Devlet destekli alacak sigortası! İşte ayrıntılar

Ticari işletmelerin mali bilançolarının yüzde 40’a yakını ticari alacaklardan oluşuyor. Bu vadeli alacaklar, nakit akış eş güdümünü KOBİ’ler için en önemli sorunlardan biri haline getiriyor. KTO Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Bölümü akademisyenlerinden Dr. Seyfettin Kurt, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu konuda bir adım atarak riskleri daha iyi yönetmek adına yeni bir alternatif olarak “Devlet Destekli Alacak Sigortası” sistemini ortaya koyduğunu,

İşletmelerde mali sistemlerinin yarısına yakın bir kısmı ticari alacaklara bağlı olarak gelişme gösteriyor. Etkin bir tahsilât yönetimi ise KOBİ’ler için hayati önem taşıyor, tahsilât konusunda yaşanan problemler, gecikmeler, vadesinde ya da hiç alınamayan alacaklar, işletmelerin likiditesini ve karlılığını olumsuz etkiliyor. 

“Şirketler ilave teminata gerek olmadan finansmana ulaşabiliyor”

KTO Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Bölümü akademisyenlerinden Dr. Seyfettin Kurt, nakit akışında meydana gelen olumsuzlukların şirketlerin yükümlülüklerini yerine getirmesini engellediğini, bazı durumlarda şirketlerin iflasına bile yola açtığını belirtti. Şirket iflaslarının yüzde 25'inin tahsil edilemeyen alacaklar yüzünden meydana geldiğini aktaran Kurt “Konya’da genel olarak Konya Ticaret Odası’nın da üyesi olan 20 bin civarındaki KOBİ, alacaklarından kaynaklanan riskleri, çek, senet, ipotek gibi finansal enstrümanlarla yönetmeye çalışıyor. Şu anda Hazine ve Maliye Bakanlığı bu konuda bir adım atarak bu riskleri daha iyi yönetmek, gerektiğinde tazmin edilmesini sağlamak için yeni bir alternatif olarak 'Devlet Destekli Alacak Sigortası' sistemini ortaya koydu. Alacak sigortası, alternatif bir işletme finansman yöntemi olarak, şirketlerin finansmana ulaşma imkânını, ilave teminata gerek olmadan mümkün kılıyor. Bu sigorta sayesinde firmalar tahsilât ve risk yönetimini bir nevi bu alanda uzman sigorta şirketlerine devrediyor. Böyle bir durumda firmalar pazarlama ve satışa daha çok zaman ayırabiliyor, kredi değerliliği yüksek alıcılarla çalışma olanağı bulabiliyor, ölçülebilir riskler alarak yeni pazarlara ulaşabiliyor. Sigorta kapsamındaki sorunlu alacaklar için tahsilât takibi ve hukuki işlemlerle bu işlemlere ilişkin masrafları sigorta şirketlerine devredebiliyor.” dedi.

Finansmana ulaşmada yeni bir imkan

“Alacakları tahsil edememe riskine karşı koruma sağlayan alacak sigortasının KOBİ’ler arasında yaygınlaşmasını sağlamak üzere devlet destekli milli bir model ve yerli bir sistem oluşturuldu.” diyen akademisyen Kurt “Böylece KOBİ'lerin uygun koşullarla bu sigortaya erişimini mümkün kılacak hem de sektöre yeni imkânlar oluşturacak etkin bir model ortaya çıktı. Bu ticari alacak sigortaları aynı zamanda bankalar tarafından kredili işlemlerde, ipotek, çek gibi teminat olarak kabul edilecek. Böylece KOBİ’ler, tahsilât risklerini, ihtiyaçlarıyla uyumlu alacak sigortası sayesinde hem sigortalamış hem de aktiflerini daha da güçlendirerek, finansmana ulaşmada yeni imkanlara kavuşmuş olacak.” ifadelerini kullandı.

Resmî Gazete'de yayımlandı

KOBİ'ler için ticari alacak sigortası kapsamındaki risklerin etkin bir şekilde koruma altına alınması amacıyla devlet destekli sistemin oluşturulduğunun altını çizen Kurt, “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik Ticari Alacak Sigortası sunulmasını içeren devlet destekli sistemin işleyişine dair karar, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, sistem kapsamında ticari alacak sigortası ürünü sunulacak olan KOBİ'lerin seçimine ilişkin kriterler, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) görüşü dikkate alınarak oluşturuldu” diye konuştu.

Sistemi  bilen ve yenilikleri takip eden sigortacılar KTO Karatay’da 

“KTO Karatay Üniversitesi, Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Bölümü olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından desteklenen bu uygulamaya gerek akademik çalışmalarımız gerekse Brokerlik Teknik Personel Yeterlilik yetkinliği hususundaki faaliyetlerimiz ile katkı sunmaya çalışıyoruz” diyen Kurt, “Sigorta sektörüne dair ülkemizde son yıllarda önemli çalışmalar yürütülüyor, yeni enstrümanlar hayata geçiriliyor. Bu bağlamda lisans düzeyinde sigortacılık eğitimi almak da büyük önem arz ediyor. Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Bölümü dördüncü sınıf öğrencilerimizden bir kısmı, SEGEM (Sigortacılık Eğitim Merkezi) tarafından verilen, Brokerlik Teknik Personel Yeterlilik belgelerini alarak hem finansal risklerin ölçümü, hem bu poliçelerin üretilmesi konusunda yeterli hale geldiler” dedi.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri