Konyalı aşçı neolitik dönemin yemeklerini bugüne taşıdı
Konya'da, restoran işletmecisi Ulaş Tekerkaya, 9 bin yıl önceki Çatalhöyük toplumunun yemeklerini bugüne taşıdı.
114
Konya'da, restoran işletmecisi Ulaş Tekerkaya, 9 bin yıl önceki Çatalhöyük toplumunun yemeklerini bugüne taşıdı.
214
Merkez Karatay ilçesinde restoran işleten Tekerkaya, neolitik dönem yerleşim yeri Çatalhöyük'teki toplumun yemek kültürünü araştırmaya karar verdi.
314
Çeyrek asrı geçen kazı çalışmalarında çıkan buluntularıyla dünyanın ilgisini çeken Çatalhöyük Neolitik Kenti'nde elde edilen verileri incelemeye başlayan Tekerkaya, yerleşim yerinin mutfak kültürünü topluma kazandırmanın hayalini kurdu.
414
Yaklaşık 7 yıl önce başta kazı ekibi olmak üzere, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesinden akademisyenlerin de desteğini alan Tekerkaya, 9 bin yıl öncesine uzanan yemek kültürünü bugüne taşıdı.
514
Tekerkaya, yüze yakın kaynaktan elde edilen veriler ışığında hazırladığı çalışmasını, "Neolitik Çağda 9 Bin Yıllık Mutfak Kültürü" adlı eserinde topladı.
614
İlk iskan ve yerleşim yeri özelliğindeki Çatalhöyük toplumunun, tahıla dayalı yiyeceklerinin yanı sıra balık, evcil ve av hayvanlarının pişirilme tekniğini uygulayan Tekerkaya, ö dönemdeki yemekleri bugün de tadabilme imkanını sağladı.
714
Tekerkaya'nın, ezgi taşından öğüttüğü tahıl lapalarını ve taş üzerinde pişirdiği balık ile eti tadanlar, adeta 9 bin yıl önceki insanların damak tadını keşfediyor.
814
Tekerkaya, kentte 10 yıldır lokanta sektöründe faaliyet sürdürdüğünü söyledi.
914
Neolitik dönemde insanların ne yediğini araştırmak için başlattığı çalışmaların nihayete erdiğini belirten Tekerkaya, "Aralarında akademisyenlerin de olduğu 20 kişilik ekiple bu işi başardık. Akademisyenler Mustafa Akturfan ve Ümit Sormaz'ın katkılarıyla yaklaşık 100'e yakın kaynaktan edindiğimiz bilgiler ışığında neolitik dönemin yemeklerinin yapılışını ortaya koyduk. Amacımız Anadolu'daki kültür birikiminin yeniden insanlığa kazandırılmasıydı. Bunun için bu çalışmayı eserde topladık." diye konuştu.
1014
Çalışmasında Çatalhöyük arkeolojik kazı ekibinden de istifade ettiğini anlatan Tekerkaya, 9 bin yıl önce yemeklerin pişirilmesinde kil topu, çanak-çömlek ve obsidyenden yapılma aletlerin kullanıldığını dile getirdi.
1114
Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Sormaz da araştırmalara göre, neolitik dönemde ağırlıklı olarak tahıl türlerinin tüketildiğine işaret etti.
1214
Tekerkaya'nın, tarihi kaynaklarda yer verilen, Çatalhöyük toplumunun pişirme şekillerini günümüze uyarladığına işaret eden Sormaz, "Bu çalışma, neolitik dönem yemeklerinin ve kültürünün ortaya çıkarılması bakımından önemlidir. Aynı zamanda yazılı kaynak haline getirilen bu çalışma hem bölgenin tanıtımı hem de bu kültürün gelecek nesillere aktarımı açısından turizm ve gastronomi alanına hizmet edecek niteliktedir." ifadesini kullandı.
1314
Tekerkaya'nın hazırladığı menüyü tadanlardan Mustafa Danış ise oldukça merak uyandıran yemeklerin sıra dışı lezzetinin olduğunu vurguladı.
1414
Danış, sunumun ardından tattığı lapa ve balığın lezzetine dikkati çekerek, "Çok farklı bir duygu. Aşçımız, 9 bin yıllık yiyecekleri bugüne taşımış. Kıymeti bilinmesi gereken bir iş. Gastronomiye yeni bir bakış açısı kazandırmış. Taş üzerinde pişirilen balık çok lezzetliydi. O insanların beslenmesini çok merak ediyordum." değerlendirmesinde bulundu.