Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof.Dr. Cem Zorlu, Uluslararasılaşma Stratejisi
Belgesi’ni açıkladı.
Yükseköğretimin uluslararasılaşmasının, dünya genelindeki üniversiteler arasında daha fazla etkileşim ve iş birliği için önemli fırsatlar sunduğunu belirten Rektör Zorlu “Bununla birlikte dünyada artan rekabet ortamında, öğrencilerimizin karşılaştıkları zorluklarla başarılı bir şekilde yüzleşmesi ve gelecek nesillere kalıcı çözümler bırakması için yetkinliklerin sürekli iyileştirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır.” diye konuştu.
Rektör Zorlu, Necmettin Erbakan Üniversitesine ve Konya’ya özellikle “nitelikli uluslararası öğrenci” çekebilmek amacıyla yürüttükleri faaliyetler neticesinde, 2020-2021 Akademik yılında NEÜ’ye kayıt yaptıran uluslararası öğrenci sayısının pandemi sürecine rağmen ilk defa 400’ü aştığını kaydetti.
“Uluslararası Öğrenci Sayımızı 2025 Yılına Kadar 2 Katına Çıkarmayı Hedefliyoruz”
Uluslararasılaşma taahhüdünü gerçekleştirmek üzere belirledikleri orta vadeli hedefleri sıralayan Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, “Bugün itibari ile bin 621 olan uluslararası öğrenci sayımızı 2025 yılına kadar iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bu rakam, toplam öğrenci sayımızın yüzde 10’una tekabül edecek. Ayrıca yurt dışında öğrenim veya staj hareketliliğinde bulunan öğrencilerimizin sayısını yüzde 5’e ulaştırmak ve gönüllü elçilerimiz olan uluslararası mezunlarımız ile güçlü bir bağ oluşturmak için Mezunlar Ofisi kurmak arzusundayız. Öte yandan uluslararası büyük ölçekte hibe projeleri üretmek, çift diploma programlarına ev sahipliği yapmak ve NEÜ Uluslararası Bursu’nu başlatmak, ortaya koyduğumuz stratejik hedeflerin başlıcaları olmak üzere bir kısmını teşkil etmektedir. Ayrıca uluslararası misafirlerimize konaklama imkânı sunacak ve programlarımıza ev sahipliği yapacak bir Uluslarararası Hizmet binasının faaliyete geçirilmesi hedeflerimiz arasındadır.” şeklinde konuştu.
“Misyonumuz, Uluslararası Yetenekleri Üniversitemize Kazandırmak, Kendi Öğrenci ve Akademisyenlerimizin Yurtdışı Etkileşimini Arttırmak”
Yeni YÖK’ün Türk yükseköğretiminin uluslararasılaşması kapsamında ortaya koymuş olduğu ‘Hedef Odaklı Uluslararasılaşma’ vizyonunu gerçekleştirmek üzere öngördüğü Uluslararasılaşma Strateji Belgelerinin önemini vurgulayan Rektör Zorlu, açıklamasına şu sözlerle son verdi:
“Öğrenci ve akademisyen hareketliliği, ortak projelere ve uluslararası ortaklıklara katılımları, uluslararasılaşmayı ve toplumsal faydayı önceleyen bireylerin gelişiminin özü olarak kabul edilmektedir. Misyonumuz, uluslararası yetenekleri üniversitemize kazandırmak ve kendi öğrencilerimizi ve akademisyenlerimizi yurtdışındaki akranlarıyla etkileşim kurmaya teşvik etmektir. Uluslararasılaşma Strateji Belgemiz, kapsamlı bir istişare ve çok sayıda faktörün dikkate alınmasının bir ürünüdür. Dinamik olarak gelişecek bu süreçte, Uluslararasılaşma belgemizin ortaya koyduğu stratejik hedeflerin hesap verebilirliğini sağlamak için uygulanması periyodik olarak denetlenecek ve süreç içerisinde tavsiye ve rehberlikle desteklenecektir. Üniversitemizin her alanda ortaya koyduğu faaliyetlerin yanı sıra, Uluslararasılaşma Stratejimiz; Türk yükseköğretiminin uluslararasılaşması açısından Yeni YÖK’ün ortaya koymuş olduğu ‘Hedef Odaklı Uluslararasılaşma’ vizyonunu tamamlamaktadır.”