Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Düzce’nin Gölyaka ilçesinde yaşanan deprem sonrasında yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Bakan Kurum, hasar tespit çalışmalarının yüzde 70'inin tamamlandığını ve 71 binanın acil şekilde yıkılacağını ifade ederek, "Şu anda Düzce genelinde hasar tespit çalışmalarının yüzde 70'i tamamlandı. Düzce genelinde an itibariyle toplam 4 bin 316 binada yer alan 15 bin bağımsız bölümde hasar tespit çalışmalarımızı yaptık. Gölyaka’da 2, merkezde 4 binamızı toplamda 6 binayı acil yıkılacak olarak belirledik.
Cumayeri’nde 7 bina 9 bağımsız bölüm, Çilimli’de 5 bina, 9 bağımsız bölüm, Gölyaka’da 23 bina 42 bağımsız bölüm, Gümüşova’da 9 bina 16 bağımsız bölüm, merkezde ise eski yapı stoğu olan bölgelerde 21 bina 31 bağımsız bölüm olmak üzere Düzce genelinde acil yıkılacak ağır hasarlı 71 bina 134 bağımsız bölüm acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildi.
Bu tespitlerle birlikte bir taraftan da kira, eşya ve taşınma yardımlarını da vatandaşlarımıza yapacağız. Vatandaşlarımızı güvenli alanlara taşıdıktan sonra acil yıkılacak binaları da valilik koordinasyonunda yürüteceğiz. Düzceli vatandaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Hem deprem sırasında hem de deprem sonrasında tüm yapılacakları bir araya getirdiler." dedi.
ŞEHİRDE İÇME SUYU GİTMEYEN HİÇ BİR YER YOK
Bakan Kurum, İl Özel idaresi ve belediyelere aktarılan 10 milyon TL'lik kaynakla birlikte kentte depremden kaynaklı olan alt yapı sorunlarının çözüldüğünü anlatarak, "Bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmaları, hasara ilişkin bilgileri hasartespit.gov.tr web adresinden de anlık olarak takip edilebilecek. AFAD'a gelerek kimlik numaralarıyla da binalarının durumunu öğrenebilirler. Hasarı olmayan ve az hasarlı evleri olan vatandaşlarımız evlerine girebilirler.
Ancak evleri ağır hasarlı olan vatandaşlarımız ise evlerine giremeyecekler ve binaların yıkım ve taşınma süreçlerini birlikte yürüteceğiz. Bu noktada alt yapı, elektrik, doğalgaz işlerine ilişkin hasarlarını giderme çalışması içerisindeyiz. Ufak alt yapı hasarı vardı, bu hasarı belediyemiz giderdi. Şu anda şehirde içme suyu gitmeyen hiç bir yer bulunmuyor. Şu an için İller Bankası aracılığıyla belediyemize ve özel idaremize 10 milyon TL kaynak aktarıldı." diye konuştu.
AFET KONUTLARINI EN KISA SÜREDE YAPACAĞIZ
Depremde evleri ağır hasar gören vatandaşlara yönelik afet konutlarını en kısa sürede yapacaklarını ifade eden Kurum, "TOKİ ile çalışmaları sürdürüyoruz. Daha önce açıkladığımız sosyal konut projesi kapsamındaki evlere ilaveten, ağır hasarlı binalarımız ve acil yıkılacak binalarımız için zemin + 3 - 4 katı geçmeyen projelerimizi arkadaşlarımız hazırladılar. Zaten mevcut sosyal konutlara ilave edeceğiz bu projeleri. Binalarımızın inşasını en kısa zamanda yapıp vatandaşlarımıza teslim edeceğiz.
Köylerimizdeki evlerimizi de tek katlı, Karadeniz mimarisiyle, Düzce'mize yakışacak mimari ile vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına uygun şekilde köy evlerimizi de en kısa sürede yapıyor olacağız. Düzceli vatandaşlarımız bizimle birlikte omuz omuza hareket ettiler. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Biz söz verdiğimiz bütün işleri yaptığımız gibi yine afet konutlarını da en kısa sürede yapacağız." dedi.
3,2 MİLYON KONUTUN DÖNÜŞÜMÜNÜ TAMAMLADIK
Bakan Kurum, depremlerin, "Bu depremler bize kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor. Bir kez daha gösteriyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 3.2 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Şu anda, 250 bin konutumuzun dönüşümüne devam ediyoruz.
Ayrıca Marmara ve Düzce depreminden sonra uygulamaya geçen yapı denetim sistemiyle, Meclis’imizin yaptığı kanuni değişiklikler ve yönetmeliklerin de yardımıyla bugüne kadar 6.6 milyon ev ve işyerinin denetimini tamamladık. 24 milyon vatandaşımızın depreme dayanıklı konutlarda yaşamasını sağladık." ifadesini kullandı.
YAPILAN DÜZENLEMELER CAN KAYBINI ÖNLEDİ
Bakan Murat Kurum, kentsel dönüşüm ve yapılan düzenlemelerle Düzce'de şiddetli bir deprem olmasına rağmen herhangi bir binanın yıkılmadığını ifade ederek, "TOKİ’mizle Düzce’mizde 6 bin 728 konutun yapımını tamamladık. Bu evlerde hasar ile karşılaşmadık. Yine İlk Evim projemiz kapsamında da şehrimize 1100 konut inşa edeceğiz. Bu konutlarda da vatandaşlarımız depreme dayanıklı alanlarda oturabilecekler.
Belediyemizin belirlediği 80 tane kentsel dönüşüm alanı var. Bu depremde 5.9 şiddetinde deprem olmasına rağmen hiç bir binamızın yıkılmadığını ve yapı stokunun yüzde 75-80'inin bu yapılan düzenlemeler, yapılan çalışmalarla birlikte yenilendiğini düşündüğümüzde hiç bir vatandaşlarımızın canına zarar gelmedi. Bunun yanı sıra 2018 yılında hayata geçirdiğimiz Elektronik Beton İzleme Sistemimizle yeni inşa edilen yapılarda beton kalitesini anlık olarak takip ediyoruz.
Bina kimlik sistemi getirdik. Bina kimlik sistemi ile binanın yapısı, kimliği, statiği, projesi, oradaki oturan vatandaşlarımızın nüfus bilgilerine kadar, bu bilgilere AFAD'ımız ile birlikte ulaşıyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 65 bin binamıza bu dijital kimlik levhasını kazandırdık. Düzce'de olduğu gibi tüm illerimizde yapı stokunun tamamını kentsel dönüşüme tabi tutmak üzere depreme dayanıklı şehirlerimizin inşasını Türkiye yüzyılında da yapmaya devam edeceğiz.
2035 yılına kadar ülkemizde afetlere dirençsiz tek bir sağlıksız yapı, tek bir çöküntü alanı bırakmayacağız. Tüm illerimizde çalışmalarımızı yapacağız. Deprem dönüşümü siyaset üstü bir mesele, deprem milli güvenlik meselesi. Tüm vatandaşlarımıza çağrımız; kentsel dönüşüm ile ilgili her türlü projeyi yapmak suretiyle kentsel dönüşüm seferberliğine katkı sunmalarını bekliyoruz." diye konuştu.