Bugün iyi yüzüyle karşımıza çıkmaya çalışan Batı, tarihte her türlü barbarlığın birinci adresi oldu. Hatta öyle ki soykırımlarla lekeli batıda çok sayıda hayvan çeşitli nedenlerle tutuklandı, yargılandı ve idam edildi.
Bu trajikomik olayların yaşandığı yerlerin başında da Fransa geliyor. 1266 yılında Fransa’da küçük bir çocuğu yiyen bir domuz tutuklandı yargılandı ve diri diri yakılmaya mahkum edildi.
Aynı Fransa'da 1386’da ilginç bir dava görüldü. Mahkeme bir çocuğu yaralayan domuzu tutukladı ve ayakları ve başı kesilerek öldürülmesine hükmetti. Ve infaz yapıldı. Önce ayakları kesilen domuz, ardından başından vuruldu.
Yaşananlar bunlarla da bitmedi. İlginç bir idam yine Fransa’da oldu. 1389 yılında sahibini yaralamaktan suçlu bulanan bir at, Fransa’nın Dijon kentindeki mahkemede yargılandı. Sahibini yaralamaktan suçlu bulunan at idam edilerek öldürüldü.
Aynı yıllarda İsviçre'de yumurtlayan horoz mahkemeye verildi ve yargılandı. Yumurtladığı gerekçesiyle yargılanan horozun şeytan olduğuna hükmedildi ve idam edilmesine karar verildi. İdamına karar verilen horozun infazı yakılarak yapıldı.
Tarihteki kayıtlara göre 150’ye yakın hayvan yargılandı. Hayvanların yargılandığı davalarda işin ilginç yanı yargılanan hayvanların avukatı da bulunuyor olması... Yargılanan bazı hayvanların da suçsuz bulunarak serbest bırakıldığı da iddialar arasında...
Hayvanların yargılanması fikri Romalılardan kalma. Roma hukukuna göre, kurallar hayvanlar için de bağlayıcıdır. Hayvanların yargılanması sadece Ortaçağ adeti değil... Yakın tarihte de benzer davalar görüldü.
13 Eylül 1916'da ABD’nin Tennessee eyaletinde, sirkte gösteri yapan Fil Mary, bakıcısı tarafından kızdırıldı ve Mary isimli fil bakıcısına saldırarak ölümüne neden oldu. Cinayetle yargılanan Mary idam edildi.
HOROZUN YUMURTLAMASI TÜRKİYE’DE DE GÖRÜLDÜ.
Sinop’un Kılıçlı Köyü'nde bir horoz yumurtladı. Yumurtlayan horoz, duyanları ve görenleri hayrete düşürmüştü.
Yaklaşık 4 yıl önce yaşanan olayı değerlendiren Veteriner Hekim Hakkı Apaydın, "Bu olağan bir şey değil tabi. Horozun yumurtlaması da mümkün değil. Bir yumurtanın oluşabilmesi için Yumurtlamayı sağlayacak dişi üreme organları ve dişi hormonları gerekiyor. Bu da ancak bir tavukta olur. Horozda olması mümkün değil. Bence bu olayın olması aynı insanlarda olduğu gibi çift cinsiyetlilik olabilir. Dişi organı rudumente kalmıştır. Fazla gelişememiştir. Böyle bir sonuç doğurmuş olabilir. Büyük ihtimalle bu yumurtanın sarısı yoktur zaten. Yani yumurtanın hücre çekirdeği olan yumurtanın sarısı da yoktur. Başka da bir yorum yapamıyorum. Horozun yumurtlaması mümkün değil. Görünüş olarak horoza benzer ama bünyesinde dişi hormonları ve dişi organları taşıyabilir. Böyle bir olay olabilir. İngiltere’deki bilim insanları da bu konuda araştırma yapmışlar. Tavuklarda cinsiyet gelişimi diğer hayvanlar gibi değil. O yüzden üniversite hocalarımızdan bir görüş almak gerekir" açıklamasında bulunmuştu.