Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın zaman zaman vaka artış oranında ilk sıralarda gösterdiği iller arasında yer alan Konya'da Vali Vahdettin Özkan'dan önemli açıklamalar geldi.
ANALİZ BİRİMİ
Konya Valisi Vahdettin Özkan, son 2 ayda salgınla mücadele için hazırladıkları eylem planı kapsamında ilk olarak, salgını önlemek için analiz birimi kurduklarını belirtti. Analiz biriminin çalışmaları hakkında biilgi veren Özman "Salgınla mücadeleyi etkinleştirmek, yaygınlaştırmak, her ferdin sağlığını korumak ve her ferdi bu mücadeleye dahil etmek için hangi mahalle, sektör, apartman ve kuruluşta hangi çalışmaların yapılması gerektiğiyle ilgili analizler ortaya konuluyor. Bunlar İl Hıfzıssıhha Kurulu'na bildiriliyor ve biz de ona göre karar alıyor ve bunları uygulamaya geçiriyoruz. Bu, pandemi eylem planında tedavi ayağının dışında önleyici tedbirler noktasında oluşturulan bir mekanizmadır.'' dedi.
Özkan, eylem planına diğer kurum ve sektörlere ait araç gereç ve personeli tahsis etmek için hukuki olarak mevzuattan kaynaklanan avantajlardan faydalanarak, kriz imkan kabiliyeti nedeniyle AFAD gibi güçlü aktörü de bu plana dahil edip, alınacak uygulamaları daha hızlı hayata geçirdiklerini belirtti.
FİLYASYON VE İZOLASYON EKİPLERİNDEN SIKI ÇALIŞMA
Özkan, pozitif hastaların temasta oldukları kişileri tespit eden filyasyon ekip sayısını 3 katına çıkartıp 450 kişiye ulaştırdıklarını söyleyen Özkan, bunun yanı sıra karantina kapsamında evde olması gereken kişilerin takibi için de sağlık çalışanları dışında öğretmen ve bölgesine göre polis veya jandarmadan oluşan 385 kişilik izolasyon takip ekibi kurduklarını açıkladı. Özkan, ''385 kişilik izolasyon takip ekibimiz, evinde olması gereken hastaları sürekli takip ediyor. Aileyi ziyaret edip, ihtiyaçlarını giderme konusunda Vefa Hizmet Gruplarıyla bağlantısını sağlıyor hem de evde kalmaları yönünde telkinde bulunuyor. Aynı şekilde akrabasına veya bulunduğu apartmanın yöneticisine tembihlerde bulunularak sosyal denetim mekanizması oluşturuluyor. Bu da bulaşın önlenmesi açısından riski bertaraf eden önemli müdahale aracı haline geldi'' diye konuştu. Özkan, aralarında doktorların da bulunduğu 80 kişilik ekibin de evde teşhis ve tedavi uyguladığını kaydetti.
'KOVİD DANIŞMA HATTI'
Vali Özkan, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde koronavirüs danışma hattı kurduklarını da belirterek "(0 332) 310 42 42 numaralı danışma hattında 35 arkadaşımız çalışıyor. Kovid’le ilgili sorunu olan bütün vatandaşlarımız bu hattı arayabilir. Evde olan pozitif hastaları takip etmek üzere 'Evde Pandemi Takip' birimini kurduk. Pandemi takip biriminde 100 kişi çalışıyor. Evde tedavi olan vatandaşlarımız tek tek aranıp, ihtiyaçları ve tedavisi takip edilmektedir'' dedi.
MOBİL İLAÇ DAĞITIM MERKEZİ
Özkan, bulaş riskini azaltmak için evde tedavi gören pozitif hastaların ilaçlarını evlerine teslim etmek için de 'Mobil İlaç Dağıtım Merkezi'ni kurduklarını söyledi. Özkan, şöyle konuştu:
"Eve gönderilen hastalarımızla ilgili hastanelerimizde teşhis konulduğu, testlerin sonucu netleştiği zaman, doktorlarımız ilaçları reçete haline getiriyor ve ilaç dağıtım merkezine bildiriyor. Mobil ilaç dağıtım ekibi ilaçları hastalarımıza teslim ediyor. Mobil ilaç dağıtım servisimiz il merkezinde 12 ekip, dış ilçelerimizde her sağlık müdürlüğümüzün kendi ekibini oluşturmasıyla bu faaliyet icra ediliyor. Bununla pozitif olan insanın, tekrar tekrar hastaneye gelmesini önlemiş oluyoruz. Dolayısıyla bulaşın önlenmesi yönünde ciddi anlamda tedbir alıyoruz. Hızlı bir şekilde tedaviye başlamış oluyoruz. Daha ileri aşama zatürre gibi komplikasyonu önlemiş oluyoruz. Bununla yoğun bakımlardaki hastane üzerindeki yükü azaltmış oluyoruz.''
3 BİN KİŞİYE MASKE CEZASI
Konya Valisi Vahdettin Özkan, PCR testlerinin daha hızlı çıkması için laboratuvar sayısını 5'e yükselttiklerini ve bunların 2'sinin de 24 saat çalıştığını açıkladı. Özkan, sosyal destek amaçlı ekonomik istikrar paketi, kısa çalışma ödeneği altında 324 milyon lira dağıtıldığını, 18 bin iş yerinde gıda denetimi yapıldığını, 3 bin kişiye maske takmadıkları için ceza uygulandığını kaydetti.
RİSK BİTMİŞ DEĞİL
Özkan, son günlerde vaka artış oranında azalma olduğunu belirterek, ''Kontrol sağlandı ama bu kuralları gevşetmemiz anlamına gelmemeli. Maskeye, mesafeye, hijyene dikkat edeceğiz ki sıfırlayalım. Risk bitmiş değil, dikkatli olacağız. Dikkatimizi daha da artıracağız. Kurallara uymayı en yüksek seviyede topyekun yapacağız ki bu mücadeleyi hep beraber kazanalım'' dedi.
AİLE ÇEVRESİNDEKİ TEMASLAR FAZLA
Aile çevresindeki temasların azaltılması gerektiğini vurgulayan Özkan, ''Aile çevresindeki temaslar fazla ve bu temasların azaltılması lazım. Ev toplantıları, günler ve diğer hususlarla ilgili Hıfzıssıhha Kurulu kararımız var. Sadece kamuya açık alanda değil. Evlerde de apartman toplantıları, ev sohbetleri, hanımların kendi aralarında yaptığı günleri, beylerin kendi aralarında yaptığı günleri, sohbetleri bu pandemi gününde kesinlikle yapmamalıyız" diye konuştu. Özkan, hastanelerdeki yoğunluk oranının da Türkiye ortalamasına yakın olduğunu söyledi.
KORONAVİRÜS HASTASINDAN MASKE, MESAFE VE HİJYEN UYARISI
Mobil İlaç Dağıtım ekibi tarafından evine ilaçları ulaştırılan ve evinde koronavirüs tedavisi gören Musa Çiğil, ''Evimde koronavirüs tedavisi görüyorum. Devletimiz sağ olsun ilaçlarımızı evimize kadar getiriyor. Herkesin, maske, mesafe ve hijyen kuralına dikkat etmesini rica ediyorum" dedi.