Tansiyonu ne düşürür?
Tansiyon, kalbin kan pompalama işlemi sırasında vücutta oluşturduğu basınç olarak biliniyor. Tansiyon yüksekliği veya düşüklüğü toplumda en sık rastlanılan sağlık problemlerinin başında geliyor.
Tansiyon, kalbin kan pompalama işlemi sırasında vücutta oluşturduğu basınç olarak biliniyor. Tansiyon yüksekliği veya düşüklüğü toplumda en sık rastlanılan sağlık problemlerinin başında geliyor. Genellikle İleri yaş, yeme içme alışkanlıkları ve bazı farklı hastalıkların neden olduğu yüksek tansiyon ya da hipertansiyon sürekli kan basıncının normal değerlerinin üzerine çıkması ile organ fonksiyon kayıplarına neden olabileceğinden yaşam boyu tedavi gerektiriyor.
Yüksek tansiyon orta yaş erkeklerde daha sık görülüyor
Damar içerisinde kan akışının sağlanabilmesi için bir basıncın olması gerekmektedir. Tansiyon genel anlamıyla basınç olarak nitelendirilmektedir. Kalp iki şekilde kan pompalamaktadır. Bu iki farklı durum küçük tansiyon ve büyük tansiyonu oluşturmaktadır. Oksijenin azalmasıyla kirli kanı akciğerlere pompalamak kalbin sağ tarafının görevidir. Bu durum küçük tansiyonu (diyastolik) oluşturmaktadır. Büyük tansiyonu (sistolik) oluşturmaktaki görevi ise oksijen bakımından fazlaca olan kanı vücudumuza pompalayan kalbin sol tarafı üstlenir ancak bazı farklı hastalıklar, yaşam biçimi ve çevresel faktörler kalbin kan akışını olumsuz etkileyerek tansiyonda ani düşmelere ya da yükselmelere neden olabilmektedir. Yüksek tansiyon bir diğer ismiyle hipertansiyon toplumda sık rastlanılan kronik rahatsızlıklardan biri olarak tanımlanıyor. Erken yaşlarda erkeklerde daha sık rastlanılan yüksek tansiyon nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
- Cinsiyet farkı
- Böbrek rahatsızlıkları
- Tuzlu besinler tüketmek
- Tiroid hastalıkları
- Şeker hastalığı
- Tütün kullanımı
- Obezite
- Alkol kullanımı ve bazı gebelik dönemlerinde neden olarak karşımıza çıkmaktadır.
Şiddetli baş ağrıları ve sık tekrarlayan görme bozuklukları yüksek tansiyon belirtisi olabilir
Sağlıklı bir vücutta kalp kanı pompalayarak kan basıncı yani tansiyonu oluşturmaktadır. Ancak farklı hastalıkların neden olduğu ve özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan yüksek ya da düşük tansiyon problemleri besleme biçiminden yaşam biçimine kadar büyük değişimleri beraberinde getirmektedir. Tansiyon her yaş aralığında görülebilir ancak istatistiksel olarak uzmanlara göre yüksek tansiyon 50 ve üzeri ileri yaşlarda ortaya çıkıyor iken düşük tansiyon daha genç yaşlarda görülmektedir. Yüksek tansiyon (hipertansiyon) tedavisi yaşam boyu devamlı olarak uzman hekim tavsiyesi doğrultusunda genellikle ağzından alınan ilaçlar ve düzenli kontroller ile takibi sağlanmaktadır. Bu ilaçlar kan basıncısının normal seviyede kalmasını sağlar ancak ilaç kullanımı tek başına bu süreçte yeterli olmamaktadır. İlaç kullanımına ek olarak yaşam biçiminde ve beslenme alışkanlıklarında değişimler gerekmektedir. Özellikle yağlı ve yağda kızartılmış yemekler, hamur işleri ve tuz tüketimi minimum seviyeye indirilerek tansiyon dengede tutulmalıdır. Yaş ve fiziki özellikler göz önünde bulundurularak spor ya da egzersiz hareketleri gündelik yaşamda mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır. Cinsiyet, yaş, diyabet ve böbrek rahatsızlıkları kaynaklı dirençli hipertansiyon durumunda ise kan basıncının kontrolü için atardamarlara cerrahi işlem uygulanmaktadır. Yüksek tansiyon (hipertansiyon) günlük yaşamda
- Bacak ağrısı
- Sık sık idrara çıkma
- Baş ağrısı
- Ense ağrısı
- Kulak ağrısı
- Görme bozuklukları
- Kalp çarpıntısı
- Hararet ve terleme gibi belirtiler ile kendini göstermektedir.
Tansiyonu ne düşürür? Tansiyonu düşürmeye yardımcı bazı hamleler
- Rahat kıyafetler giymek: Ani tansiyon yükselmelerinde ilk öncelik göğüste baskı hissi oluşacağından gömlek düğmelerinin açılması ya da boğazlı kazak çıkarılması ile derin nefes alımının kolaylaştırılması olmalıdır.
- İlaç kullanımı: Görme kaybı, baş ağrısı ve kusma gibi belirgin yüksek tansiyon görüldüğü durumlarda en kısa sürede uzman hekim takibinde tavsiye edilen ilaçlar kullanılmalıdır.
- Limon: Dengeli ve diyet beslenme tarzında limon direkt olmasa da tansiyon düşmesinde etkindir. Ani tansiyon yükselmelerinde limon tüketilebilir.
- Sarımsak: Taze sarımsak tüketimi tansiyonu düşürür ancak düşme sonrasında ilaçlar alınarak uzman hekim tarafından fiziki muayene yapılmalıdır.
- Duş: Tansiyon yükseldiğinde sakin kalınarak soğuk su ile yüz ve baş yıkamak iyi gelecektir. Durum kontrol altına alınmış ise belirtiler sıklıkla devam etmiyor ise duş alınabilir.
- Enseye buz uygulaması: Soğuk su ya da ılık su ile duş almak iyi gelebileceği gibi enseye buz ekleyerek kısa bir süre bekletmek harareti atmaya, rahatlamaya neden olabilir.
- Uzanmak: Kan basıncının yükselmesi ve yüksek tansiyonun fark edilmesi ile ilaç kullanımı, ılık su ile duş alımı gerçekleştirilmeli daha sonra istirahat etmek edilmelidir. Ani hareketlerden kaçınarak kan basıncı normal seviyesine inene kadar uzanmak ve ayakları havaya kaldırmak iyi gelebilir.
- Kekik: Tansiyon düşürmeye yardımcı bir bitki olarak bilinir. Kaynatılıp ılık hali ile suyu tüketilebilir.
- Sinir ve stresten kaçınmak: Kan basıncının yükselmesi yaş kriteri ve farklı hastalıklara bağlı olsa dahi bu durumu panik bir ruh hali tetikleyebilir. Sakin kalarak gün içerisinde sinir ve stres yapmaktan olabildiğince kaçınılmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.