Türk savaş pilotları, zorlu eğitimleri geçip brövelerini takıyor
Türk Hava Kuvvetlerinin "pilot yuvası" olan İzmir'deki 2. Ana Jet Üs Komutanlığı, çelik kanatlarla vatanı savunan jet pilotlarını göreve hazırlıyor.
168
Türk Hava Kuvvetlerine pilot yetiştiren tek merkez olan İzmir'in Çiğli ilçesindeki 2. Ana Jet Üs Komutanlığı, "Genç Kartallar"ın hayallerine ulaşmak için verdikleri zorlu mücadeleye sahne oluyor.
268
Komutanlıkta Başlangıç Uçuş Eğitimi ve Temel Uçuş Eğitimini başarıyla tamamlayan pilot adayları, tercihlerine ve Türk Hava Kuvvetlerinin ihtiyacına göre jet pilotu ya da ulaştırma pilotu olmak üzere eğitimlerini bir sonraki aşamaya taşıyor.
368
Jet pilotu adayı öğrencilerin, çağrı adı "Arı" olan 121'inci Filo Komutanlığı'nda T-38M tipi jet uçaklarıyla yaptığı tekamül jet uçuş eğitimini görüntüledi.
468
Temel eğitimin ardından süpersonik jet uçağıyla ilk kez karşılaşan pilot adayları, 6 ay süren stresli bir sürece başlıyor. Akademik yer eğitimleri, simülatör ve uçuş eğitimlerinin tüm süreçlerinde başarılı olmaları gereken adaylar, her koşulda görev yapabilecek şekilde yetiştiriliyor.
568
Adayların intibak safhası, görerek, alet, kol, taktik kol, gece ve seyrüsefer uçuşlarını başarılı bir şekilde icra etmeleri gerekiyor.
668
İntibak safhasında uçuşun temel niteliklerini öğrenen, "görerek" safhasında akrobasi manevraları ve kumanda tekniklerini geliştiren adaylar, "alet uçuşu"nda ise gece ve kötü hava koşullarında yer ve pist görüşü olmadan sadece uçaktaki imkanları kullanarak emniyetli uçuş icra etme eğitimini alıyor.
768
"Kol uçuşu"nda ise birden fazla uçakla saatte 500-600 kilometre süratle seyrederken birbirlerine çok yakın şekilde uçma deneyimi yaşayan adaylar, taktik kol, seyrüsefer ve gece uçuşlarıyla tekniklerini geliştiriyor.
868
Tüm bu aşamaları başarıyla tamamlayan pilot adayları, brövelerini takarak savaş pilotu olmaya hak kazanıyor
968
BRÖVE TÖRENİNDE ADAYLARI ISLATMA GELENEĞİ
2. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda başlangıç ve temel eğitimle birlikte yaklaşık 2 yıl süren eğitimi tamamlayarak jet pilotu olan adaylar için filo komutanlığı önünde geleneksel ıslatma merasimi düzenleniyor.
1068
Üs komutanının da katıldığı törende komutanın emriyle şınav çekmeye başlayan pilotların üzerine komutan tarafından bir tankerden alınan su hortumla sıkılıyor. Komutanın "Hayırlı olsun" sözünden sonra hortumu alan pilotlar, komutanlarını ve birbirlerini ıslatarak brövelerini kutluyor.
1168
Törende her uçuş öğretmeni, kendi isminin yazılı olduğu bröveyi, yetiştirdiği öğrencisinin göğsüne takıyor.
1268
Bunun anlamını Harekat Komutanı şöyle açıklıyor: "Biz bizden sonra bayrağı emanet edebileceğimiz kişileri hazırladık, onlar bizim brövelerimizi layıkıyla taşıyabilir."
1368
BAŞARI ORANI YÜZDE 50
121'inci Filo Komutanlığı'nda uçuş öğretmenliği yapan pilot yüzbaşı, pilotaj eğitimine başlayan adayların yaklaşık yüzde 50'sinin pilot olarak mezun olduğunu söyledi.
1468
Pilot olmayı isteyen öğrencileri aralarında görmek istediklerini belirten yüzbaşı, "Teknolojiyi kullanabilen, kendini yenileyebilen, akademik bilgi birikimi ve altyapısı olan, kendine güvenen, özverili ve gayretli, çalışmayı kendine bir düstur edinmiş başarılı pilot adaylarını buraya bekliyoruz." diye konuştu.
1568
121'inci Filo Komutanı pilot albay ise Türkiye'nin kendi savaş pilotunu yetiştirebilen ender ülkelerden biri olduğunu, bunun yanı sıra dost ve kardeş ülkelerin öğrencilerine de eğitim verdiklerini anlattı.
1668
Albay, "Kendi savaş pilotunu yetiştirebilen ender ülkelerden biri olarak buradan mezun ettiğimiz pilotlarımız, brövelerini takarak savaş pilotu unvanıyla Balıkesir'de konuşlu Öncel Filo Komutanlığı'na F16 eğitimi alabilmek için katılış yapıyorlar. 121'inci Filo Komutanlığı olarak kendi öğrencilerimize eğitim vermenin yanında dost ve kardeş ülkelerin öğrencilerine de eğitim vermekteyiz." diye konuştu.
1768
"PİLOT OLMANIN TARİFİ YAPILAMAZ"
Dayanıklılık ve sabır gerektiren eğitimin ardından pilot unvanı almaya hak kazandığını anlatan kadın teğmen, pilot olmanın tarifi yapılamaz bir gurur olduğunu söyledi.
1868
"Çiğli'yi bitirmek" cümlesinin başlı başına çok büyük bir başarıyı gösterdiğini anlatan teğmen, "Bugün itibarıyla brövemizi taktık. Zorlu, acı dolu, keyifli... Hep birlikte olmak gurur verici. Yolun sonuna geldik ama aslında bu bizim için bir başlangıç. Pilot olmanın tarifi yapılamaz gerçekten. İnsanın göğsü kabarıyor, bu anlatılmaz. Hava Harp Okulu'nun ardından Çiğli... 'Çiğli'yi bitirmek', bu cümleyi kurmak çok büyük bir başarı aslında." diye konuştu.
1968
En mutlu günlerinden birini yaşadığını anlatan başka bir pilot teğmen ise "20 aydır süren emeklerimizin karşılığını şu an alıyoruz. En mutlu olduğumuz günlerden biri bugün, düğün günümüz sayılabilir. Bizler, Hava Kuvvetlerinin saflarına katıldığımız için çok mutluyuz. Hava Kuvvetlerinin gücüne güç katmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.