KOMÜT Başkanı Adem Bulut, düzenlediği basın toplantısında şunları kaydetti:
"Ülke olarak önemli günlerden geçiyoruz. Suriye’de 8 yıldır devam eden iç savaş Türkiyemizin bekası adına zorlu süreçleri de beraberinde getirdi. Fırat Kalkanı ve Zeytindalı Operasyonlarının ardından son olarak Barış Pınarı Harekatı başlatıldı. Ülkemizin güneyinde bir terör koridoru ya da terör devleti oluşturulmasına yönelik dış destekli çabaları yok etmek adına yapılan ve adından da anlaşılacağı üzere bölge ve ülkemiz için barış kaynağı olacak bu operasyonu Konya Müteahhitler Birliği olarak sonuna kadar destekliyoruz.
Barış Pınarı Operasyonunda ülkesi için canını feda eden aziz şehitlerimize ve önceki gün ebediyete uğurladığımız Konyalı Kahraman Şehidimiz Yunus Mermer’e cenabı haktan rahmet diliyoruz. Gazilerimize acil şifalar diliyoruz ve ayaklarına taş değmeden harekatı tamamlamalarını Yüce Allah’tan niyaz ediyoruz.
Konya Müteahhitler Birliği olarak inşaat sektörü için önem arz eden bazı konular da gündemimizde yer almaktadır.
2014 yılındaki kuruluşumuzdan bu yana Türkiye’de ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün gelişmesi ve sorunlarına çözüm bulma misyonuyla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Birliğimizin yeni yönetim kurulu olarak gerek inşaat sektörü gerekse birliğimiz adına aynı heyecanla, daha da gayretli çalışmalar yapma hedefiyle yola çıktık.
Son yıllarda ekonomide yaşanan sorunlar sektörümüzü önemli ölçüde etkilemiş, elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere artan fiyatlar ve genel olarak enflasyondaki artış, maliyetleri arttırırken konut satışlarında ciddi düşüşler yaşanmıştır. Bu olumsuzluklar sektörün ciddi şekilde daralmasına neden olmuştur. Ülke olarak ekonomimizin yeniden istikrara kavuşması için gerekli çalışmaların yapılmasını temenni ediyoruz.
Türkiye’de ve özel olarak Konya’da inşaat sektörünün karşılaştığı bazı sorunlar bulunmaktadır. Bunların başında merkezi yönetim tarafından imar planı uygulama yönetmeliğinde sık sık değişikliklerin yapılması gelmektedir. Yönetmelikteki sık değişiklikler sektörün uyumunu zorlaştırmaktadır. Konya’da ise ilçe belediyelerinin imar yönetmeliğini farklı yorumlaması söz konusudur. Uygulamalardaki standartların değişmesi gerek şehrin imar dokusu gerekse müteahhitlerin konut üretimi açısından sorunlara neden olmaktadır.
Diğer bir konu ise konutların temel ihtiyacı olan elektrik, doğalgaz ve su aboneliklerinde yaşanmaktadır. Doğalgaz ve elektrik aboneliklerinde ilgili kurumlar katılım bedellerini abonelik işlemi sırasında alırken, KOSKİ inşaat ruhsatı alımı esnasında katılım bedelini müteahhitlerimizden almaktadır. Bu konu ile ilgili KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir ile yapılan görüşmeler sonucu konunun Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay’a iletileceği ve bu konuda ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını tarafımıza bildirmiştir. Bizde KOMÜT olarak sorunlarımızın çözüme kavuşacağını ümit ediyoruz.
Merkezi Hükümetin faiz indirimi, imar barışı, KDV indirimi inşaat sektörünün önünü açma çabalarını müteahhitler olarak olumlu karşılıyor, aynı bakış açısını yerel yönetimlerden de bekliyoruz. İnşaat ruhsatı, iskan ruhsatı ve arsa üretimi konusunda adımlar atılmasını sektörün önünün açılması için yerel yönetimlerimizin de elini taşın altına koymasını bekliyoruz.
İnşaat sektörü ekonomideki istikrarla paralel olarak büyümeye ve ülkenin lokomotifi olmaya devam edecektir. Biz müteahhitler olarak şehirlerimizin tarihi dokusu korunarak, sağlıklı ve güvenli konut ihtiyacının karşılanması, daha yaşanabilir konutların üretilmesi adına üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Konya Müteahhitler Birliği, mesleki dayanışmanın olduğu gibi sektörün sağlıklı büyümesinin de çatı kuruluşlarından biri olmayı sürdürecektir."