Rumi Pediatri Derneği tarafından Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Avrupa J-Project katkılarıyla gerçekleşen kongreye Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak ve eşi Funda Toprak, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, Rumi Derneği Başkanı Prof. Dr. Hanifi Soylu, Mevlana torunu Esin Bayru Çelebi, dekanlar, öğretim üyeleri, yurt dışında gelen misafirler ve öğrenciler katıldı.
Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Rumi Pediatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Hanifi Soylu “Hazreti Mevlana Celalettin Rumi’nin diyarında onun adı ile anılan kongremize hoş geldiniz. Rumi pediatri kongresi sadece ülkemizde değil diğer ülkelerde yaşayan meslektaşlarımızı da bilimsel bir şemsiye altında bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Nasıl ki bundan 750 yıl önce Konya’mızdan tüm insanlığı kucaklayarak mutlak sevgiyi çağıran bir ses yankılanmış ise bizler de bu sese kulak vererek bilgilerimizi paylaşmak ve diğer meslektaşlarımızla tanışıp kaynaşmak amacıyla bu kongreyi düzenledik. Gelişen teknoloji ile bugün bilgiye erişmek çok daha kolaylaşmış, bilimin önündeki sınırlar kalkmıştır. Tek merkezli çalışmalar uluslararası çok merkezli çalışmalara doğru ivme göstermektedir. Bu nedenle uluslar arası bir düzeyde bilgi paylaşımını hedefledik. Ümit ediyorum ki Rumi Pediatri Kongresi bu amacına ulaşsın ve uluslararası iş birliğine birçok yeni kapılar açsın” diye konuştu.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ise “Konya, Hz. Mevlana’nın ruhaniyetinin yansıdığı hoşgörü şehri olarak bilinmekte, tüm insanlığa; hoşgörü, barış ve huzuru yaymaktadır. Bu vesileyle bu branşın temsilcileriyle bir arada olmak da tabii bir ayrıcalıktır. Selçuk Üniversitesi ülkemizin en köklü üniversitelerinden birisidir. 45 yıllık bir geçmişi vardır. Hem sağlık alanında hem sosyal alanlarda hem de Fen alanlarında önemli çalışmalar yapmıştır. Bu vesileyle sağlık alanında da bölgesinin sağlık üssü konumuna gelmiş olan bir hastanesiyle pediatri alanında ve özellikle de yeni doğan alanında yaptığı atılımlarla, yatırımlarla çok güçlü bir klinik oluşturmuştur. Bu klinikte Hanifi hocamız, çok etkin ve başarılı hizmetler sunmaktadır. Uzun süredir planladıkları böyle bir organizasyonu hayata geçiriyor olmalarından dolayı tebrik ediyorum. Bu kongreninim hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu soğuk kış gününde Şeb-i Arus törenlerinin başlayacağı bu hafta içerisinde Mevlana hoşgörüsünün tüm yüreklere yayılarak huzur, mutluluk ve sıcaklık vermesini temenni ediyorum” diye konuştu.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu da “Konya tarihi derinliği olan Selçuklu Devletine uzun yıllar başkentlik yaparak hem siyasi anlamda ülkenin, devletin merkezi hem de bilimsel anlamda ülkenin merkezi haline gelerek bugüne kadar var olmuştur. Bunu da birçok etkinlikte ortaya koymaktadır. Kentimizin iki tane güzide üniversitesinin iki tıp fakültesi; hem Selçuk Üniversitesi hem Necmettin Erbakan Üniversitesi bu noktada gerçekten iz bırakan işler yapıyor. Selçuk Üniversitesi 40 yılı geçen bir tarihi geçmişi olmakla birlikte Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi de 40 yıla yakın bir geçmişe sahiptir. Bu kongreyi düzenleyen, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kongremizin faydalı ve başarılı geçmesini ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.
Son olarak kürsüye gelen Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak da “Konya gerçekten çok köklü tarihiyle Anadolu Selçuklu gibi dünyada uzun yıllar hüküm sürmüş olan bir devletin başkentliğini yapmış, bugün dahi dünyanın her yerinde sözü edilen öğütleri ve getirmiş olduğu ilkelerle dikkatle takip edilen Hz. Mevlana’nın şehri olan bir ilimizdir. Geçen günlerde arkadaşlarımıza gezip görülecek yerlerin bir envanterlerinin çıkarılmasını istediğimde 60’ın üzerinde nokta belirlediler. Bunların her biri de birbirinden kıymetlidir. Tarihi ve kültürel anlamda önemli bir birikimimiz var. Burası bir sağlık merkezi olma yolunda da yaklaşık 40 yıldır yürüyüşünü devam ettiriyor. İç Anadolu bölgesinde tıp fakültelerimiz 40 yılı aşkın süredir bütün bölgeyi buraya toplayan hastaneleriyle bir merkez, bunu da güç geçtikte daha da taçlandırarak devam ettiriyoruz. Bugünkü kongremiz; Türkiye’de ilk ve en büyük organizasyon, 15 ülkeden yaklaşık 300 yabancı katılımcımız var. Küresel bir dünyada, her alanda olduğu gibi tıp alanında da bir bilginin tek ülke veya bölgede kalması söz konusu değil. Bütün gelişmeler takip ediliyor. Fakat ne kadar iletişim araçları kullanılarak haberleşme sağlansa da bu kadar bilim adamının bir araya gelip sinerji oluşturması çok daha güzel bir farklılık oluşturuyor. Bu yüzden arkadaşlarımız çok güzel bir çalışmaya imza atmışlar. Biz de büyük bir mutlulukla katılmak istedik. Doktorluk mesleği; zaten burada anlatamayacağımız kadar kutsal bir meslektir. Özellikle; sevgiye, ilgiye ve hayatın zorluklarına karşı çocuklarımızın korunması bakımından siz doktorlarımız, uzmanlarımız çok hassas bir noktadasınız. Bu yüzden çok ulvi kutsal bir alanda çalışıyorsunuz. Yaptığımız ziyaretlerden inanılmaz olumlu tepkiler alıyoruz. Kongrede insanlığın hizmetine sunulacak birikimler çıkacak. İnşallah bu manada ilin valisi olarak bu kongreye ev sahipliği yapmaktan duyduğumuz memnuniyeti, mutluluğu ifade etmek istiyorum. Hepinize bilimsel hayatınızda mutluluklar ve başarılar diliyorum” dedi
Açılış konuşmalarının ardından ney dinletisi gerçekleştirilerek oturumlara geçildi.