Geçen yıl 17 bin esnaf ve sanatkar, 1 milyar 540 milyon lira kredi kullandı

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri 20. Bölge Birliği Başkanı Mehmet Baybağan, 2020 yılında 17 bin 413 esnaf ve sanatkarın 1 milyar 540 milyon lira kredi kullandığını açıkladı.

“Birliğimize bağlı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerimiz kefaletiyle T. Halk Bankası kaynaklarından; 17.413 Esnaf ve Sanatkarımıza 2020 yılı içerisinde 1 Milyar 540 Milyon TL. kredi kullandırılmıştır.  

Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Teşkilatı olarak; Türkiye genelinde  ise, TESKOMB’a bağlı 957 Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin, Banka ile Esnaf-Sanatkar arasında üstlendiği kefalet sorumluluğu, özellikle 2003 yılından itibaren sürekli büyüyen ve hızla kurumsal bir yapıya bürünen teşkilatımız 69 yıllık geçmişe sahip olup, Kooperatiflerimizin; 19  Yıl önce, Türkiye’deki tüm kooperatiflerin kullandırdığı kredi riski 150 milyon (150 trilyon) TL. iken bugün bu rakam Türkiye genelinde 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle Esnaf ve Sanatkarlarımızın üzerinde toplam  53 Milyar  800 Milyon (53 Katrilyon 800 Trilyon) TL.kredi riski bulunmaktadır.

Ülke ekonomisinde önemli bir rol üstlenen esnaf ve sanatkarımızın finans kapısı olarak en büyük destekçisi kooperatiflerimizin var oluş amaçlarının bilinci içerisinde sundukları özverili hizmetlerle, sağlık riskine rağmen gerekli tedbirleri alarak aralıksız olarak, Halkbank şubeleri ile birlikte; Esnaf ve Sanatkarımıza 25.000.- TL kredi ile 200.000.-TL.ye kadar  İşletme kredisi destek faaliyetlerini devam ettirmektedirler.

20. Bölge Birliği Başkanı Mehmet Baybağan, en uygun ucuz faizli kredinin esnaf ve sanatkarlara verildiğini belirterek; Yüksek Faiz ve Enflasyon oranlarının görüldüğü ekonomimizde T.C. Merkez Bankasının faiz politikasına göre Kredi Faiz Oranlarımız yeniden düzenlenerek “Esnaf ve Sanatkarların Kooperatiflerimiz kefaletiyle Halk Bankasından kullandıkları kredilerin faizi 2021 Ocak ayı başından itibaren yıllık %8,5 olarak uygulamaya geçilmiştir.  Kooperatif ortaklarımızın eline daha fazla para geçmesini sağlamak amacı ile de kesintilerin asgari seviyeye indirildiğini belirterek, Bir yıldan Beş yıla kadar süre içerisinde aylık, üç aylık ve altı aylık vadelerle, şahıs üst limit kredisinin 225.000.TL. olduğunu, ayrıca; aynı faiz oranı ile 10 yıl vadeli olarak da 500.000.-TL. yatırım kredilerinin de mevcut olduğunu söyledi.

Tüm dünya ile birlikte ülkemizde de yaşanan COVİD-19 salgını sağlığımız üzerinde ciddi bir tehdit olmakla birlikte aynı zamanda ülkemiz ekonomisi açısından da büyük bir tehdit yaratmıştır. Ülke olarak içinde bulunduğumuz bu zor durumu bir an önce atlatabilmek için Devletimiz tarafından her türlü tedbir alınmış ve alınmaya çalışılmakta, aynı zamanda da bu durumun ekonomik açıdan yaratacağı olumsuzlukları bertaraf etmek için tüm kesimleri ilgilendiren geniş çaplı önlemler de alınmaya devam edilmektedir.

Böylesine zorlu bir dönemde T.Halk Bankası Şubeleri ile birlikte Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerimiz bu süreçte,  gerek işletme kredisi  gerekse  esnaf  destek paketi  kapsamında Kredi

için başvuruda bulunan tüm esnaf sanatkarımıza kredi desteği sağlamak için büyük bir özveriyle görev yapmışlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın; açıklamaları ile yazılı ve görsel basında da yer alan Corona Virüsü salgını nedeniyle, 2020 yılı içerisinde Mart ve Temmuz aylarında iki sefer olmak üzere Kooperatiflerimiz kefaletiyle T.Halk Bankası kaynaklarından kullandıkları kredilerin 2020 Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayı taksitlerinin (Ana para ve faiz) 3’er ay süreyle ötelenmesi ve ertelenmesi kararı alınmış ve bu uygulamaların gerçekleştiğini ifade eden başkan Mehmet Baybağan halen dünyada ve ülkemizde yaşanan Corona Virüsü sebebiyle; esnaf ve sanatkarımızın bir çoğunun zarar görmesi devam ettiğinden dolayı Üst Birliklerimizin ve Merkez Birliğimizin (TESKOMB) Hükümet ve Banka nezdinde yapmış olduğu çalışmalar ile en son olarak; her zaman esnafın ve sanatkarın yanında olan, Sayın; Cumhurbaşkanımız yine Kooperatiflerimiz kefaletiyle Halkbank tarafından esnaf ve sanatkarlarımıza kullandırılan, Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz destekli kredilerin 1 Ocak – 30 Haziran 2021 arası 6 aylık dönemde ödenmesi gereken taksitlerin ertelendiğini belirterek, böylece Banka tarafından da 6 aylık dönemdeki ödemelerin Temmuz 2021 tarihinden itibaren diğer kalan taksitlere eşit bir şekilde kredi ikrazatındaki faiz oranı üzerinden paylaştırılacağı ifade edilmiş olup, isteyen kredi taksit borcunu vadesinde de ödeme yapılabileceğini söyleyen Başkan  Esnaf ve Sanatkarımızın bu zor dönemlerde yardımcı olunmaya çalışılmıştır.  

Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan ve Hükümetimiz her zaman Esnaf ve Sanatkarımızın 19 yıl yanında olmuş ve olmaya devam etmektedir. Esnaf ve Sanatkarlarımızda  vefayı hiçbir zaman gözardı etmemişlerdir. Kendilerine hizmet edenleri asla unutmazlar. Başta Cumhur Başkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a, Hükümetimize, Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi ELVAN’a, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar PEKCAN hanımefendiye, TESKOMB Genel Başkanımız A.Kadir AKGÜL’e, Halkbank Genel Müdürü Sayın Osman ARSLAN’a şükranlarımı sunuyorum."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri