZLİKLE SÜRÜYOR

Yeşil Kubbe’deki restoran çalışmaları titizlikle sürdürülüyor. Kubbe-i Hadra, yaklaşık 10 bin 500 adet ve 300 ayrı ölçekte imal edilen çinilerle restore ediliyor. Restorasyonun 2021 yılı Aralık ayındaki Şebi Arus törenlerine kadar tamamlanması planlanıyor.

MEVLANA MÜZESİ VE KUBBE-İ HADRA

Mevlana Müzesi, Selçuklular döneminden itibaren dünya üzerindeki tüm Mevlevi dergahlarının merkezini oluşturmuştur. 1926'dan itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamış, 1954'ten itibaren de 'Mevlana Müzesi' adıyla Konya'nın dünyaca tanınan ve en çok ziyaret edilen yeri haline gelmiştir. Yeşil Kubbe'nin çinileri günümüze kadar pek çok kez yenilenmiştir. Osmanlılar döneminde 1698, 1798, 1816, 1835 ve 1912 yıllarında, Cumhuriyet döneminde de 1949 ve 1964 olmak üzere toplam 7 defa değiştirilmiştir. Yeşil Kubbe'de 1955'te yapılan küçük bakım ve onarım ile 1965'te gerçekleştirilen büyük yenileme çalışmaları, Kütahya Çini Fabrikası'nda üretilen çinilerle değiştirilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.