E-fatura, ticari faturaların internet ortamında gönderilmesi, alınması ve paylaşılmasıdır. E faturalar yeni bir belge türü değildir ve kağıt faturayla aynı yasal geçerliliği olan dijital bir evraktır. Ülkemizde her geçen gün daha geniş bir kullanım alanına sahip olan e-faturaların sizler için inceledik.
İşte 12 soruda e-fatura hakkında her şey!
1. E-Fatura Avantajları Nelerdir?
E fatura uygulamasının en önemli avantajı işletmeleri kağıt maliyetinden ve faturalarla ilgili zamandan tasarruf sağlamasıdır. Sistem üzerinden faturalarınızı istediğiniz gibi tasarlayabiliyorsunuz. Böylece faturalarınızda duyuru, kampanya ve reklamlarınıza yer vererek pazarlama aracı olarak kullanabilirsiniz. Fiziki olarak faturanız olmadığı için e faturalarınızı kaybetme riskiniz yok. Dosyalama konusunda alana ihtiyacınız da kalmıyor.
E-fatura avantajları hakkında daha detaylı bilgi almak için https://abcgazetesi.com/e-fatura-nedir-390373 adresini ziyaret edebilirsiniz.
2. E-Fatura Ne Kadar Tasarruf Sağlar?
E-faturalar kağıt faturaların maliyetiyle karşılaştırıldığında çok avantajlıdır. E fatura kullanmaya başladığınızda fatura başı maliyetiniz kuruşlara kadar düşebilir.
3. Ne Kadar E-Fatura Kesebilirim?
E-fatura sisteminde hiçbir sınırınız yok. Ne kadar satış yaptıysanız istediğiniz kadar sistem üzerinden fatura kesme şansınız bulunuyor.
4. E-Fatura Sistemine Cep Telefonundan Girebilir miyim?
E-faturanın avantajlarından biri de ofis bağımlılığını ortadan kaldırmasıdır. İnternet bağlantınızın olduğu her yerden e fatura sistemine girerek tüm işlemleri yapabilirsiniz.
5. E-Fatura İçin Katılım Şartı Var mı?
E-faturaya her firma geçemiyor. E fatura sistemi için devlet tarafından belirlenen bazı yükümlülükler bulunuyor. Bir işletmenin e-fatura sistemine geçiş yapabilmesi için 2018 yılı ve daha sonraki yıllarda brüt satış cironuzun 5 milyon TL ve üzerinde olması gerekiyor. Daha düşük seviyede olan işletmeler e-fatura sistemine geçiş yapamıyor.
6. E-Fatura Sistemine Geçmek İçin Mükellef Olmak Zorunlu mu?
E-fatura sistemi için mükellef olma gibi bir şart aranmıyor. Bazı firmalar e-fatura mükellefi olmasına karşın ciro şartını sağlayan işletmeler de gönüllü olarak istedikleri zaman e-fatura sistemine geçiş yapabilirler. Ayrıca mükellef değilseniz sistemden istediğiniz zaman ayrılma hakkınız da bulunuyor.
7. E-Faturalar Kaç Yıl Saklanıyor?
E-faturaların avantajlarından biri de fiziki olarak alana ihtiyaç duymadan uzun yıllar saklanabilmesidir. Sistemlerde faturalarınız elektronik şekilde muhafaza ediliyor. İstediğiniz zaman faturalara çeşitli bilgiler girerek ulaşabilir ve farklı raporlar alabilirsiniz. Sistemde faturanın saklanma süresi maksimum 10 yıldır.
8. E-Faturaları Fiziki Arşivlemek Gerekli mi?
E-faturalar sistemde elektronik ortamda 10 yıl boyunca muhafaza edilir. Bir işlem yapıldığı anda hem müşteri hem de tedarikçi ekranına yapılan işlem yansır. Bu yüzden bu faturaların fiziki olarak saklanmasına gerek yoktur. İstediğiniz zaman sistemden takip edebilirsiniz.
9.E-Fatura Sistemi Kimlere Açıktır?
E-fatura sisteminde erişim yetkisi sadece firma yetkililerinde olur. Sistem tarafından yetki verilmeyen hiç kimse faturalarınıza erişim sağlayamaz.
10. E-Fatura Sistemi Güvenli mi?
E-fatura sisteminde gerekli tüm güvenlik yazılımları mevcuttur. Faturalarınız üçüncü kişi ve kurumlarla hiçbir şekilde sizin izniniz olmadan paylaşılmaz. Sistemde sadece yetkisi olan kişiler faturalara erişim sağlayabilir.
11. E-Fatura Sistemini Nasıl Kullanabilirim?
E-fatura sisteminde kurumunuza özel entegrasyon ile kullanabileceğiniz gibi ücretsiz GİB portalı ile de kullanabilirsiniz. Ancak GİB portalında aylık 500 fatura gönderme limiti olduğunu unutmayın.
12. Nasıl E-Fatura Keserim?
Alıcı bilgileri bölümüne gerekli bilgileri girdiğiniz anda sistemde fatura türü otomatik seçilir. Sisteme kimlik numarası girildiğinde alıcının tam adı ve soy adı da girilmelidir. Faturaya mal ve hizmet ayrıntıları da eklendikten sonra portal üzerinden alıcıya iletebilirsiniz.
Sizler için 12 soruda e-fatura ile e-fatura sistemi hakkında merak ettiğiniz tüm detayları anlattık.