Önce Karatay, sonra Meram ilçesinde bir gün arayla iki büyük yangın faciası yaşandı Konya’da. Türkiye’yi hüzne boğan olaylarda Hülya Yürür (24), hemşire Sevim Kayhan (36) ve kızı Melek Dağ (6), hayatını kaybetti. Vücudunda 3'üncü derece yanıklar oluşan Okay Yürür'ün (3) durumu ise hala ağır.
ŞARJDA BIRAKILAN CEP TELEFONU TEHLİKESİ
Elektriğin sadece bir güç değil can ve mal kaybına neden olabilecek yangınlar çıkarabilen bir güç olduğunu belirten Konya Elektrikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Arif Yeşildaş, vatandaşları bu konuda uyardı.
Yeşildaş, "Elektrik, teknolojinin de gelişmesiyle evlerimizde kullandığımız cihazların fazlalaşmasına sebep oldu. Elektrikle çalışan cihazların prizler de hiç bir şekilde fazla takılı kalmaması gerekiyor. Cep telefonumuzun şarj cihazlarını sabaha kadar dolsun diye prizlere takılı bırakıyoruz. Bunlarda ısınmaya meyilli alet. Böylelikle ısınarak plastikleri eriyor ve yangınların çıkmasına neden oluyor. Buzdolabı harici evde olmadığımız zaman prizler de fiş takmamamız gerekiyor. 40-50 yıllık binalarda eski elektrik tesisatlar var, özellikle yeni teknolojik aletleri kaldırmıyor. Yeni binalarda ise ustalık ve kalfalık belgesi olan kişilere elektrik tesisatları yaptırın." dedi.
TEKNOLOJİK ALETLER PRİZDE UNUTULMAMALI
Elektriğin görünmeyen bir güç olduğunu belirten Başkan Yeşildaş,"insanımız, halkımız sadece elektriğe dokunursan çarpar düşüncesine sahip. Evet dokununca çarpan bir şey ama bunun zaman zaman yangın çıkartabilen ve ısı üretebilen bir güç olduğunu unutmamalıyız. Halkımız bu konuda bilinçli olması lazım kullanmış olduğumuz teknolojik aletleri prizde unutmamamız gerekiyor" diye konuştu.
ELEKTRİK TESİSATLARI 5 YILDA BİR KONTROL ETTİRİLMELİ
Konya Elektrikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yeşildaş, “Teknoloji geliştikçe elektrikli cihaz kullanımı da artıyor. Elektrik tesisatlarımıza bir ömür biçemeyiz fakat 5 yılda bir mutlaka kontrol ettirmemiz gerekiyor. Gelişen teknolojiye tesisatımızı uygun hale getirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.