Sesleri duymuyorlar! Sesleri duyulmuyor

Odyolog Yavuz Selim Kılıçoğlu işitme engellilere kaynak olacak cihaz seçimi ve biyonik kulak ameliyatlarıyla ilgili çalışmaları Fatma Tunçer Öncü’ye anlattı.

Sesleri duymuyorlar! Sesleri duyulmuyor

İşitme engeliler. Toplumun birçoğunun engelli gibi görmeyip hayattan soyutlandıklarını bile fark etmediği bireyler… Sesleri duymayan; sesi duyulmayan…

Hayat kalitelerini hatta hayatlarını inkıtaya uğratan engellerine rağmen diğer engellilerin sahip olduğu hakların hiçbirine sahip olmayan…

Eğer işitme engelli bir bireyseniz ya sessiz hayatınıza ya işaret diliyle, yazarak ya da dudak okumayla devam edebilirsiniz ama eğer ses duyabilir durumdaysanız elinizde iki seçenek var; işitme cihazı ya biyonik kulak. İşte tam bu noktada işitme merkezleri devreye giriyor. İşitme merkezleri hastane değil, ticarethane de değil.

Şartları optik firmalarına yakın olsa da aslında öyle bir yer de değil. Bunu en iyi işitme engeliler ve aileleri bilir. Sevdiğiniz biriyle sohbet ederken onun sizi duymasının ne denli önemli olduğunu… Ve bir işitme engellinin o merkeze gelmeden önce hangi duraklardan geçtiğini.

İşitme engeli bir baba için çocuklarının sesini duyabilmek ne demektir bilmezsiniz! Ya da küçük bir bebeği olan işitme engelli bir annenin hangi yollardan geçtiğini anlamak birçoğumuz için zordur. Bebeklerinin ağlamasını duymadığı için gece nöbeti tutan anne babalar bilir bu zorluğu en çok. Ya da doğumunun ilk aylarında işitme engeli olduğu tespit edilen bir bebeğiniz varsa anne ve baba olarak yaşayacaklarınız hiç de kolay olmayacaktır.

sesleri-duymuyorlar-sesleri-duyulmuyor-002.png

İşte bir işitme engellinin psikolojisinin en zorlandığı yollardan geçerken en önemli duraklardan biridir işitme merkezleri. Karşınızda sizi anlayan, empati kurabilen, alanına hakim ve modern teknolojiyi mesleğine entegre etmek için takip eden bir odyolog varsa çok şanslısınız demektir. Ama işitme engellilerin zaten zor olan hayatlarını güçleştiren, karşısındaki insanın kendisini duymadığını bildiği için saygı sınırlarını bile zorlayan esnaflarla! da karşılaşmanın çok da zor olmadığını da üzülerek belirtmek zorundayım.

Aslında bu konuyu şöyle özetlemek çok kolay; mesleğinde insanı önemsemeyen odyologların müşterileri oluyor; insanı ilk sıraya koyanların da hastaları. Şimdi sizleri hastalarının dertleriyle dertlendiğine, firmasının çıkarlarıyla ters düşse bile hastasını doğru tedaviye yönlendirdiğine bizzat şahit olduğum bir odyologla tanıştıracağım.

Odyolog Yavuz Selim Kılıçoğlu.

sesleri-duymuyorlar-sesleri-duyulmuyor.png

Bu duruma nasıl şahit oldun derseniz ben de hayatım boyunca işitme engelli bir bireyle yaşadım. Ömrüme çiçekler açtıran bana hayatın en büyük hediyelerinden biri olan babam işitme engelli bir birey.

- Yavuz Selim bey bize kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba ben Yavuz Selim Kılıçoğlu aslen Yozgatlıyım 2021 KTO Karatay Üniversitesi Odyoloji bölümünden mezunum şu anda KTO Karatay Üniversitesinde odyoloji alanında yüksek lisans yapmaktayım.

- Mesleğinizi seçmenizdeki en önemli faktör nedir?

Ailemde bu mesleğin içerisinde yıllardır bu sebepten dolayı sürekli iç içe bulundum. İşitme engeli bulunan bireylerde ilk defa cihaz takılımı ya da doğru cihaz seçiminden sonra duydukları anda verdikleri ilk tepkiler daha sonra bu cihazlarla hayatlarını daha olumlu devam ettirmelerini görmek insanların hayatlarına dokunmak beni bu mesleği seçmemde öncü oldu.

DOĞRU VE UYGUN CİHAZ SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ

- Sizce işitme cihazları işitme engellilerin yüzde kaçının hayatını normal devam etmesini sağlıyor?

Hastaya doğru ve uygun olan işitme cihazı seçimi yapıldığında kişinin günlük hayatlarında aktivitelerinde ve yaşam alanlarında üst düzey düzelmeler ortaya çıkmıştır.

- İşitme engellilerin en büyük sorunu nedir?

İşitme engelli bireyler kaç yaşında olursa olsun sohbet ortamlarında biraz daha geri planda durmak zorunda kalıyorlar. Kişinin işitemediği için, akademik alanda, sosyal alanda, günlük aktivitelerinin kısıtlanmasına yol açıyor. İşitme kayıplı bireyler bir yere girerken genelde geri planda dururlar çünkü ya duymazsam ya yanlış anlarsam diye çekinceleri bulunmaktadır. Kişiye uygun işitme cihazı ve doğru adaptasyon ile bu durum tamamen ortadan kalkabilir. Aslında işitme engeli az önce size bahsettiğim gibi doğru cihaz ve adaptasyon ile bir cihaz yardımı ile engel olarak ortadan kalkabilir.

sesleri-duymuyorlar-sesleri-duyulmuyor-001.png

BİYONİK KULAK AMELİYATLARI YENİ BİR UMUT

- Kulak implantı yani biyonik kulakta da çok ciddi gelişmeler var? Kimler bu ameliyatı olabilir?

Koklear implant işitme kaybı ileri veya çok ileri derece işitme kaybı bulunan bireylerde yapılmaktadır. İşitme cihazından fayda göremeyen işitme kaybı cihaz ile normal eşiklere indirilemeyen hastalar için yapılmaktadır.

- Konya’da yapılıyor mu?

Konya’da Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Konya Başkent Üniversite Hastanesi’nde yapılıyor Çok yakın zamanda Konya Şehir Hastanesinde de yapılmaya başlayacak.

- Yıllardır bir çok işitme engelli ile çalıştınız; İşitme engellilerin hayatlarını kolaylaştıracak önerilerde bulunur musunuz?

İşitme engeli bulunan bireyler tekrar altını çiziyorum önemli olan uygun cihaz ve doğru ayar ile bir işitme cihazı kullanarak işitmelerini normal seviyelere getirebilirler ve işitme cihazı kullanarak günlük yaşamlarını normal seviyelere indirebilirler.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.