Herkes onun peşinde… Hayat kurtaran plazma nedir, nasıl alınır?

Koronavirüs tedavisinde önemli bir yer tutan ‘plazma’ son günlerin en çok aranan maddesi haline geldi. Peki plazma nedir? Kimlere plazma tedavisi uygulanıyor? Plazma nasıl verilir? İşte tüm bu soruların cevaplarının bulunduğu haberimiz.

Herkes onun peşinde… Hayat kurtaran plazma nedir, nasıl alınır?

İlacı ve aşısı henüz bulunmayan Koronavirüs tedavisinde önemli bir yer tutan ‘plazma’ son günlerin en çok aranan maddesi haline geldi. Artan vakalar karşısında vatandaşların temin etmek için sosyal medya başta olmak üzere her platformdan arayışa geçtiği ‘plazma’ ağır hastaların en etkili kurtuluş reçetesi durumunda…

herkes-onun-pesinde-hayat-kurtaran-plazma-nedir-nasil-alinir-haber-dairesi.jpeg

PLAZMA NEDİR?

Koronavirüse yakalanın iyileşen hastaların kanında oluşan antikor anlamına geliyor. Bu antikor insan plazmasında yani serum denilen kanın sıvı kısmında bulunuyor.

KİMLERE PLAZMA TEDAVİSİ UYGULANIYOR?

Kovid-19 testi pozitif çıktıktan sonra diğer tedavilere cevap vermeyen ve durumu ağırlaşan hastalara plazma tedavisi uygulanıyor.

KİMLER PLAZMA VEREBİLİR?

Plazmayı ancak Kovid-19’u geçiren hastalar verebilir. Plazma verebilir duruma gelmek için iki şarttan birinin sağlanması gerekiyor.

Bu şartlardan birincisi 14 günlük karantina süresinin geçirilmiş olması. 14 günlük karantina süresinden sonra iki ayrı zamanda yapılan iki ayrı testti negatif çıkan kimseler plazma bağışçısı olabilirler.

İkinci şartta hastalıktan sonra 28 günün geçirilmiş olması aranıyor.  Hastalığa yakalananlar iyileştikten 28 gün sonra plazma verebilirler.

Tüm erkekler plazma bağışçısı olabilirler. Kadınlarda ise bağışçı olabilmesi için hamile kalmamış olmaları gerekiyor. (düşük yapmış dahi olsa bağışçı olamaz) Ağır kronik hastalığı olanlar ile insilün kullanan şeker hastaları plazma bağışçısı olamıyorlar. (hap kullananlar olabiliyor)

herkes-onun-pesinde-hayat-kurtaran-plazma-nedir-nasil-alinir-haber-dairesi-001.jpeg

PLAZMA NASIL VERİLİR?

14 günlük karantina süresinden sonra 2 testi negatif çıkan veya hastalıktan sonra 28 günlük süreyi dolduranlar plazma bağışçısı olabilirler. Plazma bağışçısı olmaya karar veren kimselerin Kızılay’a veya ildeki plazma alım merkezlerine başvurmaları gerekiyor. Konya’da plazma alınan üç sağlık kuruluşu şunlar. Meram Tıp Fakültesi Hastanesi, Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi ve Şehir Hastanesi…

PLAZMA VERMEK ZOR BİR İŞ Mİ?

Kan vermek kadar kolay bir iş. Plazma alınan sağlık kuruluşuna giden bağışçı gerekli evrakları doldurduktan sonra bir tüp kan veriyor. Verilen kan analiz edildikten sonra kişinin plazma verebilir durumu belirleniyor. Verebilir durumdaki bağışçılara telefonla ulaşılıp plazma vereceği saat bildiriliyor. Verilen saatte sağlık kuruluşunun kan merkezine giden bağışçının kan verme (Plazma verme) işlemi 40-50 dakika kadar sürüyor.

herkes-onun-pesinde-hayat-kurtaran-plazma-nedir-nasil-alinir-haber-dairesi-002.jpeg

Sağlık uzmanları plazma bağışçısı olmanın insani yönünü, ilahiyatçılar ise manevi yönünü ele alıyorlar. Bir insanı hayata bağlamanın büyük sevap olduğunu belirten ilahiyatçılar, durumu uygun olan herkesi plazma vermeye davet ediyor.

Haber Dairesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.