Toros Dağları eteklerindeki meyve bahçelerinde yetiştirilen nar, işçiler tarafından tek tek özenle seçildikten sonra Konya'nın Ereğli İlçesindeki fabrikaya getiriliyor. Nar, burada işlendikten sonra da meyve suyu ve konsantresi olarak ihraç ediliyor. Üretiminden ihraç aşamasına kadar yüzlerce kişiye istihdam sunan nar, ülke ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. Fabrikanın aynı zamanda müdürü de olan Gıda Mühendisi Orhan Özmen, yaklaşık 13 yıldır hizmet verdiklerini belirterek ''Fabrikamızda Ereğli bölgemize ait siyah havuç ile Çukurova bölgesine has narı işlenmiş mamul olarak ihraç ediyoruz. Narın yıllık bitki olmaması nedeniyle tedarikinde uzun dönemli planlama yapılması gerekir. O nedenle yıldan yıla istediğimiz miktarları elde etmeniz çok mümkün olmayan bir ürün. Dolayısıyla hem üretici hem de ürünü işleyen işletmeler tarafından takibi ve kontrolünde zaman zaman zorlanıyoruz'' diye konuştu.
PANDEMİDE TALEP ARTTI
Narın fabrikaya geldikten sonra kabuk ve tanelerinin ayrılmasıyla işlemlerin başladığını anlatan Özmen, ''Narı ünitelerde sıktıktan sonra meyve suyu elde ediyoruz. Meyve suyunu, satışını yaptığımız ürünleri direkt ambalajlayıp müşterilerimize sevk ediyoruz. Konsantre üretiminde meyve suyu aşamasından sonra işlenip konsantre haline dönüştürülüyor. Nar, meyve suyu ve konsantre içecek amaçlı kullanılıyor. Çekirdeği ve kabuğu da kozmetik alanında değerlendiriliyor. 20 bin ton nardan 2 bin ton konsantre elde ediyoruz ve bunun tamamını ihraç ediyoruz. Fabrikamızda işlenen nar ürünlerini ABD, Rusya, Almanya, Avusturya, Hollanda, Güney Kore, Slovenya, Polonya ve İspanya gibi 30'dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz” dedi.
Pandemiye rağmen üretime ara vermeden devam ettiklerini dile getiren fabrika müdürü Özmen, nar doğal ürün ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olduğu için talep artışı yaşandığını söyledi.