Basın İlan Kurumu üst yönetimi, gazetelerin dijital hayata geçiş süreçleri, bu süreçlerde duyulan ihtiyaçlar, yerel yazılı basının dijital dönüşümü ve gazeteciliğin geleceği konularında görüşmeler yapmak üzere Bursa ve ilçelerinde görev yapan basın-medya temsilcileri ile toplantı yaptı.
Toplantı öncesinde İnternet Haberciliği Eğitim Sertifika Töreni düzenlendi. Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen açılış programına Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman ÇELİK, BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, BİK Genel Kurul Üyesi M. Nuri Kolaylı, BİK Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bursa İl Müdürü Ali Fuad Gölbaşı, İŞKUR Bursa İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen, BİK Servis Müdürleri ve BİK Bursa Şube Müdürü Osman Başeğmez katıldı
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman ÇELİK, 60’lı yıllarda haberleri köy kahvesindeki radyolardan, sonra siyah beyaz ve ardından renkli televizyonlardan alırken bugün geldiğimiz noktada iletişim platformlarının çok değiştiğine vurgu yaptı. Çelik, Bursa’da yapılan çalışmaların topluma ulaşmasında basının üstlendiği rolün farkında olarak her zaman Bursa basınının yanında olduklarını ve bu anlamda Basın İlan Kurumunun projesini değerli bulduklarını ifade etti.
Çelik’in ardından tören BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran’ın açılış konuşması ile devam etti. Duran konuşmasına Cihan Devleti’nin doğduğu Bursa’nın ev sahipliğinde hem sertifika töreni hem de istişare toplantılarının beşincisini gerçekleştirecek olmaktan mutlu olduğunu belirterek başladı. Türk milletinin imparatorluk kültürünü 15 Temmuz’da herkesin gördüğünü belirten Duran, “İnsanlar bir araya geldi, farklı inançlarda, farklı siyasi anlayışlarda olsalar bile bir milli duruş sergileyebildiler.” diye konuştu. Ardından Bursa basınının, Bursa’nın çınarları gibi köklü bir geçmişe sahip olduğunu, her dönem Türkiye yerel basını için iyi bir örnek teşkil ettiğini vurguladı.
Yazılı basının her gün biraz daha geriye gittiği, internet haberciliğininse hızlı ilerlediği bir dönem yaşandığını vurgulayan Duran, şunları kaydetti:
"Haber yapma süreçleri artık daha hızlı, kolay ve ucuz"
BİK Genel Müdürü “Takdir edersiniz ki artık ne iş yaparsak yapalım teknolojiden bağımsız olamıyoruz. Bugün yazılı basının sorunlarını konuşurken karşımızda duran en önemli soru yazılı basının dijital dönüşümünün nasıl olacağı sorusudur. Yüzlerce yıldır her meramını kâğıt üstünde dile getirip, iletişim kuran insanoğlu kalem yerine parmağını, sesini, gözünü kullanmaya başladı. Kâğıt hayatımızdaki yerini nereye kadar koruyacak?
Artık robot muhabirler, ben burada konuşurken sesimi ve görüntümü kaydeden basın mensubu arkadaşlarım için haber yapma süreçlerini kolaylaştıran akıllı kalemler, akıllı defterler, fotoğraflarımızı çeken arkadaşlarımın fotoğrafları ben daha konuşurken Wi-Fi bağlantı ile haber merkezlerine hiç vakit kaybetmeden iletebildiği teknolojiler var.
Davos toplantılarının bu yıl 50.’si düzenleniyor. Biz burada toplantımızı yaparken orada da Davos’un yeni manifestosu açıklanıyor. Manidar bulduğum için sizinle de paylaşmak isterim. Bu yıl Davos’ta “Dördüncü Sanayi Devriminden” bahsediliyor.
Yazılı basının reklam pastasındaki payı % 30’lara gerilerken, internet mecra olarak % 10 artış gösterdi geçen yıl.
Tüm bunların ışığında artık yazılı basın internet mecrasına adapte olmalı, bu treni kaçırmamalı diyorum. Korktuğumuz ve sonumuzu getirecek dediğimiz teknoloji aslında bize gazetecilikte yeni ufuklar açmalı.
Yazılı basının köklü bir geçmişi, haber odalarının artık oturmuş ilkeleri var. Ancak bunlar internet mecrasında oturmuş değil. İnternet haberciliğinde “hız ve tık” haberin teyidinin önüne geçmiş durumda. Yazılı basının fact-checking mekanizması var. Bu köklü geçmişi, habercilik ilkelerini, kültürünü internet mecrasına taşıyacağına inanıyorum.”
Rıdvan Duran, basına verdikleri destekler için Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş’a ve BEBKA’ya teşekkür etti, eğitime katılan ve sertifika almaya hak kazanan 50 basın mensubunu kutladı.
BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim ise Kalkınma Ajanslarının 10 yılı geride bıraktığını, aynı hedefe birlikte yürüdükleri kamu kurumları ile birlikte kamu kaynaklarını en doğru yerlerde kullandıklarını ifade etti. Verdikleri teknik destek kapsamında eğitim projesini gerçekleştiren Basın İlan Kurumunun, iyi bir projeye imza attığını bu nedenle övgüyü hak ettiğini belirtti.
BİK Bursa Şube Müdürü Osman Başeğmez sektörün ihtiyaçlarına takip ettiklerini, bu ihtiyaçlara yönelik olarak paydaş kurumlarla birlikte projeler geliştirildiklerini ve uyguladıklarını katılımcılarla paylaştı.
Tören sertifikaların takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona ererken, Bursa yerel basın temsilcileri ile istişare toplantısına geçildi.