ABD'de geliştirildi! Koronaya karşı 10 kat koruma sağlıyor
Covid-19'a karşı bir etkin bir aşının bulunması tüm dünya tarafından dört gözle bekleniyor. ABD’li bilim insanları yeni tip koronavirüsün hareketlerini taklit etmek üzere eğitilmiş nano partiküller içeren deneysel bir koronavirüs aşısı geliştirdi.
VİRÜSÜN 60'DAN FAZLA MUTASYONUNA KARŞI EĞİTİLDİ
ABD’de yer alan Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından nano partüküller içeren deneysel bir yeni tip koronavirüs aşısı geliştirildi. Yeni tip koronavirüsün (SARS-Cov2) 60’tan fazla mutasyonunu taklit edebilen nano partüküllerin hücreleri enfekte ederek Kovid-19’a karşı bağışıklık oluşturulması amaçlanıyor.
ANTİKOR SAYISI 10 KAT ARIŞ GÖSTERDİ
Bilim insanları aşının fareler üzerinde yapılan deneylerinde, koronavirüsü etkisiz hale getiren antikor sayısının 10 kat arttığının görüldüğünü açıkladı.
GELECEKTE ORTAYA AÇIKACAK FARKLI MUTASYONLARDAN KORUYABİLİR
Aşı farelerin ardından ise bir makak maymunun üzerinde denendi. Araştırmacılar, aşının koronavirüsün hücrelere tutunmasını sağlayan başak proteinlerinin farklı şekillerine göre eğitildiğini belirterek, maymuna verilen farklı corona virüs mutasyonlarının hepsini etkisiz hale getirdiğini söyledi. Böylece, nano partüküller içeren aşının koronavirüsün gelecekte açığa çıkabilecek diğer mutasyonlara karşı da insanları koruyabileceği belirtildi.
“Cell” adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarlarından Doktor Neil King, “Umuyoruz ki, nano partikül formunda geliştirdiğimiz aşı dünyada çok fazla hasara neden olan pandemiyle savaşta önemli bir rol oynayacak. Sonuçlarımız oldukça umut verici. En kısa sürede insan deneylerine başlamayı umuyoruz. Yeni teknolojiler bize umutsuz gibi görünen hastalıkların tarihe karışması için büyük imkanlar sunuyor” ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte, aşının insan deneylerinin bu yıl sonunda başlanacağı ve üniversite ile iki biyoteknoloji şirketi arasında kitlesel üretim için görüşmelerin sürdüğü açıklandı. (ntv)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.