Anadolu Selçuklu Devletinin Payitahtı Konya’da hadis dersleri verilmek amacı ile yaptırılan ve mimari yapısı nedeni ile İnce Minareli Medrese olarak bilinen kadim eser asırlara meydan okuyor. O dönemin en muhteşem eserleri arasında sayılan, geçmiş ile gelecek arasında köprü vazifesi gören önemli mimari eserlerimizden biri olan bu medrese banisi Sahibi Ata Fahrettin Ali tarafından hadis okutulmak amacı ile yapılmış. 1901 yalında minaresine yıldırım düşmesi nedeni ile Osmanlı’nın son döneminde ve Cumhuriyetin ilk yıllarında bir süre kaderine terkedilen yapı sonraları restore edilerek ayağa kaldırılmış. Son yollarda ise ilk günkü işlevine yeniden kavuşturulmuş. Hadis derslerinin 2012 yalında başladığı medresede adeta tarih canlandırılıyor. Her Cumartesi saat 12’de başlayan dersler büyük ilgi görüyor.
İnce Minareli Medrese’de Darülhadis dersleri Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası Rumi Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Konya Valiliği Kültür Müdürlüğü işbirliği ile veriliyor.
Medresede Hadis Dersi almaya gelenler 800 yıllık bir geleneğin halkaları olmaktan büyük mutluluk duyduklarını, bir ecdat şaheserinin çatısı altında hadis solumalarının tarifi imkansız duygular yaşattığını ifade ediyor.
İNCE MİNARELİ MEDRESE ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİNİN ÜNÜ SINIRLARI AŞAN ESERLERİNDEN
Konya’da avlusunun üzeri kubbeyle örtülü üç medreseden biri olan yapı bânisinden dolayı Sâhib Ata Dârülhadisi adıyla da anılmaktadır. Medreseye bitişik olarak yapılan mescidin cephe üzerinde yer alan sırlı tuğlalarla süslenmiş minaresi yapıya İnce Minareli adının verilmesine sebep olmuş. Aslında iki şerefeli olan minare binaya nispetle oldukça yüksekti. 1901 yılında yıldırım düşmesiyle önce birinci şerefeden yukarısı, daha sonra da şerefe yıkılmış. Bugün mescid de yıktırılmış olup sadece medreseyle ortak olan kıble duvarında mihrabı kalmıştır. Bina, mescidle birlikte Selçuklu Veziri Sâhib Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmış, vakfiyesi 663-679 (1265-1280) yılları arasında yazılmıştır.
İnce Minareli Medrese günümüzde “Taş ve Ahşap Eserler Müzesi” olarak hizmet veriyor.