AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirdi.
Genel Kurulda söz alan Mehmet Baykan, konuşmasına, “21'inci yüzyılda süper hızlı bir hizmetten bahsedeceğim” diyerek başladı.
Baykan şunları söyledi:
“Cumhuriyet Halk Partili Muğla Büyükşehir Belediyesinin 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız acı deprem felaketi sonrası deprem bölgelerine göndermek için 9 Mart 2023 tarihinde doğrudan teminle aldığı 500 uyku tulumu, 300 adet barınma çadırı ve 2 adet konteyner mutfak malzemelerinin depolarda unutulduğu bir yıl sonra yapılan denetimlerde görülüyor. Deprem bölgesine gönderilmeyen malzemeler uygun bir depolama alanı bulunmadığı için Muğla AFAD'a yazı yazılıyor ancak AFAD da uygun bir depo bulamıyor. Daha sonra malzemeler 14 Mayıs 2024 tarihinde nihayet Malatya Doğanşehir Belediyesinin talebiyle Doğanşehir Belediye Başkanlığına gönderiliyor. Sizleri bir Konya atasözüyle selamlamak istiyorum: Bayram geçtikten sonra şırlan yağını başına dök. Hıza bak, hıza!”
“BAYRAM GEÇTİKTEN SONRA ŞIRLAN YAĞINI BAŞINA DÖK” SÖZÜNÜN ANLAMI NE?
“Bayram geçtikten sonra şırlan yağını başına dök” sözü, Konya ve çevresinde kullanılıyor. Çeşitli kaynaklarda yer alan bilgilere göre, sözün anlamı şöyle:
“Şivlilik günü çocuklar, şivlilik toplama heyecanı yaşarken, evlerde de “bişi” hazırlama telaşı yaşanır. Günler öncesinden açılıp saç üzerinde kurutulan şebitler, su serpilerek yumuşatılır; bohça şeklinde katlanarak hazır bekletilir. Sonra da hamur yoğrulup ufak bezeler yapılır. Ocaktaki tavaya, sadece bugüne mahsus kullanılan şırlan yağı (susam yağı) dökülür. Tabak büyüklüğünde açılan bazlamalar, yağda kızartılır; sıcak sıcak şebitin içine konup üzeri örtülür. Ayrıca hazır edilen bişiler akşam olmadan konu komşuya hemen o gün dağıtılmalıdır. Çünkü ertesi güne kalırsa “el âlem ne der” endişesi taşınır. Hatta Konyalılar arasında bu telaşı anlatan bir söz söylenir; “Namaz geçtikten sonra, şırlan yağını başına çal”. Bu söz tam zamanında yapılmayıp geciktirilmiş olan işler için kullanılır.”