Türkiye yaz aylarının en sıcak dönemlerinden birine girerken, orman yangınları riski de her geçen gün artıyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 26 Haziran ile 4 Temmuz 2025 tarihleri arasında 12 ilde 65 orman yangını meydana geldiğini ve bu yangınlarla ilgili detaylı adli süreçlerin yürütüldüğünü açıkladı.
Bakan Yerlikaya’nın verdiği bilgilere göre;
44 kişi gözaltına alındı,
10 kişi tutuklandı,
6 kişiye adli kontrol uygulandı,
13 kişinin ifadesi alındı,
15 kişinin adli işlemleri devam ediyor.
İHMAL VE DİKKATSİZLİK YİNE BAŞROLDE
Yapılan soruşturmalarda, yangınların büyük bölümünün kaynak makinesi, biçerdöver, spiral, piknik ateşi, arı kovanı temizliği ve bahçe yakımı gibi faaliyetlerden çıkan kıvılcımlar ve ateşlerin kontrolsüz yayılmasıyla başladığı belirlendi.
Bazı dikkat çeken yangınlar:
- İzmir-Aliağa Bozköy: Bahçe temizliği sırasında yakılan ateş ormana sıçradı. 6 gözaltı, 1 tutuklama.
- İzmir-Bornova: Sanayi tipi aletlerin kullanımı sırasında çıkan kıvılcım yangına neden oldu. 5 şüpheli, 3’ü tutuklandı.
- Manisa-Akhisar: Arı kovanlarını temizlemek amacıyla yakılan ateş nedeniyle yangın başladı. 1 tutuklama.
- Bursa-Mustafa Kemalpaşa: Orman kesim çalışması sırasında yangın çıktı. 9 şüpheli gözaltında.
- İstanbul-Silivri: Kaynak makinesiyle çalışma sırasında çıkan yangında 2 kişi tutuklandı.
- Uşak-Eşme: Balya makinesiyle yapılan tarımsal faaliyet yangına yol açtı. 2 kişi tutuklandı.
BAKAN YERLİKAYA’DAN UYARI: DİKKATLİ OLUN
Bakan Yerlikaya, açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı:
"Özellikle sıcak yaz günlerinde ormanlarımızı korumak adına vatandaşlarımızın çok daha temkinli ve tedbirli olmaları büyük önem taşıyor. Allah her türlü afetten ülkemizi ve milletimizi korusun."