Konya’nın hızlı trenle bağlandığı il sayısı bu tarihlerde artacak

Ulusal hızlı tren ağında yer alan Konya’nın bir çok ille daha bağlantısı YHT ile sağlanacak. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Konya - Aksaray, Bursa, İzmir ve Gaziantep hatları için tarih verdi, “Bir hat için Çinlilerin ortak yapım ilgisi var.” dedi.

Konya, Türkiye’de Yüksek Hızlı Tren konforuyla tanışan illerin başında geldi. Konya - Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı 23 Ağustos 2011’de, dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’dan saat 17.35’te Konya’ya hareket etmesiyle hizmete açıldı.

Aradan geçen 12 yılda ulusal hızlı tren ağı giderek genişledi ve Konya’nın hızlı trenle ulaştığı illerin sayısı arttı. Şimdi bu illere yenileri ekleniyor.

BAKAN URALOĞLU TÜM DETAYLARI AÇIKLADI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ve haber müdürleriyle TCDD Genel Müdürlüğü'nde bir araya geldi. Bakanlıkça 2002-2023 yıllarında gerçekleştirilen yatırımlarla ilgili bilgi veren Uraloğlu, 2023-2028 yılları arasında hayata geçirilecek proje ve yatırımları açıkladı, ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

"DEMİR YOLLARINA AĞIRLIK VERECEĞİZ"

Uraloğlu, yüksek hızlı trenlerle 77 milyondan fazla yolcunun seyahat ettiğine işaret ederek, demir yollarına ağırlık vereceklerinin altını çizdi. Uraloğlu, "2022'de 2 bin 505 olan sinyalli hat uzunluğumuzu 8 bin 46 kilometreye çıkardık. Şu andaki demir yolu uzunluğunun da yaklaşık 13 bin 900 kilometre olduğunu da bu vesileyle ifade edeyim. 2 bin 122 kilometre olan elektrikli hat uzunluğunu 7 bin 142 kilometreye yükselttik, 181 kilometre olan demir yolu tünel uzunluğunu 373 kilometreye yükselttik. Yüksek hızlı tren ile taşınan toplam yolcu sayısı 76,2 milyona ulaştı." bilgisini paylaştı.

Tamamlanan 395,2 kilometre kent içi hat bulunduğuna işaret eden Uraloğlu, 102 kilometrenin yapımının devam ettiğini ve bunların İstanbul, İzmir ve Ankara olduğunu söyledi. Uraloğlu, İstanbul'da 340 kilometre kent içi raylı sistem olduğunu ve bunun 127,5 kilometresinin Bakanlık tarafından yapıldığını anlattı.

Abdulkadir URALOĞLU - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı

"225 KİLOMETRE SAATLİK HIZLI TREN SETİNİN TASARIMINA BAŞLADIK"

Uraloğlu, yerli ve milli raylı sistem araçlarında milli banliyö setini prototip üretimi ve tasarımıyla beraber 2024'te yapacaklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

"225 kilometre saatlik hızlı tren setinin tasarımına da başladık, 2024'te tasarlamış olacağız. 2025'te prototipini üretmiş olacağız. Sonrasında 250 kilometre hıza sahip yüksek hızlı tren setinin tasarımını ve milli metro projesinin tasarımını da 2026'da inşallah gerçekleştirmiş olacağız. Aynı zamanda özel sektörü de özellikle desteklediğimizi bilmenizi isterim. Yeterince kapasite oluştuğu takdirde biz, belki bu sektörden Bakanlık olarak çıkacağız."

KONYA - BURSA HIZLI TREN NE ZAMAN BİTECEK?

Konya - Bursa Yüksek Hızlı Tren Hattı'nı 2026'da bitireceklerini belirten Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep hattımızı 2027'de bitireceğiz. Biz Kapıkule'den girdiğimizde artık Gaziantep'ten hızlı trenle çıkmış olacağız. Ankara'nın İzmir'e bağlantısını sağlayacak yüksek hızlı treni 2028'de bitirmeyi hedefliyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden de geçecek olan ve Uzak Doğu'yu Londra'ya ikinci defa bağlayacak olan demir yolu hattımızı yine planlıyoruz. Karadeniz'e ulaşacak demir yolu hattımızın ilk etapta Kırıkkale ile Çorum arasının 2028'e kadar bitirilmesini planlıyoruz. Ankara-İstanbul arasında süper hızlı tren projemizi bitirdik. Bunun fizibilitelerini yapıyoruz. Ankara ile İstanbul arasını iki durakla yaklaşık 80 dakikada kat etmiş olacağız. Bunu da 2028 için iddialı olabilir ama bunu da inşallah ihalesini yapıp bunun da yapım çalışmalarına başlayacağız."

KONYA - AKSARAY - YENİCE AKDENİZ YHT HATTI

Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekimde Çin ziyareti olabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Çinlilerin Konya, Aksaray, Yenice, Akdeniz hızlı tren hattında işlerin ortak yapılması konusunda ilgileri var. Yapılmış olan ihaleler var. Dolayısıyla bunların bu süreçte hayata geçeceğini düşünüyorum. Bununla ilgili gerekli görüşmeleri yaptık. Bundan sonra daha fazla işbirliği içerisinde yürüyeceğiz Kuşak Yolu'yla ilgili birçok alternatif var. Her ülke burada rol almaya çalışıyor. Her ülke gerek kendi ülkesinden geçsin, gerekse de geçecek güzergahta kendilerinin dahli olsun istiyor. Şu andaki Bakü-Tiflis-Kars hattımız var ve bu komple yenileniyor. Şu an kapalı olmasının sebebi tamamen yenileniyor olması."

MUHTEMEL İSTANBUL DEPREMİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, olası bir depreme hazırlık için İstanbul'da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün askı halatlarını yenilediklerini, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (FSM) için çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Özellikle otoyollar üzerindeki viyadüklerin deprem güçlendirmelerini yapıyoruz." dedi.

KONYA METRO PROJESİ İÇİN TARİH VERMİŞTİ

17 Ağustos'ta Konya'ya gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Konya Metrosu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, bu yıl içinde ilk kazmanın vurulacağını söylemişti. Uraloğlu, "Bir taraftan banliyö sistemini yürütürken diğer taraftan imzasını attığımız metro sistemiyle ilgili vermemiz gereken kararları Büyükşehir Belediyemizle birlikte verdik. Kredi görüşmeleri sonlanmak üzere. Yıl içinde metro hattında da kazmayı vurmuş olacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri