Konya’nın iklim değiştiren tüneli Demirkapı, 2 bin 400 yıllık güzergahı canlandırdı
Selçuklu başkenti Konya ile turizm kenti Antalya arasında Romalıların kullandığı 2 bin 400 yıllık güzergah yeniden canlandırıldı. Güzergah üzerine inşa edilen Demirkapı Tüneli'ne vatandaşlar tam not verdi.
115
Selçuklu başkenti Konya ile turizm kenti Antalya arasında geçen yıl hizmete giren ve 4 dakikada karasal iklimden Akdeniz iklimine geçişi sağlayan Demirkapı Tüneli, 1 yıldır bölgedeki ulaşımın can damarı oldu.
215
Ulaşım süresini 4 saatten 2,5 saate düşüren tünelin zaman ve yakıt tasarrufu sağladığını belirten sürücüler, "Tüneli geçince havamız bile değişiyor. Montu çıkarıp tişört giyiyoruz" dedi.
315
"İklim değiştiren" Demirkapı Tüneli, Romalıların kullandığı 2 bin 400 yıllık güzergahı yeniden canlandırdı.
415
Geçtiğimiz yıl hizmete giren ve 4 dakikada karasal iklimden Akdeniz iklimine geçişi sağlayan Demirkapı Tüneli ve bağlantı yolu, 8 asırdır kullanılmayan güzergaha hayat verdi.
515
Karayolları 13'üncü Bölge Müdürlüğünce yapımına 2013'te başlanan Demirkapı Tüneli ve 67 kilometrelik yol projesinde dakikalar içinde İç Anadolu Bölgesi'ni Akdeniz'e bağlıyor.
615
Antalya-Manavgat ayrımı, Taşağıl-Derebucak yolu güzergâhında inşa edilen 5068 metre uzunluğundaki Demirkapı Tüneli ve tünelle birlikte 67 kilometre uzunluğundaki yol Antalya'yı Konya'ya ve iç kesimlere bağlayarak Antalya - Konya arasımı 4 saatten 2,5 saate düşürdü.
715
Konya-Beyşehir-Derebucak-Gembos güzergâhında seyahat edenler, doğa harikası Gembos ve Eynif ovalarından geçip tünel ile Antalya'ya ulaşıyor.
815
Tünelden geçen vatandaşlar 4 dakika gibi çok kısa bir süre içerisinde İç Anadolu'nun karasal ikliminden Akdeniz iklimine geçişe şahit oluyor.
915
Çift tüplü inşa edilen tünel, taşıt trafiğine 2x2 şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında hizmet veren güzergâh, Antalya-Konya arasındaki mesafeyi 30 kilometre daha kısalttı. Yılda zamandan 30 milyon, akaryakıttan ise 6.5 milyon TL tasarruf sağlıyor.
1015
Demirkapı Tüneli, adını zirvesindeki tarihi "Demirkapı" geçidinden alıyor. Bugüne kadar gelen, Roma dönemine ait yaklaşık 4 kilometrelik döşeme yol ve geçit, mil taşı ve sunaklarıyla geçmiş döneme ışık tutuyor.
Bin 800 metre yüksekten vadiye inen kıvrımlı döşeme yol, bozulmamış mimarisiyle görenleri etkiliyor.
1115
Antik döşeme yolun güzergahı, yeniden hayat buldu. Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, yaptıkları projeler ile yolları kısaltmaya, insanları kavuşturmaya devam ettiklerini söyledi.
Bakan Uraloğlu sosyal medyadan paylaşımında, "Dakikalar içinde, karasal iklimden Akdeniz iklimine ulaştıran tünel 1 yaşında! Antalya - Konya arasındaki mesafeyi 30 km kısaltan Demirkapı Tüneli... " diyerek Türkiye'nin en gözde tünel projesinden birini resimlerle paylaştı.
1215
Projenin tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle turizm için de önemli. Tünel inşasının yapıldığı Akdağ üzerindeki yaklaşık 4 kilometrelik döşeme yolu Roma, Bizans ve Selçukluların da kullandığını bu yol Anadolu Selçuklular tarafından da ticari yol olarak aktif kullanmış.
1315
Doğudan gelen ticari mamul ve malları, Antalya limanına indirilmesi için bu yolun ıslah edilmiş. Konya-Antalya arasında ihya edilen rehabilite edilen yol. Selçuklularca oldukça önemli. Bu yol, Osmanlı döneminde terk edilmiş. Osmanlı döneminde kentleşme hızla yaşandığı için bu yollar önemini kaybetmiş. Demirkapı Tünelinin hizmete girmesiyle bölgenin sosyoekonomik yapısına da büyük katkı sağlandı.
1415
FİKRET ŞAHİN (55) ESNAF:
"Demirkapı Tüneli'nin hizmete girmesinin ardından Antalya-Konya arası 4 saatten 2.5 saate düştü. Zamandan ve yakıttan büyük tasarruf sağlıyoruz. 5 bin 68 metre uzunluğundaki Demirkapı Tüneli sayesinde 4 dakikada karasal iklimden Akdeniz iklimine kavuşuyoruz. 4 dakikada önce mont giyerken 4 dakikada tişörtte dönüş yapıyoruz."
1515
ADEM GÜZEL (49) TIR ŞOFÖRÜ:
"Demirkapı Tüneli sayesinde bin 800 rakamından 100 metreye düşüyoruz. Yani 4 dakikada karasal iklimden Akdeniz iklimine geçiyoruz. Zaman tünelinin içinden geçer gibi kendini bir film şeridinin içinde hissediyorsun. Bu tünel ile 2 bin 400 yıllık tarihi yol da turistlik bir öneme sahip oldu. Bunun yanında zaman ve yakıt tasarrufu da sağlıyoruz"