Mide ilaçlarının gizli tehlikesi

Halk arasında mide koruyucu ilaçlar olarak bilinen haplar, insanların bilinçsizce kullandığı ilaç türlerinden. Doç. Dr. Muhammed Keskin, mide asit salgısını engelleyen bu ilaçların fazla kullanımında sağlık açısından tehlikeleri konusunda uyardı.

Mide ilaçlarının gizli tehlikesi

PPI olarak kısaltılan halk arasında mide koruyucu olarak bilinen ilaçların asıl adı proton pompa inihibitörler. Vatandaşların birçoğu hazımsızlık, şişkinlik gibi şikayetlerde bu ilaçlara güvenmekte. Halbuki mide ilaçları kısa süreli olarak şikayetleri giderse de asıl işlevi midedeki asit salgısını engellemesi.

Daha önce Türk Kardiyoloji Derneği tarafından En Başarılı Genç Kardiyolog ödülüne layık görülen ve birçok alanda başarılı çalışmaları olan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin, bu tip ilaçların dikkatli kullanılmadığında ortaya çıkabilecek sorunlar konusunda uyarılarda bulundu.

GEREKSİZ YERE KULLANILIYOR

Mide koruyucuların sadece şikayet olduğunda kullanılması gerektiğini belirten Keskin, hastaların büyük bir kısmının mide ilaçlarını gereksiz yere kullandığını ve bunların da bir ilaç olduğunun altını çizerek kullanım sürelerinin genellikle 2-4 hafta olduğunu ifade etti.

mide-ilaclarinin-gizli-tehlikesi.jpg
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin

YAN ETKİLERİ SAYMAKLA BİTMİYOR

Demanstan kanser türlerine kadar değişken yan etkilerinden söz eden Doç. Dr. Muhammed Keskin, “Diyabet, tansiyon, kalp hastalığı gibi kronik hastalığı olan bireyler çoklu ilaç kullanımı nedeniyle mide koruyucu ilaç da kullanabiliyorlar. Fakat, tedavi sırasında mide koruyucu ilaç kullanıp mide asidini azaltmak doğru ve gerekli bir yaklaşım olmadığı gibi, uzun dönemde farklı sorunlara neden olabilmektedir.

Nasıl ki antibiyotik kullanımı, vücudumuzda ki zararlı bakterileri öldürürken yararlı bakterileri de azaltıyorsa, Proton Pompa İnhibitörü (PPİ) ilaçların uzun süreli kullanımı da aynı etkiye sebep olur ve mikrobiyota sağlığını iyileştiren bakterileri öldürür.

Bu durumda patojen bakteri olan C. difficile gibi zararlı bakteriler çoğalır, bağırsak epitel bütünlüğü bozulur, enfeksiyonda artış ve ishal meydana gelebilir. Bunun haricinde, Proton Pompa İnhibitörlerinin uzun süre kullanımı; B12, demir, magnezyum eksikliği ve mide kanseri, kemik erimesi (özellikle yaşlı hastalarda) gibi yan etkilere neden olabilmektedir.” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.